Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaars

Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaars Elke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden behalve voor de winst en het prijzengeld ook voor de truien die kenmerkend zijn voor Tour de France. En dan is er meer te winnen dan alleen de gele trui, er is een witte trui, de bolletjestrui, de groene trui, het ploegenklassement. Allemaal belangrijke truien en prijzen waarvoor de wielrenners kunnen gaan. Zo zijn er vele winnaars in de Ronde van Frankrijk. Wat is de betekenis van die truien in de Ronde van Frankrijk 2020?

Le maillot jaune, de gele trui van de winnaar in de Tour de France 2020

De gele trui is voor de winnaar van het algemeen klassement op de dag dat een koers wordt verreden. Elke dag kan er een andere leider in het klassement zijn, een andere gele trui drager, maar iedereen wil toch zeker op de dag na afloop van de laatste etappe op de Champs Elysées de mailot jaune om de schouders hebben. Wie dat lukt, is immers de winnaar van de Ronde van Frankrijk 2020. Waarom die felbegeerde trui geel is? Omdat de allereerste organisator van de Tour de France in 1903, tijdschrift LÁuto-Vélo, werd gedrukt op geel papier. Zo is voor de Giro de roze trui de trui van de winnaar en dat komt doordat de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, op roze papier wordt gedrukt.

Le maillot à pois, de bolletjestrui of bergtrui

Maar de beste klimmers in de koers hoeven niet niet per se de gele trui te winnen, zij gaan voor de bolletjestrui. Hier gaat het dus om de wielrenner die voorafgaand aan de dag van de wedstrijd het hoogste aantal punten heeft in het bergklassement. Daarbij telt niet elke col of berg even zwaar, er zijn verschillende punten te verdienen in het bergklassement. Overigens is geen enkele etappe helemaal vlak, en is er daarom bijna altijd wel een punt te verdienen. Er zijn vijf categorieën:
  • Bergen van de laagste categorie, de 4. Die levert 1 punt op.
  • Bergen van de 3e categorie. Deze geven 1 of 2 punten.
  • Bergen van de 2e categorie. Dit betekent 1 tot 5 punten.
  • Bergen van de 1e categorie. Deze geven 1 tot 10 punten.
  • Bergen hors categorie, de uiterst zware buitencategorie in de Alpen of Pyreneeën. Denk aan de Mont Ventoux, Tourmalet en Alpe d'Huez. Deze buitencategorie levert 2 tot 25 punten op.

Le maillot vert, de groene trui

Een ander klassement is het sprintklassement. De drager van de groene trui heeft in dit sprintklassement de meeste punten behaald. Deze punten kan een renner verdienen tijdens de etappe bij de tussensprints, maar al ook door een etappe te winnen. Anders dan de bergpunten vallen de meeste punten voor de groene trui juist te winnen tijdens de vlakke koersen.

Le de maillot blanc, de witte trui

Voor de witte trui komt de renner in aanmerking die op 1 januari 2020 (bij de Tour de France 2020) jonger is dan 25 jaar. Eigenlijk is de winnaar van de witte trui de winnaar van de gele trui, maar dan in het jongerenklassement.

Rode of gele rugnummer

Misschien is het u nog niet opgevallen maar een renner kan ook een rood of geel rugnummer dragen. Het rode nummer is voor de meest strijdlustige renner van de etappe. Het gele rugnummer is voor de ploeg het ploegenklassement aanvoert. Ja ook als ploeg kunnen punten worden binnengehaald.

Slot betekenis truien Tour de France

Bij de huldiging in de Tour de France kijken we vaak naar de gele trui, maar voor vele renners is die trui niet haalbaar. Zij richten zich op een andere specialiteit waar ook een mooie trui bijhoort. De Ronde van Frankrijk heeft meerdere truien te verdelen waarop de renners azen. Het wordt weer een zwaar parcours in 2020. Petje af af voor deze coureurs, de kampioenen van de weg.

Lees verder

© 2016 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
Vergeten tourtruienIn de zomer is het altijd tijd voor ‘le Tour de France’. Vele wielrenners wagen zich jaarlijks aan deze wielerwedstrijd.…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Verdwenen nevenklassementen Tour de FranceIedereen kent in de Tour de France de gele trui voor de leider in het algemeen klassement. Maar ook de groene trui van h…

De pirouette in dressuurproevenDe pirouette in dressuurproevenVerzameling, kracht en balans: dat zijn de kernwoorden die horen bij een goed gereden pirouette. Vanaf de klasse ZZ-Lich…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chezbeate, Pixabay
  • Wikipedia
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.