Calorieverbruik sport

Dat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per sport? In dit artikel een tabel die het calorieverbruik per sport per uur in kaart brengt. Hierbij gaan we uit van een gewicht van 60 kg.

Sport en afvallen

Sporten en afvallen gaan vaak hand in hand. Afvallen is dan ook een veel gekozen reden om te gaan sporten. Daarnaast is het zo dat het voor een gezond gewicht handig is om te weten hoeveel je verbrandt tijdens sportactiviteiten, zodat je je voedingspatroon hierop kunt afstemmen om in balans te blijven.

Het resultaat van sporten is echter niet altijd meteen zichtbaar op de weegschaal. Je breekt vetmassa af, maar bouwt echter spiermassa op. Dit zorgt voor een hogere verbranding.Als je gewicht hetzelfde blijft of zelfs toeneemt, kun je alsnog in vetmassa afvallen. Een goede maatstaf is de broekriem.

Factoren calorieverbruik

Deze tabel is slechts een richtlijn. Om het precieze calorieverbruik te meten, zijn er verschillende apparaten te koop, zoals een horloge dat de hartslag meet. De calorieverbranding verschilt per persoon.

Naast het lichaamsgewicht zijn er andere factoren van invloed op de hoeveelheid calorieën die worden verbrand tijdens het beoefenen van een sport. Deze factoren zijn onder andere:
  • Lichaamssamenstelling; Hoe meer spiermassa, hoe meer verbranding
    • Oudere mensen verbranden daarom meestal minder dan jonge mensen, vanwege de afgenomen hoeveelheid spiermassa
    • Mannen hebben gemiddeld een hogere verbranding dan vrouwen, omdat ze vaak meer spiermassa hebben. Ze hebben dan ook vaak een hoger gewicht.
  • Basale stofwisseling: Sommige mensen zijn nu eenmaal gezegend met een snellere stofwisseling
  • De intensiteit van de sport

SportCalorieverbruik per uur
Aerobics, Steps, rustig444
Aerobics, Steps, fanatiek634
Aerobics444
Aerobics: water253
Basketball: wedstrijd507
Beach Volleybal507
Berg beklimmen697
Boksen570
Body Attack700
Fietsen: 16-20 km/h507
Fietsen: 19 - 22,5 km/h507
Gewicht heffen190
Gymnastiek253
Handbal760
Lopen: 5 km/h253
Lopen: 6 - 9 km/h285
Lopen: 7 - 8 km/h317
Mountainbiken539
Paardrijden 253
Rennen: 11 km/h697
Rennen: 16 km/h1045
Schaatsen444
Skaten444
Skeeleren444
Skiën380
Softbal317
Spinnen705
Squashen444
Tennis444
Touwtje springen634
Voetbal570
Volleybal253
Yoga285
Zwemmen380
Zumba459

Sporten hoog calorieverbruik

Intensieve sporten, zoals Boddyattack, hardlopen en touwtje springen, zijn zeer geschikt als je gewicht wilt verliezen. Met wandelen en golfen verbrand je minder calorieën.

Langdurig sporten verhoogt de vetverbranding. Sporten als fietsen en wandelen lenen zich hier uitstekend voor.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten en calorieverbruikSporten en calorieverbruikVeel mensen sporten om diverse redenen. Sommigen omdat zij dit leuk vinden, om de conditie op peil te houden, anderen om…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Wat jij nog niet wist over calorie en calorieverbruikWat jij nog niet wist over calorie en calorieverbruikAls het over het onderwerp 'afvallen' gaat, kun je altijd nog bijleren. Naast echt goede en waardevolle tips voor gewich…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Waaraan moet een dressuurpaard voldoen?Waaraan moet een dressuurpaard voldoen?Een paard is altijd een mooi en edel dier, maar een paard is niet per definitie geschikt voor de discipline waarin we he…
IJsklimmen, een grootse uitdagingAls het wintert verandert een waterval in kolossale ijspegels, in een magische wereld van blauw, wit en transparant ijs.…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.