Ajax 1978-1979: Achttiende landstitel en de vierde dubbel

Ajax 1978-1979: Achttiende landstitel en de vierde dubbel Cor Brom werd de nieuwe trainer van Ajax. Hij was afkomstig van Sparta en nam zijn succesvolle spits Ray Clarke mee naar Amsterdam. Beiden lagen echter het gehele seizoen onder vuur door de nieuwe voorzitter Ton Harmsen die niet gecharmeerd was van het tweetal. Desondanks werd het een succesvol Ajax-seizoen. De Amsterdammers wonnen het landskampioenschap en tevens de KNVB-beker ten koste van FC Twente. Dat betekende de achttiende landstitel en de vierde dubbel in de historie van de Amsterdamse club.

Goed begin van Ajax

Na twee jaar Tomislav Ivić werd Ajax in dit seizoen geleid door de van Sparta afkomstige Cor Brom. De nieuwe coach nam Ray Clarke, topscorer van Sparta, met zich mee en deze had de ondankbare taak om Ruud Geels te doen vergeten. De veel scorende spits was vertrokken naar Anderlecht en had bij Ajax in vier jaar tijd liefst 123 competitiedoelpunten gemaakt. Tevens was Ruud Geels viermaal op rij topscorer van de eredivisie geworden. In de eerste wedstrijd van het seizoen veegde een superieur spelend Ajax de vloer aan met NAC en won, mede door drie doelpunten van Frank Arnesen, met 1-7 in Breda. De nieuwe spits Ray Clarke deed al na één minuut van zich spreken door zijn eerste competitiedoelpunt te maken. De wedstrijden tegen Go Ahead Eagles (3-2) en PEC Zwolle (4-2) leken veel op elkaar. Een oppermachtig Ajax stond in beide duels met de rust met 3-0 voor om in de tweede helft ver terug te vallen waardoor beide Overijsselse ploegen twee doelpunten tegen konden scoren.

MVV stopt Ajax

Drie dagen na de wedstrijd in Amsterdam tegen PEC Zwolle stond al weer de return op het programma welke in Zwolle moeiteloos met 0-3 werd gewonnen. De zeventienjarige Ruud Kaiser debuteerde bij Ajax als invaller voor Tscheu La Ling. De topper tegen PSV werd verdiend met 2-0 gewonnen in een uitverkocht stadion De Meer. Grote uitblinker in dit duel was Simon Tahamata. Door o.a. twee strafschoppen van Ray Clarke won Ajax vrij gemakkelijk van FC Utrecht met 1-4. Op 23 september leed Ajax haar eerste nederlaag tegen MVV in Maastricht. Een vroeg doelpunt in de vijfde minuut van Johan Dijkstra was achteraf beslissend geweest. De 1-0 zege van MVV werd uitbundig gevierd door zo’n twintigduizend toeschouwers in De Geusselt.

Doelpuntloze klassieker

Op de tiende speeldag wonnen de Amsterdammers vrij fortuinlijk van het nog ongeslagen NEC. De Nijmegenaren hadden met vier tegendoelpunten de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie. Door een buitenspeldoelpunt van Tscheu La Ling en een treffer in de laatste minuut van Dick Schoenaker won Ajax met 0-2. In de wedstrijd tegen Feyenoord op 28 oktober bleef de stand zoals het begon, 0-0. Het was voor het eerst in de historie dat een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord zonder doelpunten eindigde. De Rotterdammers bleven door deze remise op zes punten achterstand staan op koploper Ajax.

Ajax van slag

Een mindere periode brak aan voor de Amsterdammers. Na de nederlaag tegen Sparta met 1-0 werd ook de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff verloren tegen Bayern München dat met maar liefst 0-8 won. Enkele dagen later kon Ajax revanche nemen voor deze afgang in de thuiswedstrijd tegen Roda JC, dat op de derde plaats stond met maar één punt achterstand op de Amsterdammers en PSV. Maar de ploeg van trainer Cor Brom was van slag en verloor met 1-2 van een hardwerkend Roda JC. Doordat PSV ook verrassend thuis met 0-1 verloor van PEC Zwolle werden de Limburgers de nieuwe koploper. Ook tegen FC Den Haag (0-0) werd een punt gemorst door Ajax waarna het een week later eindelijk weer eens won. FC Volendam werd in een doelpuntrijke wedstrijd met 7-3 verslagen door o.a. twee treffers van Ray Clarke en Sören Lerby.

