Bergklassement Tour 2021: de bolletjestrui

Bergklassement Tour 2021: de bolletjestrui De bolletjestrui is de bergtrui van de Tour de France, ook in 2021. De bolletjestrui staat los van de gele trui van de Tourwinnaar en heeft een eigen puntentelling. Natuurlijk hebben alle renners aandacht voor hun kopman, maar wie de bolletjestrui wil winnen rijdt ook zijn eigen koers en scoort punten op de juiste momenten met de juiste sprints op de cols die de hoogste punten opleveren. Wie zijn in de Tour de France 2021 de mogelijke favorieten en winnaars voor de bolletjestrui?

Bolletjestrui Tour 2021


Joop Zoetemelk won de eerste bolletjestrui

Opvallend misschien, maar de bolletjestrui bestaat nog niet helemaal zo lang. Opvallend want de Tour wordt altijd ook in de bergen (Alpen en Pyreneeën) verreden. Vele bergritten met de meest moeilijke cols, soms van de buitencategorie. Het was Joop Zoetemelk die in de Tour van 1975 als eerste de bolletjestrui mocht aantrekken na het winnen van een etappe. In die tijd werd de bolletjestrui als een clownstrui gezien. Dat kwam door het markante uiterlijk van de trui: een witte trui met rode stippen. Zoetemelk vond het dan ook niet echt erg dat uiteindelijk Lucien van Impe de bolletjestrui in 1975 won en niet hij.

Bolletjestrui anno 2021 een iconische bergtrui

Anno 2021 is de bolletjestrui een trui waarvoor klimmers willen strijden. De strijd om de bolletjestrui is een strijd binnen een strijd. Het gevecht om de beste winnaar te zijn en niet het gevecht om met de gele trui naar huis te gaan als winnaar van de Tour de France. Om de bolletjestrui te winnen moet je punten scoren op de van tevoren aangegeven plekken in het parcours. Het is bij de aankomst in Parijs goed mogelijk om achterin het algemeen klassement te eindigen, maar als winnaar van de bolletjestrui op het podium te staan. Wie anno 2021 de bergtrui wint, heeft het uitstekend gedaan.

Puntentelling bergklassement 2021 (bolletjestrui)

In de Tour de France 2021 zijn er voor de bolletjestrui punten te halen op 65 geclassificeerde beklimmingen. Deze beklimmingen en cols ingedeeld in vijf categorieën. Wie het eerste bovenkomt, krijgt de meeste punten. De moeilijkste categorie is de buitencategorie en deze geeft de meeste punten. De moeilijkheidsgraad en daarmee de punten hangen af van de lengte en hellingsgraad van de beklimming. De telling is dan als volgt:
 • 4e categorie: 1 punt.
 • 3e categorie: 2 of 1 punt.
 • 2e categorie: 5, 3, 2 of 1 punt.
 • 1e categorie: 10, 8, 6, 4, 2 of 1 punt.
 • Buitencategorie: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten

Van te voren is ook bekend in welke etappe de meeste punten voor de bergtrui zijn te winnen en wanneer het hoogste punt van de Tour wordt beklommen. Dan kunnen zelfs dubbele punten worden verdiend. Dubbele punten worden vergeven op cols van de buitencategorie, eerste categorie of tweede categorie. Hebben aan het slot van de Tour twee renners evenveel punten gescoord in het in het bergklassement, dan is het aantal eerste plaatsen op een klim van de buitencategorie doorslaggevend. Geeft dat geen uitsluitsel, dan wordt gekeken naar de eerste plekken op beklimming van de toppen van de eerste categorie vergeleken. Zijn we er dan nog niet, dan die van de tweede categorie, en zo verder.

Laatste winnaars bolletjestrui

De laatste winnaars van de bolletjestrui sinds 2010 zijn:
 • 2020 Tadej Pogacar.
 • 2019 Romain Bardet.
 • 2018 Julian Alaphilippe.
 • 2017 Warren Barguil.
 • 2016 Rafal Majka.
 • 2015 Chris Froome.
 • 2014 Rafal Majka.
 • 2013 Nairo Quintana.
 • 2012 Thomas Voeckler.
 • 2011 Samuel Sánchez.
 • 2010 Anthony Charteau.

