Sporten voor beginners: houd het leuk!
Wellicht ken je het probleem zelf wel. Je weet dat je moet gaan sporten. Misschien ben je iets te zwaar? Of ben je zo'n persoon die bovenaan de trap staat na te hijgen. Of je wilt het omdat iedereen het doet. Je kunt je ook gewoon ongezond voelen. De stap naar beginnen met sporten is lastig, zeker als je niet van nature sportief bent aangelegd. Er is één schrale troost: je bent zeker niet de enige! In dit artikel een aantal tips om de stap wat gemakkelijker te maken en het beter vol te houden.
Welke sport?
Om te beginnen is het wel handig om je te bedenken wat je leuk zou vinden. Hou je van een teamverband? Of doe je het liever alleen? Als je liever in een team wilt sporten kun je eens om je heen gaan vragen wat vrienden en kennissen allemaal doen. Ga eens een keer kijken of doe eens een les/training mee. Dan krijg je duidelijk beeld van wat de sport inhoud. In het geval van een teamsport is er één belangrijk ding die je moet onthouden: kun je het opbrengen om regelmatig mee te doen? Als je iemand bent die te vaak afwezig is (om wat voor een reden dan ook) is een teamsport eigenlijk niet geschikt. Dan laat je je teamgenoten te vaak vallen, en daar zijn zij ook niet blij mee! Voor diegenen die liever alleen sporten zijn er zo ontzettend veel keuzes. Je kunt naar de sportschool gaan. Daar heb je toch begeleiding, maar het is wel ieder voor zich. Uiteraard kun je dit ook samen met een vriend(in) doen. Ook kun je een toestel voor thuis aanschaffen, een videoband met oefeningen, of gewoon gaan hardlopen met een programma op de MP3-speler. En dan zijn er ook nog de echte solo-sporten. Denk hierbij aan tennis, zwemmen, fietsen, enz. Het leuke hieraan is dat er altijd iemand met je mee kan doen als je daar behoefte aan hebt. Neem er in ieder geval de tijd voor om uit te zoeken wat je leuk vind. Het is tenslotte zonde als je een duur apparaat of een dure outfit hebt aangeschaft die na 3 weken in de kast blijft staan/hangen. Je zult zeker niet de eerste zijn die dat overkomt!
Doel stellen
Om het ook op de lange termijn leuk te houden is het belangrijk dat je jezelf een doel stelt. Gewoon, ter motivatie. Denk hierbij aan een bepaalde tijd en wat je in die tijd bereikt wilt hebben. Dat kan conditie verbetering zijn, een aantal kilo's kwijt, een wedstrijd gewonnen hebben, enz. Houd het wel binnen het redelijke, het moet tenslotte leuk blijven en geen strafkamp worden. Voor jezelf kan het een motivatie zijn om jezelf te belonen als je het doel binnen de met jezelf afgesproken tijd gehaald hebt. Geef jezelf bijvoorbeeld een dagje sauna kado. Of die leuke broek. Want je hebt tenslotte wel flink je best gedaan!
Je eigen niveau
Als je begint met sporten heb je een hoop te leren. Namelijk die nieuwe sport. Maar ook het aanvoelen van je eigen lichaam. Vooral dat laatste is erg belangrijk. En dan vooral voor diegenen die eigenlijk nooit aan sport hebben gedaan. Een blessure zit in een klein hoekje naast het ongeluk. Luister dus goed naar je trainer en teamgenoten, volg de juiste aanwijzingen van je DVD/MP3-speler en lees goed de gebruiksaanwijzing van je sport-apparaten. Een beetje spierpijn de volgende dag is goed. Maar je moet nog wel normaal kunnen lopen. Bouw alles rustig op en werk aan je conditie. Misschien is het heel ernstig gesteld met je conditie maar dat wordt echt vanzelf beter als je regelmatig sport. Overhaast niets. Laat je ook niet opjutten door die ongelooflijk goede teamgenoot. En ook niet door die gespierde niet buiten adem te krijgen persoon op het toestel naast je in de sportschool. Ook die mensen zijn ooit begonnen, net als jij!
Smoesjes
Probeer niet gevoelig te zijn voor jezelf. Want dat is namelijk de veroorzaker van alle smoesjes om onder het sporten uit te komen. Als je echt ergens last van hebt kun je een keer overslaan. Hierbij doel ik op: blessures, de griep en soortgelijke dingen. Het sporten mag nooit ten koste gaan van je gezondheid. Ook kunnen sommige privé situaties je dwingen tot een keertje overslaan. Smoesjes zijn dingen als: ik stond in de file, ik heb vorige keer al zo goed getraind, ik heb gezond gegeten deze week, het regent, ik heb een kater, enz. Toon zelf-discipline en trap niet in je eigen smoesjes! Het vervelende met smoesjes is dat als je één keer gedaan hebt: dan ben je de keer daarop toch wat zwakker want het maakte die eerste keer tenslotte ook niets uit.
Volhouden nu!
De eerste tijd zijn de meeste mensen fanatiek. Het kost geen moeite om de volgende les/training bij te wonen of om weer de sportschoenen aan te trekken. Het is namelijk nieuw en dat helpt enorm mee. De eerste geboekte resultaten zullen ook enorm motiveren waardoor men braaf verder traint.
Na een aantal maanden komt men in een dip. Ineens is die maandag avond niet zo ideaal meer. Moet ik alweer dat apparaat te voorschijn toveren en daarna weer opbergen? Die teamgenoten zijn ook niet zo gezellig meer. Nu is het een kwestie van doorzetten. Eventueel met wat kleine aanpassingen. Als het tijdstip en dag niet meer schikt valt dat meestal wel aan te passen. Doen dus, want je wilt tenslotte doorgaan. En is er wellicht niet een kamer of een plekje op zolder over waar het sport apparaat gewoon kan staan zonder dat het steeds opgeborgen moet worden? En zijn die teamgenoten niet gezellig of is het niveau gewoon te hoog of te laag voor jou? Want ook dat kan het plezier in je sport flink vergallen.
Zoek uit wat de oorzaak van je dip is, en doe er wat mee. Want je was tenslotte zo lekker bezig en je weet van jezelf dat je het kunt!