IJsklimmen, een grootse uitdaging

Als het wintert verandert een waterval in kolossale ijspegels, in een magische wereld van blauw, wit en transparant ijs. Wanneer gekristalliseerd ijskoud water fonkelt en vlamt in de zon: op zo'n moment roept de verlokking van het ijsklimmen. De grootste uitdaging is vervolgens om je angst onder controle te houden, want het is verschrikkelijk eng. Soms sla je ijsbijlen in ijs van maar enkele centimeters dik. Heb je je daaraan opgetrokken, dan hang je op grote hoogte boven de afgrond...

Wat is dat: ijsklimmen?

IJsklimmen is het beklimmen van opstaand ijs. Zulk opstaand ijs vind je op bepaalde delen van gletsjers, maar ook op bevroren watervallen, wat dus eigenlijk ijsvallen zijn. De meeste ijsklimmers prefereren de bevroren waterval boven de gletsjer.

De oorsprong

IJsklimmen is ontstaan uit het alpinisme, waar pikhouweel en stijgijzers onontbeerlijk waren bij het beklimmen van de gletsjers. Naarmate het terrein waarin de alpinisten zich bevonden extremer werd met steilere bergwanden en fellere kou, werden steeds vaker beginnende ijsklimtechnieken noodzakelijk.

Gevaarlijkste vorm van klimmen

IJsklimmen kan worden aangemerkt als de gevaarlijkste vorm van klimmen, omdat er regelmatig stukken ijs afbreken of ijsvallen instorten. Een ijsklimmer moet daarom:
  • beschikken over een enorme kennis van de klimtechniek;
  • reusachtige kennis hebben over de opbouw en de verschijningsvormen van het ijs;
  • voorzichtig zijn;
  • een grote bergklimervaring hebben.

Conclusie
Een ijsklimmer:
  • is gedwongen voortdurend zijn grenzen op te zoeken en te verleggen;
  • dient te vertrouwen op zijn materiaal;
  • moet in een ijzersterke conditie verkeren.

De verschillende verschijningsvormen van het ijs

IJs komt voor in verschillende verschijningsvormen. Zo is er het firnijs dat is ontstaan uit sneeuw. Firnijs is wit en zacht. Een andere ijsvorm is het waterijs, dat heel hard is (zoals een ijsklontje). Elke soort ijs vraagt om een andere benadering. De ijsklimmer zoekt zijn weg naar boven met ijsbijlen en pikkels, met stijgijzers, zekeringen en touwen.

De voorklimmer

Als je voorklimmer bent, ga je als eerste naar boven. Jij bent dan degene die zich meter voor meter naar boven werkt en daarbij zekeringen aanbrengt zodat de andere ijsklimmers veilig langs touwen naar boven kunnen. Als voorklimmer loop je het grootste risico.

De eeuwige verlokking

Wanneer een ijsklimmer eenmaal boven op een ijsval van ongeveer 80 tot 100 meter hoogte staat met koude voeten, bevroren vingers en hondsmoe van het fysiek en mentaal afzien, dan neemt hij zich steevast voor dat dit de aller, aller laatste keer geweest is. Dat hij voortaan nog wel bergen beklimmen zal maar dan in de subtropen of elders. Echter wanneer het eenmaal wintert, dan klinkt opnieuw de verlokking van het ijsklimmen en voor hij het beseft bungelt hij toch weer bij temperaturen lager dan of gelijk aan min20 graden Celsius aan bevroren ijsvallen!
© 2010 - 2023 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst kun je bedwingenAngst is een verschrikkelijk gevoel. Het kan zomaar toeslaan. Je hart slaat op hol en je haalt van alles in je hoofd. Je…
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…

Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Marijke Zeekant, wereldkampioen triatlonMarijke Zeekant heeft iets met triatlon. Geen wonder ze is in haar leeftijdscategorie wereldkampioen op de Olympische af…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 19-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.