Vergeten tourtruien
In de zomer is het altijd tijd voor ‘le Tour de France’. Vele wielrenners wagen zich jaarlijks aan deze wielerwedstrijd. Ze strijden om de gele trui voor de snelste renner; de groene trui voor de beste sprinter; de bolletjestrui voor de beste klimmer en de witte trui voor de beste jongere. Maar er zijn ook truien geweest voor andere klassementen die men tegenwoordig niet meer kan winnen. Zo waren er behalve de vier eerdergenoemde truien ook een rode trui en een lapjestrui. Welke klassementen waren verbonden met deze truien en welke Belgen en Nederlanders mochten deze uiteindelijk mee naar huis nemen?
Rode trui
De rode trui werd slechts van korte duur uitgereikt in de Tour de France. Gedurende zeven jaar, tussen 1983 en 1989, werd deze prijzentrui vergeven. De rode trui werd gedragen door de leider van het tussensprintklassement. Daardoor kun je de rode trui vergelijken met de huidige groene trui waarvoor behalve bij de tussensprint ook bij de eindsprint punten te behalen zijn. De trui werd gezien als overbodig omdat de punten voor het tussensprintklassement ook meetelden voor het sprintklassement en daarom wordt deze trui niet meer vergeven.
Winnaars
In de zeven jaar dat de rode trui viel te winnen is deze drie keer door een Nederlander en één keer door een Belg gewonnen. Hieronder staat een overzicht van alle winnaars van de rode trui.
- 1983: Seán Kelly (Ierland)
- 1984: Jacques Hanegraaf (Nederland)
- 1985: Jozef Lieckens (België)
- 1986: Gerrit Solleveld (Nederland)
- 1987: Gilbert Duclos-Lassalle (Frankrijk)
- 1988: Frans Maassen (Nederland)
- 1989: Seán Kelly (Ierland)
Lapjestrui
Ook de lapjestrui is slechts beperkt uitgereikt in de Tour. De lapjestrui was te winnen in de periode 1968-1989 behalve in de periodes 1975-1979 en 1983-1984. De lapjestrui werd vergeven aan de renner die in alle andere klassementen (dus de klassementen om de groene en gele trui, de bolletjestrui en tussen 1983 en 1989 de rode trui) gemiddeld de beste resultaten had. De renners die op alle vlakken dus goed presteerden, streden om deze trui.
Het klassement voor deze trui werd in de eerste periode (1975-1979) opgemaakt door de posities in de overige drie klassementen op te tellen. Bijvoorbeeld de nummer één in het algemeen klassement kreeg één punt. Stond hij op datzelfde moment vijfde in het sprintklassement, dan kreeg hij hiervoor vijf punten. En als hij dan twintigste stond in het bergklassement, dan kreeg hij hiervoor twintig punten. In totaal zou deze renner dus 26 punten hebben. De renner met de laagste score mocht dus de lapjestrui dragen.
In de periode 1985- 1989 werd op een andere manier het klassement opgemaakt. Hierbij kreeg de nummer één van een klassement 25 punten. De nummer twee kreeg 24 punten, de nummer drie 23, etc.. Vervolgens werden deze scores bij elkaar opgeteld. Omdat in deze periode ook gestreden werd om de rode trui, waren er dus maximaal 100 punten te verdienen.
Winnaars
Ook in dit klassement waren de Belgen en Nederlanders succesvol. De Belgen hebben de trui maar liefst zes keer veroverd waarvan er vijf zijn gewonnen door Eddy Merckx. De Nederlanders hebben dit klassement drie keer gewonnen. Hieronder staat een overzicht van alle winnaars van het combinatieklassement.
- 1968: Franco Bitossi (Italië)
- 1969: Eddy Merckx (België)
- 1970: Eddy Merckx (België)
- 1971: Eddy Merckx (België)
- 1972: Eddy Merckx (België)
- 1973: Joop Zoetemelk (Nederland)
- 1974: Eddy Merckx (België)
- 1980: Ludo Peeters (België)
- 1981: Bernard Hinault (Frankrijk)
- 1982: Bernard Hinault (Frankrijk)
- 1985: Greg LeMond (Verenigde Staten van Amerika)
- 1986: Greg LeMond (Verenigde Staten van Amerika)
- 1987: Jean-François Bernard (Frankrijk)
- 1988: Steven Rooks (Nederland)
- 1989: Steven Rooks (Nederland)
Samenvatting
In de rode trui en de lapjestrui waren er in ‘le Tour de France’ twee klassementen waarin Belgen en Nederlanders goed presteerden. De rode trui van het tussensprintklassement werd maar liefst vier van de zeven keer gewonnen door de Lage Landen. De lapjestrui van het combinatieklassement mocht zelfs negen van de vijftien keer worden meegenomen naar de Lage Landen.