Curves: fitness voor vrouwen

Curves is een nieuwe sport speciaal ontwikkeld voor vrouwen. De toestellen zijn eenvoudig in gebruik en er zitten geen gewichten aan. Alle toestellen staan in een kring opgesteld met tussen ieder toestel een springplank. Je werkt 1 voor 1 alle toestellen af, na ieder toestel ga je springen op de springplank en vervolgens weer op een toestel. Dit doe je dan 3 keer per week 30 minuten.

Curves

Het concept houdt in dat gezelligheid, aanmoediging en begeleiding die je bij Curves krijgt, uniek is ten op zichte van andere sportscholen. Het is een franchise organisatie die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten en daar is gegroeid tot een groot succes.
De Curves workout is een totale lichaamstraining met de 5 basiscomponenten: opwarming, aerobics, krachttraining, cool down en rekken & strekken.
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van gewichten op de apparaten die steeds aangepast moeten worden.
 • Je werkt niet met zwaartekracht: je duwt en je trekt i.p.v heffen en laten zakken. Dit maakt de kans op blessures en spierpijn aanzienlijk kleiner!
 • Trainen met weerstand helpt botdichtheid te behouden en je zodoende te beschermen tegen osteoporose.
 • Curves biedt vrouwen de mogelijkheid om aan krachttraining te doen op een haalbare, comfortabele manier.
 • De leeftijd van Curves leden varieert van 12 tot 90 jaar.

Oprichting

In 1976 is Gary Heavin gestopt met zijn medische opleiding. Hij wilde mensen graag helpen om preventief ziektes tegen door hen een verantwoorde manier van fitness aan te bieden. Hij besloot een slechtlopende fitness club in Houston, Texas over te nemen en bood vrouwen daar in kleine groepje afslankprogramma’s aan. Gary was toen slechts 20 jaar oud en zij fitnessclub groeide erg snel. Tien jaar later had hij een fitnessketen met 17 locaties. Toch maakte hij een aantal fouten waardoor hij alle opgebouwde locaties weer verloor. Hij bleef geloven in zijn concept in 1992 openden Gary en zijn vrouw Diane hun eerste Curves in Harlingen, Texas. Ze bedachten samen het 30-minuten fitnessconcept die vrouwen begeleid bij krachttraining en gewichtsverlies.

Diane, zijn vrouw, had toen al 10 jaar ervaring opgedaan in adverteren en werd verantwoordelijk voor de hele marketing. Haar passie voor de sport wilde ze graag met andere vrouwen delen. In 1995 werd de eerste franchiseclub geopend en een jaar later was Curves al gegroeid met 44 franchise locaties. Curves bereikte maar liefst 1.000 locaties in slechts 36 maanden tijd en 9.000 locaties in 10 jaar. Eerst leverde ze slechts eenvoudige Curves pakketten aan franchisenemers maar later werden er nationale televisiespots geproduceerd waar ze vele prijzen voor wonnen.

In januari 2004 is Curves uitgeroepen tot een van de beste nieuwe franchise formules door het Amerikaanse Entrepreneur tijdschrift en is opgenomen in het "Guinness World Records" als werelds grootste fitness franchise.

Inmiddels heeft Curves wereldwijd fitness clubs in de volgende landen:
 • 1999: Canada
 • 2000: Spanje
 • 2001: Mexico
 • 2002: UK en Portugal
 • 2003: Brazilië, Chili, Dominicaanse Republiek, Guatemala, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland en Peru
 • 2004: Argentinië, Australië, Bahamas, Bermuda, Kaaiman Eilanden, Columbia, Costa Rica, Cyprus, Equador, El Salvador, Frankrijk, Guam, Honduras, Nederland en Panama
 • 2005:Barbados, Bolivia, Duitsland, Griekenland, IJsland, Japan, Nicaragua, Zuid Afrika en Venezuela
 • 2006: Denemarken, Zweden en Israel

Bestsellers

Gary schrijft een aantal New York Times Bestsellers:
 • Permanent Results Without Permanent Dieting staat meer dan 2 maanden op de bestsellers van de New York Times. Er gaan meer dan 1 miljoen exemplaren over de toonbanken.
 • Curves on the go is een handboek voor ieder die wil leren hoe je fitness in je leven tot een gewoonte maakt. Het wordt in januari 2004 gepubliceerd en werd tevens uitgeroepen in de NewYork Times als een van de bestverkochte boeken.
 • Curves:het tijdschrift New York Times riep het volgende boek, geschreven door Gary Heavin, uit als bestseller. In dit Engelstalige boek deelt Gary Heavin zijn kennis na 25 jaar ervaring in de vrouwen fitnessindustrie.

Curves Diane tijdschrift

In maart 2004 brengt Diane het eerste Curves Diane tijdschrift uit. Het tijdschrift is alleen verkrijgbaar in de Curves clubs en wordt gratis aangeboden aan de leden. Het biedt informatie over gezondheid, fitness, voeding en lifestyle. In Nederland is het tijdschrift nog niet verkrijgbaar. Wel komt er hier een 2-maandelijkse nieuwsbrief uit voor de leden.
© 2008 - 2024 Mariska-r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven leukste sporten voor vrouwenDe zeven leukste sporten voor vrouwenDe vakantie zit er (bijna) op en het nieuwe school- en werkjaar kan weer beginnen. Tijd om weer actief te worden en jeze…
De Brazil Butt Lift Workout, voor mooie strakke billenDe Brazil Butt Lift Workout, voor mooie strakke billenHeb jij altijd al gedroomd van mooie strakke billen, benen en buik? Dan is de Brazil Butt Lift Workout waarschijnlijk we…
Het Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenHet Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenSteeds meer sportscholen- en clubs nemen de Les Mills groepslessen op in hun lesprogramma. Het populaire Les Mills progr…
SH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM is een dance workout waarbij er door middel van choreografie gesport wordt. Veel mensen vinden de workout erg op…

Bergklassement Tour 2021: de bolletjestruiBergklassement Tour 2021: de bolletjestruiDe bolletjestrui is de bergtrui van de Tour de France, ook in 2021. De bolletjestrui staat los van de gele trui van de T…
Rust leidt tot sneller herstel en betere sportprestatiesRust leidt tot sneller herstel en betere sportprestatiesTijdens de slaap vindt herstel plaats van lichaam en geest. De meeste specialisten op het gebied van slaapstoornissen zi…
Bronnen en referenties
 • www.curves.nl
Mariska-r (8 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.