Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?

Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten? Beginnen met sporten is voor veel mensen het probleem niet, maar het sporten blijven volhouden kan vanwege allerlei redenen lastiger zijn; de meeste redenen zijn echter terug te voeren op de motivatie. Het behouden en verhogen van de motivatie om te blijven sporten vereist dan ook een blijvende inspanning, maar kan naast een grotere volharding voor het sporten ook een groter plezier in het sporten opleveren.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie voor sport

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie kan daarbij gezien worden als de motivatie die vanuit een persoon zelf komt, waarbij de persoon bijvoorbeeld daadwerkelijk plezier beleeft aan de activiteit. Een hobby kan zo bijvoorbeeld vaak gezien worden als een intrinsiek gemotiveerde activiteit; de meeste hengelaars gaan immers niet vissen om te voorzien in de voedselbehoefte van het gezin, maar meer vanuit het plezier dat de activiteit oplevert. Een extrinsiek gemotiveerde activiteit is een activiteit waarbij externe oorzaken de persoon motiveren om de activiteit te verrichten. Dit kan bijvoorbeeld een mogelijke sanctie of straf zijn, maar het kunnen bijvoorbeeld ook sociale normen en waarden of een andere vorm van sociale druk zijn.

Soorten extrinsieke motivatie

Extrinsieke motivatie is weer onder te verdelen in een aantal verschillende soorten motivatie; deze moeten op een geleidende schaal gezien worden van de grootste druk, naar minder druk. Deze verschillende soorten extrinsieke motivatie zijn gecontroleerde motivatie, geïntrojecteerde motivatie, geïdentificeerde motivatie en geïntegreerde motivatie. Gecontroleerde motivatie is daarbij de motivatie die wordt afgedwongen onder dwang van bijvoorbeeld een sanctie of straf. Geïntrojecteerde motivatie is de motivatie die ontstaat als iemand een activiteit doet omdat hij een soort sociale druk voelt om iets te doen. Geïdentificeerde motivatie moet gezien worden als de motivatie waarbij men bepaalde normen en waarden onderschrijft en vanuit die externe oorzaken een activiteit onderneemt en geïntegreerde motivatie is motivatie waarbij de normen en waarden niet alleen logisch en zinvol lijken, maar waarbij deze volledig samenvallen met het eigen zelfbeeld en de overige normen en waarden die je bezit. Dit is nog geen intrinsieke motivatie, maar komt hier wel bij in de buurt en heeft in veel gevallen dezelfde effecten.

De geïdentificeerde en geïntegreerde motivatie moeten gezien worden als autonome motivatie, net als intrinsieke motivatie. Deze drie soorten motivatie zorgen voor betere prestaties dan de overige soorten motivatie. Men moet dan ook proberen autonome motivatie na te streven, deze zorgen er immers voor dat een activiteit niet met tegenzin wordt ondergaan.

Het verkrijgen van een geïdentificeerde, geïntegreerde of intrinsieke motivatie gaat niet altijd vanzelf, maar gelukkig zijn er manieren om deze motivatie te bevorderen.

Vaststellen noodzaak tot sporten

Allereerst is het belangrijk om te beseffen waarom het sporten noodzakelijk is. Vergeet hierbij niet de minder voor de hand liggende noodzaken, zoals een groter gevoel van algemeen welbevinden of een verhoogde hersenactiviteit en inzet na het sporten. Het vaststellen van de noodzaak is essentieel, aangezien dit niet alleen een duidelijke reden geeft voor het sporten, maar omdat het ook mogelijkerwijs een doel kan fabriceren om naar toe te werken.

SMART doelen bij sporten stellen

Het stellen van deze doelen is namelijk het volgende belangrijke punt; stel haalbare doelen op, waarbij de tijdsinterval tussen de verschillende doelen niet te groot moet zijn. De doelen moeten geformuleerd worden volgens het SMART principe; ze moeten specifiek zijn, meetbaar zijn, acceptabel zijn, realistisch zijn en tijdsgebonden zijn. Zo kan een goed SMART doel zijn: 1 kilo afvallen vóórdat er 1 maand voorbij is. Deze doelstelling is specifiek (afvallen), meetbaar (1 kilo in 1 maand), acceptabel (dit is acceptabel voor het lichaam, de persoon en de omgeving), het is realistisch (1 kilo in 1 maand is goed mogelijk) en het is tijdsgebonden (1 maand). Dezelfde doelen kunnen ook worden opgesteld met gewichten bij fitness, of met tijden/intensiteit bij cardio of overige items bij andere sporten. Het formuleren van deze doelen, en het behalen van deze doelen, geeft een duidelijk de voortgang van het sporten aan en benadrukt de positieve resultaten uit het sporten.

Focus op positieve prestaties bij sporten

Het benadrukken van de positieve successen van het sporten is het laatste belangrijke item om de juiste motivatie te behouden. Focus niet op de negatieve aspecten (zoals bijvoorbeeld een keer een slechte dag hebben en niet zo goed presteren als verwacht), maar op de positieve aspecten. Dit zal de motivatie verhogen en zorgen dat het sporten volgehouden wordt.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…
Self-Determination Theory (SDT)Self-Determination Theory (SDT)SDT heeft zich sinds de opkomst, halverwege de jaren tachtig, voornamelijk geconcentreerd op de verschillende aspecten d…
Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatieWaarom doe je iets? Omdat het van de buitenwereld moet? Of omdat je het zelf graag wil? Intrinsieke motivatie is iets da…

Je lichaam in vorm krijgenJe lichaam in vorm krijgenDe (mini) bootcamps schieten als paddestoelen uit de grond. Niet zo gek, want samen stevig met het lichaam aan de slag m…
De TT, de MotoGP van AssenDe TT, de MotoGP van AssenJaarlijks wordt de TT, de MotoGP van Assen, verreden. De TT van Assen is een jaarlijks motorfestijn met races in alle Gr…
Reactie

Thomas, 10-12-2013
Beste,

Kan ik de bronnen die u gebruikte voor dit artikel te weten komen?

Mvg,

Thomas Ghyoot Reactie infoteur, 11-12-2013
Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van kennis die ik jaren geleden heb opgedaan in mijn studies; ik zou hier geen bronnen bij kunnen noemen. Voor motivatie in het algemeen kan ik artikels van Deci & Ryan aanraden, zij publiceren veel over self-determination theory. Deze theorie wordt ook in dit artikel gebruikt.

Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.