Lastige hordes werden overwonnen

De lastige uitwedstrijden tegen AZ ’67 en FC Twente werden vervolgens winnend afgesloten. In de topper in Alkmaar kwam Ajax via Ray Clarke na een strafschop op 0-1 en in de tweede helft vergrootte Tscheu La Ling de voorsprong naar 0-2. AZ-topscorer Kees Kist bracht de spanning in het laatste kwartier weer terug maar Ajax hield stand in deze harde wedstrijd en won met 1-2. In de laatste wedstrijd van het jaar in Enschede tegen FC Twente leek Ajax tegen de vierde nederlaag van het seizoen aan te lopen. Na 73 minuten was de stand 2-0 in het voordeel van de Tukkers maar toen schoot Heini Otto in eigen doel en rook Ajax bloed. De grote held voor de Amsterdammers werd Tscheu La Ling die in de 88e en 90e minuut met twee doelpunten Ajax alsnog een 2-3 zege bezorgde en het winterkampioenschap.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1712232646-16
Roda JC1710612631-11
PSV1610332331-11
Feyenoord167722121-8
AZ '67179262054-30

Ajax komt slecht uit de winter

En toen brak de winter aan in Nederland. Door sneeuw, vorst en regen duurde het bijna drie maanden voordat Ajax weer in competitieverband in het veld zou verschijnen. Stil hadden de Amsterdammers niet gezeten want er werden diverse oefenwedstrijden gespeeld maar klaar was men allerminst voor de herstart van de eredivisie. Op 11 maart werd tegen NAC teleurstellend met 0-0 gelijk gespeeld en de geruchten dat het niet boterde tussen trainers, spelers en bestuur werden steeds luider. Toen Ajax een week later ook van PSV verloor liep koploper Roda JC uit naar vijf punten, al hadden de Amsterdammers wel een duel minder gespeeld. Ajax domineerde in Eindhoven maar PSV was doeltreffender en de definitieve beslissing viel twee minuten voor tijd toen Arthur Hoyer uit een counter de 3-1 liet aantekenen.

Herstel van Ajax

Maar de formatie van trainer Cor Brom herstelde zich uitstekend en na enkele turbulente weken kwam er weer rust binnen de club. FC Utrecht werd met 6-1 verslagen en de door het bestuur bekritiseerde Ray Clarke scoorde driemaal. Tegen rode lantaarndrager FC VVV werd de wedstrijd in de laatste tien minuten beslist door wederom Ray Clarke die tweemaal scoorde, 1-3. Ook tegen MVV zagen de toeschouwers in De Meer weer zes doelpunten voor Ajax dat met 6-0 won. De achttienjarige Ruud Kaiser maakte zijn eerste competitiedoelpunt voor de Amsterdammers. Na het moeizaam gewonnen inhaalduel in Deventer tegen Go Ahead Eagles (1-2) was Ajax weer koploper geworden met één punt voorsprong op Roda JC. In het Paasweekend werd tweemaal gewonnen van Haarlem met 4-1 en 0-1. NEC leek te gaan stunten want het stond op 21 april met de rust voor (1-2) in Amsterdam maar door twee doelpunten van Sören Lerby won Ajax alsnog met 3-2. De zeventienjarige doelman Sjaak Storm maakte in de basiself zijn competitiedebuut als vervanger voor de geblesseerde Piet Schrijvers. Ook invaller Guido Pen (19 jaar) maakte zijn eerste minuten in de eredivisie voor de roodwitten.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax2619344172-25
Feyenoord26131123744-15
Roda JC2614753541-21
AZ '672515463470-34
PSV2514653444-18

Feyenoord komt niet dichterbij

Voor Feyenoord leek het op 29 april de laatste mogelijkheid om Ajax van de landstitel af te houden. De Amsterdammers hadden een morele opsteker gekregen door zich enkele dagen eerder te plaatsen voor de bekerfinale ten koste van FC Volendam. In de eerste helft was Feyenoord oppermachtig maar kwam pas in de laatste minuut op een 1-0 voorsprong door een schitterende kopbal van Jan Peters. Na de theepauze kwam Ajax sterk terug en binnen tien minuten was de stand door Dick Schoenaker alweer gelijk getrokken. Beide ploegen kwamen daarna scherpte tekort om de overwinning naar zich toe te trekken waardoor Ajax de morele winnaar werd want Feyenoord was in punten niet dichterbij gekomen.