Favorieten bolletjestrui Tour 2021

Dan de kanshebbers in 2021:
 • Romain Barde won de bergtrui in 2019 en wordt als een goede kanshebber gezien om de bolletjestrui in 2021 nog eens te winnen.
 • Egan Bernal won de Tour 2019, is een uitstekende klassementsrenner maar ook een geweldige klimmer. Kanshebber dus.
 • Julian Alaphilippe had in 2019 al zijn ogen gericht op de bolletjestrui en deed het uitstekend in de bergen. Maar Julian stond ook hoog in het klassement om om zijn positie in het algemene klassement te verdedigen, kwam hij kracht te kort om het bergklassement te winnen. Dat zou in 2021 wel eens anders kunnen zijn.
 • Pierre Rolland won in 2013 de derde plek in het bergklassement en zou in 2021 graag die positie willen verbeteren.
 • Primoz Roglic is een renner voor het klassement maar ook een uitstekende klimmer. Hij zal voor geel gaan, maar als die plek te hoog gegrepen lijkt, dan kan hij zijn vizier richten op de bolletjestrui.
 • Thomas De Gendt is een geduchte kandidaat voor de bergtrui. Hij won al eens het bergklassement in de Vuelta en werd in de Tour eerder tweede en derde.
 • Tadej Pogacar is een klimtalent die zich zeker ook in de bergritten van deze Tour zal willen laten zien. In 2020 won hij de bolletjestrui al.
 • Als Fabio Aru van zijn ploeg de ruimte krijgt om te gaan voor de bolletjestrui, maakt hij een goede kans.
 • Esteban Chaves is ook zo'n renner die zich dit jaar in de bergen kan alten zien.
 • Warren Barguil was de winnaar van de bolletjestrui in 2017, kan hij dat nog eens herhalen?

Conclusie bolletjestrui 2021

Er zijn een aantal duidelijke favorieten voor de bergtrui 2021, maar het kan ook zomaar zijn dat een topper uit het algemeen klassement per ongeluk de bolletjestrui gaat winnen. Denk bijvoorbeeld aan Dumoulin. Wie hoog in het klassement staat, kan immers ook een aantal moeilijke bergetappes op zijn naam schijven en zo veel punten bijeen sprokkelen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…
Verdwenen nevenklassementen Tour de FranceIedereen kent in de Tour de France de gele trui voor de leider in het algemeen klassement. Maar ook de groene trui van h…
De verschillende truien in de wielrensportDe verschillende truien in de wielrensportIeder die de wielrensport volgt (of tijdens een Tour de France niet omheen kan), hoort sportverslaggevers veelal praten…

Voeding rondom een wedstrijdVoeding rondom een wedstrijdVoor veel sporters is de periode rondom een wedstrijd van eminent belang. Tot een goede fysieke en mentale voorbereiding…
Curves: fitness voor vrouwenCurves is een nieuwe sport speciaal ontwikkeld voor vrouwen. De toestellen zijn eenvoudig in gebruik en er zitten geen g…
Bronnen en referenties
Reacties

Decock Jozef, 29-06-2013
Ze zouden niet zo streng mogen zijn in de doping. Want door iets te nemen (niet teveel ) kunnen meerder renners iets winnen. Nu zijn het alleen de hele sterken die dat kunnen. Zo zou er ook meer variatie zijn, en het gokken op de tour France zou meten afgelopen zijn. J.H.A.
Zo kan een iemand meer kansen maken om iets te winnen. Reactie infoteur, 23-02-2020
Beste Decock Jozef,
Maar een winnaar van een etappe wordt zeker gecontroleerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron, 17-06-2013
Ik ben een enorme wielerliefhebber, en daarom hoop ik dat de doping thuis gelaten wordt want zonder de doping is het pas een echte sport.
groetjes van ron van rijsinge! Reactie infoteur, 23-02-2020
Beste Ron,
Hoop het ook Ron, maar spannend wordt het zeker.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.