De zeven leukste sporten voor vrouwen

De zeven leukste sporten voor vrouwen De vakantie zit er (bijna) op en het nieuwe school- en werkjaar kan weer beginnen. Tijd om weer actief te worden en jezelf in de sportschool aan het sporten te krijgen. Maar... dan kies je natuurlijk wel een sport die bij je past! In dit artikel de zeven allerleukste en uitdagendste sporten voor vrouwen plus de nieuwste trends op sportgebied. So keep moving! Wie tegenwoordig fit wil worden in de sportschool heeft vaak ruime keuze uit verschillende sporten. Het is natuurlijk leuk dat er iets te kiezen valt, maar het kan ook lastig zijn om die ene sport te vinden die goed bij jou past. In dit lijstje staan de tien leukste en uitdagendste sporten voor vrouwen. Dat maakt het kiezen iets makkelijker en helpt je wegwijs te maken in de wereld van de vrouwensporten.

1. Les Mills

Wat is het?

Misschien weleens van gehoord; maar nooit helemaal begrepen wat het inhoudt: Les Mills. Een flink toenemend aantal sportscholen in Nederland biedt lessen van 'Les Mills' aan. Les Mills is een fitnessconcept dat ontwikkeld werd door de ex-atleet Leslie Mills. Het bestaat uit acht verschillende programma's en kenmerkt zich met name door de stimulerende muziek en de aandacht voor choreografie. De acht lessen die onder 'Les Mills' vallen zijn:
  • Bodystep
  • Bodybalance
  • Bodycombat
  • Bodypump
  • Bodyattack
  • Bodyjam
  • Bodyvive
  • RPM

In de praktijk zie je dat met name bodystep, bodypump en bodycombat erg populair zijn.

Voor wie?

Les Mills-programma's zijn met name geschikt voor vrouwen die van sporten op muziek met bijpassende choreografie houden. Dus wanneer je pasjes en stappen goed kunt onthouden en kunt uitvoeren, zou Les Mills geschikt voor jou kunnen zijn. De programma's verschillen onderling vooral in de training van verschillende spiergroepen of uithoudingsvermogen.

2. Spinning

Wat is het?

Spinning is een activiteit die wordt gedaan op een speciale 'spinbike'. Dit is een fiets die op een ondergrond stevig vaststaat en die een vliegwiel en een afremmechanisme heeft. Tijdens de spinninglessen wordt er op het ritme van muziek gefietst; waarbij een combinatie wordt gemaakt van zitten en staan (klimmen). Door middel van een draaiknop op de fiets kan men zelf de zwaarte van de training bepalen.

Voor wie?

Deze sport is uitermate geschikt voor vrouwen die aan conditietraining willen doen. Uithoudingsvermogen is hierbij een must. De lessen geven het gevoel 'alles uit jezelf te halen', en is met name goed voor de beenspieren, hart en longen.

3. Cardio-of fitnesscircuit

Wat is het?

In groepen wordt het lichaam getraind door middel van cardiotoestellen en fittnesapparaten. Onder cardiotoestellen vallen bijvoorbeeld de loopband, de fiets en het roeiapparaat. Meestal bestaan cardio-of fitnesscircuits uit een gedeelte cardio-oefeningen en een gedeelte fitnessoefeningen. Onder begeleiding van een instructeur kun je zo bijvoorbeeld eerst een algehele workout doen (lopen, fietsen, klimmen enz.) en daarna train je verschillende spiergroepen.

Voor wie?

Vrouwen die moeite hebben zichzelf naar de sportschool 'te slepen' kunnen veel baat hebben bij cardio- of fitnesscircuits. Gericht sporten in een groep kan namelijk de nodige stimulans geven om te gaan sporten. Positief is dat je tijdens het sporten voortdurend professionele begeleiding krijgt van een instructeur die je kan helpen en stimuleren bij het sporten. Bovendien kun je een eigen ritme en tempo bepalen, wat prettig kan zijn voor vrouwen die een minder goede conditie hebben.

4. Pilates

Wat is het?

Vergis je niet! Deze sport komt in eerste instantie nogal rustig over, maar na een lesje pilates zijn je spieren intensief getraind. Een training pilates is voor het hele lichaam en gaat met eenvoudige combinaties van bewegingen terug naar de basistraining van je spieren. Tijdens een les pilates ben je met name op de grond bezig (op een matje) en let je voortdurend op je ademhaling.

Voor wie?

Deze 'rustige' sport traint voor lange, sterke en soepele spieren. Ook geeft deze sport meer energie. Er wordt in principe aandacht besteed aan de training van het hele lichaam, maar met name de rug en de buik hebben baat bij deze training.

5. Aerobics

Wat is het?

In de loop der jaren zijn er zoveel varianten op deze workout ontstaan waardoor aerobics een beetje naar de achtergrond is geschoven. Toch blijft aerobics een goede manier om je lichaam (intensief) te trainen. Op muziek wordt het hele lichaam getraind door middel van verschillende oefeningen. De les begint vaak met een warming-up, werkt naar een hoogtepunt (hoogtempo-oefeningen) en eindigt met grondoefeningen (buik, billen, benen). Een bekende variant in het water is aquarobic. Lessen aquarobic worden dan ook in het zwembad gegeven.

Voor wie?

Vrouwen die van trainen op muziek houden zijn bij aerobic aan het juiste adres. Aerobic heeft het imago 'gezellig' te zijn, omdat je in een groep sport. De pasjes en stappen zijn voor veel vrouwen goed te doen, en meestal iets eenvoudiger dan bij de nieuwste sportrages.

6. Zumba

Wat is het?

Overgevolgen uit Latijns-Amerika, is Zumba een echte dans- en fitnesssport. Zumba heeft veel weg van aerobics, maar is iets bruisender en iets meer 'uptempo'. De muziek tijdens de trainingen heeft een Latijns-Amerikaans tintje en is erg opzwepend. Zumba is een echte rage: het is binnen een korte tijd enorm populair geworden. De training wordt gegeven in groepen, en trainen het hele lichaam.

Voor wie?

Als je uitgekeken bent op aerobics en eens iets anders wilt, is Zumba een leuke workout. Vrouwen die van snelle, opzwepende muziek houden (en pasjes die daarbij horen) moeten zeker eens een lesje Zumba proberen.

7. Curves

Wat is het?

Curves-fitness is een speciale sport voor vrouwen. De sport wordt meestal gegeven in een speciale curvessportschool, en duurt 30 minuten. Bij curves zitten en staan (afwisselend) vrouwen in een grote cirkel in een sportzaal. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van speciale curvestoestellen zoals het herstelbord (een soort plaat op de grond). De workout is intensief en traint het hele lichaam. Wereldwijd heeft curves intussen zo'n 4 miljoen leden.

Voor wie?

Voor vrouwen die echt alleen met andere vrouwen willen fitnessen, biedt curves een uitkomst. De duur van de training is over het algemeen iets korter dan andere trainingen (30 minuten) en neemt daardoor minder tijd in beslag. Curves is een intensieve workout die geschikt is voor vrouwen die zowel spieren als conditie willen trainen.
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…

Sporten voor beginners: houd het leuk!Sporten voor beginners: houd het leuk!Wellicht ken je het probleem zelf wel. Je weet dat je moet gaan sporten. Misschien ben je iets te zwaar? Of ben je zo'n…
Liesblessure als gevolg van sporten, voorkomen en genezenLiesblessure als gevolg van sporten, voorkomen en genezenEen liesblessure door sport komt altijd ongelegen, omdat je gas moet terugnemen bij de sport die je zo graag beoefent. V…
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 06-08-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.