Ajax blijft succesvol ondanks gekrakeel

Tegen Vitesse speelde Ruud Krol zijn vierhonderdste wedstrijd voor Ajax. De Amsterdammers kregen liefst zeventien hoekschoppen, schoten tegen paal en lat maar het duel eindigde doelpuntloos. Ook tegen Sparta kreeg Ajax veel hoekschoppen te nemen (16) en ook nu werd er niet gescoord uit deze mogelijkheden. Sparta-doelman Pim Doesburg was de grote uitblinker maar moest uiteindelijk toch één keer capituleren voor Sören Lerby (1-0). Na de slijtageslag in de bekerfinale tegen FC Twente, welke na verlenging in 1-1 eindigde, moesten de Amsterdammers enkele dagen later tegen Roda JC. De voormalige titelconcurrent, die de laatste weken ver terug was gezakt, werd na rust simpel opzij gezet met 1-3. Niet de 4-1 overwinning op FC Den Haag was op 27 mei het gesprek van de dag in Amsterdam maar het gekrakeel over het functioneren van trainer Cor Brom en diverse spelers was weer opnieuw opgelaaid. Ondanks deze problemen won Ajax twee dagen later de KNVB-beker in de Rotterdamse Kuip door de replay met 3-0 te winnen van FC Twente. De eerst prijs van het seizoen was dus binnen, nu het kampioenschap nog.

De landstitel is binnen

Op zaterdag 2 juni won Ajax door o.a. twee treffers van Sören Lerby met 1-3 van FC Volendam en kon op Pinkstermaandag de bekroning op het seizoen te zetten door nog één punt te pakken in de thuiswedstrijd tegen AZ ’67. Maar de Alkmaarders lieten zich niet zomaar opzij zetten en kwamen via Kees Kist in de eerste helft op een 0-1 voorsprong. Lang leek het erop dat de 23.000 toeschouwers in De Meer geen feest konden gaan vieren maar uitgerekend Ray Clarke scoorde vijf minuten voor het einde de verlossende gelijkmaker en kon een lange neus maken naar zijn voorzitter Ton Harmsen. Ajax was voor de achttiende keer landskampioen geworden en won voor de vierde maal de dubbel. In de laatste wedstrijd van het seizoen haalde Ajax nog fors uit tegen bekerfinalist FC Twente. Na een magere 1-0 ruststand werden de Tukkers in het tweede bedrijf weggeblazen met een score van liefst 8-1 door o.a. twee treffers van Tscheu La Ling en Simon Tahamata.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
26-08-1978NAC - Ajax1-7Arnesen (3x), Clarke, Ling, Lerby, Schoenaker
30-08-1978Ajax – Go Ahead Eagles3-2Clarke (2x), Arnesen
03-09-1978Ajax – PEC Zwolle4-2Ling (2x), Clarke, Meijer
06-09-1978PEC Zwolle - Ajax0-3Ling, Meijer, Tahamata
10-09-1978Ajax - PSV2-0Schoenaker, Clarke
17-09-1978FC Utrecht - Ajax1-4Clarke (2x), Meijer, Arnesen
23-09-1978Ajax – FC VVV4-0Krol, Meijer, Ling, Lerby
30-09-1978MVV - Ajax1-0-
08-10-1978Ajax - Vitesse4-0Arnesen, Lerby, Clarke, Meijer
22-10-1978NEC - Ajax0-2Ling, Schoenaker
28-10-1978Ajax – Feyenoord0-0-
05-11-1978Sparta - Ajax1-0-
12-11-1978Ajax – Roda JC1-2Ling
26-11-1978FC Den Haag - Ajax0-0-
02-12-1978Ajax – FC Volendam7-3Lerby (2x), Clarke (2x), Krol, Ling, Arnesen
10-12-1978AZ ’67 - Ajax1-2Clarke, Ling
17-12-1978FC Twente - Ajax2-3Ling (2x), Eigen doelpunt
11-03-1979Ajax - NAC0-0-
17-03-1979PSV - Ajax3-1Schoenaker
25-03-1979Ajax – FC Utrecht6-1Clarke (3x), Arnesen, Schoenaker, Eigen doelpunt
01-04-1979FC VVV - Ajax1-3Clarke (2x), Lerby
07-04-1979Ajax - MVV6-0Arnesen (2x), Clarke, Lerby, Kaiser, Schoenaker
10-04-1979Go Ahead Eagles - Ajax1-2Kaiser, Erkens
14-04-1979Ajax - Haarlem4-1Clarke (2x), Ling, Lerby
16-04-1979Haarlem - Ajax0-1Lerby
21-04-1979Ajax - NEC3-2Lerby (2x), Clarke
29-04-1979Feyenoord - Ajax1-1Schoenaker
06-05-1979Vitesse - Ajax0-0-
12-05-1979Ajax - Sparta1-0Lerby
19-05-1979Roda JC - Ajax1-3Clarke (2x), Tahamata
27-05-1979Ajax – FC Den Haag4-1Arnesen (2x), Lerby, Clarke
02-06-1979FC Volendam - Ajax1-3Lerby (2x), Clarke
04-06-1979Ajax – AZ ‘671-1Clarke
09-06-1979Ajax – FC Twente8-1Ling (2x), Tahamata (2x), Meutstege, Clarke, Arnesen, Lerby

