Afvallen, welke sport is de beste keus?

Afvallen, welke sport is de beste keus? De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust heel belangrijk zijn. Alleen met gezond eten lukt het je vaak niet om je doelen te bereiken. Afvallen is een combinatie van meer bewegen en bewuster eten. Wie echt wil afvallen zal er in vele gevallen dan ook echt niet aan sporten ontkomen. De weg naar de sportschool lijkt dan ook de kortste, maar welke sporten zijn het verstandigst om te beoefenen, wanneer je wilt afvallen?

Sporten en afvallen

We zouden het vaak graag anders zien. Toch is het zo, afvallen en sporten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak komt de vraag naar voren, welke sport het beste is om af te vallen?

Welke sport past bij je?

Wanneer je wilt gaan sporten is het belangrijk dat je een sport kiest die bij je past en die je leuk vindt. Ook als je gaat sporten, omdat je wilt afvallen is dit de belangrijkste speerpunt. Sporten is soms moeilijk vol te houden en vraagt veel motivatie en discipline. Dit lukt alleen wanneer je een sport beoefend die je ook daadwerkelijk leuk vindt. Vraag daarom eens een proefles aan bij een sportschool of sportvereniging voordat je, je daadwerkelijk gaat inschrijven.

Welke sport is het beste?

Op de vraag welke sport je nu het beste kunt gaan beoefenen, wanneer je wilt afvallen komt het er eigenlijk op neer dat alle sporten die lichamelijke inspanning vragen goed zijn om te beoefenen. Wanneer je wilt gaan afvallen zal je meer calorieën moeten verbruiken dan je nuttigt. Daarnaast wil je natuurlijk vet verbranden. Daarom is heb belangrijk dat je minimaal driekwartier achtereen actief beweegt. Pas na 25 minuten sporten zal je lichaam beginnen zijn reserves aan te breken en dus vet gaan verbranden. Duursporten zoals o.a. zwemmen, fietsen, joggen, spinning, skaten en vormen van cardiofitness zijn hiervoor erg geschikt. Tijdens het beoefenen van deze sporten is constante inzet en beweging van je lichaam verreist. Je hebt tijdens het beoefenen van deze sport weinig tot niet te maken met onderbrekingen zoals een bal die uit het veld rolt. Daarnaast is het verstandig om enkele van deze sporten af te wisselen. Zodra je lichaam gewent raakt aan bepaalde bewegingen zal het namelijk reserves aanbreken. Je mag je lichaam daarom af en toe best eens laten schrikken. Ook tijdens een uurtje sporten is het verstandig om regelmatig het tempo eens af te wisselen voor het meest effectieve effect.

Nadeel duursporten

Een nadeel van duursporten zoals joggen en baantjes trekken in het zwembad is dat het erg individuele sporten zijn. Het volhouden van het beoefenen van deze sporten vraagt veel meer van je doorzettingsvermogen. Teamsporen zoals korfbal en handbal zijn dan ook wellicht makkelijker vol te houden. Op het moment dat je je inschrijft bij zo'n sportvereniging heb je niet alleen verplichtingen tegen over je zelf, maar ook tegen over iedereen die in je team zit. Daarnaast is een teamsport ook in vele gevallen veel gezelliger. Zoek daarom voordat je begint goed uit welke sport goed bij je past en voel je niet verplicht een duursport te kiezen, wanneer je hart bij volleybal ligt. Plezier in je sport is de eerste stap in je weg om af te vallen.

Met welke sport verbrand je de meeste calorieën per uur?

Hoeveel calorieën je per uur sporten verbrand is natuurlijk afhankelijk van welke sport je beoefend. Dat is echter niet het enigste. Het aantal verbrande calorieën is ook afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht en de intensiteit van het sporten.

Sporten en calorieën verbranden

In het volgende lijstje worden voor enkele sporten aangegeven hoeveel calorieën je per uur kunt verbranden. We gaan hier uit van een persoon van 70 kg.

 • Hardlopen - 300-450 kcal p. uur
 • Zwemmen - tot 600 kcal p. uur
 • Fietsen - 300 tot 400 kcal p. uur
 • Boksen - tot 700 kcal p. uur
 • Spinning - tot 700 kcal p. uur
 • Squash - tot 600 kcal p. uur
 • Tennis - tot 500 kcal p. uur
 • Steps - tot 300 kcal p. uur
 • Roeien - tot 550 kcal p. uur
 • Dansen - tot 400 kcal p. uur
 • Zumba - tot 800 kcal p. uur

Sporten en een gezond eetpatroon

Natuurlijk is sporten alleen niet voldoende om u gewenste lichaamsgewicht te behalen en te behouden. Als u wilt afvallen zult u ook een gezond eetpatroon moeten aanleren en moeten volhouden. Dit wil niet zeggen dat u nooit meer eens moet zondigen of u hele leven lang, iedere dag de sportschool moet bezoeken. U moet opzoek gaan naar een goed evenwicht tussen bewegen en de hoeveelheid voeding die u per dag nuttigt. Zolang u bezig bent om af te vallen doet u er verstandig aan om iedere dag een uur te gaan sporten. Hierdoor zult u, u overtollig vet verbranden en geeft u uw lichaam weinig kans om een jojo-effect te gaan ontwikkelen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Afvallen: welke sport om af te vallen?Afvallen: welke sport om af te vallen?Wil je afvallen? Dan weet je natuurlijk dat je ook genoeg zult moeten bewegen. Maar welke sport kies je wanneer je wilt…
Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…

Hoogtekamers als alternatief voor grote hoogtenZo goed als alles wat zich in het lichaam afspeelt werkt onder invloed van zuurstof. De zuurstof wordt in de longen opge…
Kangoo Jumps. Wil jij Kangoo Jumps?Kangoo Jumps. Wil jij Kangoo Jumps?Kangoo Jumps bieden een relatief nieuwe manier van sporten, lopen, rennen, dansen, bewegen. Je draagt zogenaamde Kangoo…
Bronnen en referenties
 • www.gezonder-afvallen.nl
Reactie

Sarita, 05-02-2013
Welke is beste sport om af te vallen? Reactie infoteur, 20-05-2013
Dat hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af en van de sport die het beste bij je past

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 27-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.