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3424645493-31
Feyenoord34191325162-19
PSV3420954965-23
AZ ‘673419784584-43
Roda JC3418884458-33
Sparta34145153347-48
FC Den Haag341111123343-55
PEC Zwolle3471893236-46
Go Ahead Eagles34119143148-48
NAC34815113141-51
MVV34913123126-45
FC Twente34912133054-58
FC Utrecht341010143043-55
Vitesse34715122942-63
NEC34714132835-49
Haarlem34613152531-64
FC Volendam3478192242-63
FC VVV3446241423-79

Topscorers

Speler Doelpunten
Ray Clarke26
Sören Lerby16
Tscheu La Ling14
Frank Arnesen13
Dick Schoenaker7
Geert Meijer5
Simon Tahamata4
Ruud Kaiser2
Ruud Krol2
Wim Meutstege1
Hans Erkens1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Frank Arnesen34
Sören Lerby33
Wim Meutstege33
Simon Tahamata32
Piet Schrijvers32
Tscheu La Ling32
Ray Clarke31
Dick Schoenaker30
Jan Everse27
Kees Zwamborn25
Hans Erkens25
Ruud Krol24
Geert Meijer18
Piet Wijnberg13
Pim van Dord8
Ruud Kaiser8
Guido Pen3
Peter Jager2
Sjaak Storm1
Freek Lamain1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Ajax 1978-1979: Ajax wint beker na replay tegen FC TwenteAjax 1978-1979: Ajax wint beker na replay tegen FC TwenteOnder leiding van de nieuwe trainer Cor Brom, die van Sparta was overgekomen, behaalde Ajax voor de tweede achtereenvolg…
Ajax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinaleAjax 1977-1978: Na zes jaar weer in de KNVB-bekerfinaleIn 1972 stond Ajax voor het laatst in de finale van de KNVB-beker toen er met 3-2 van FC Den Haag werd gewonnen. Zes jaa…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…

Ajax 1979-1980: Kampioen van de armoedeAjax 1979-1980: Kampioen van de armoedeTrainer Cor Brom, die vorig jaar met Ajax de dubbel pakte, werd al vrij snel in dit seizoen door de matige resultaten on…
Ajax 1976-1977: Landskampioenschap ondanks kritiekAjax 1976-1977: Landskampioenschap ondanks kritiekNa drie magere jaren kwam Ajax in dit seizoen onder leiding te staan van de Joegoslavische trainer Tomislav Ivić. N…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_1978/79
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 260, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1978-79
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.