Marijke Zeekant, wereldkampioen triatlon

Marijke Zeekant heeft iets met triatlon. Geen wonder ze is in haar leeftijdscategorie wereldkampioen op de Olympische afstand. Petje af voor Marijke. Maar wat houdt zo'n triatlon nu eigenlijk in en hoe is deze tak van sport ontstaan. Laten we dat en de prestaties van Marijke in onderstaand artikeltje eens bekijken.

De geschiedenis van de triatlon

Je zou triatlon kunnen typeren als een multisport. In de jaren 20 van de 20ste eeuw is de triatlon ontstaan in Frankrijk. De eerste moderne lange afstand triatlon werd de Ironman genoemd en werd gehouden op Hawai in 1978.
Deze Ironman bestond uit:
  • 3,8 km zwemmen;
  • 180 km fietsen;
  • een hardloop-marathon over 42,2 km.

Afgeleiden van de Ironman

Vanuit de Ironman zijn diverse afgeleiden ontstaan. In 2000 werd de triatlon een olympische sport. Voor die olympische variant op de triatlon moest 1,5 km worden gezwommen, 40 km gefietst en 10 km hardgelopen.

Het ijzeren gestel van Marijke Zeekant

Marijke Zeekant is lerares lichamelijke opvoeding. Ze is nog altijd druk aan het trainen voor weer een volgende wedstrijd, want ondanks het feit dat ze nu 53 jaar oud is, is ze zeker geen type om achter de geraniums haar tijd uit te zitten. Voordat Marijke in 1992 met de triatlon begon, beleefde ze een roemrijke roeicarriere. Daar zaten hoogtepunten bij, zoals haar deelname aan de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen.

Laatbloeier

Marijke is een typische laatbloeier, iets dat bij een sport als triatlon niet zo vreemd is. Dit komt omdat jongeren duursporten over het algemeen minder aantrekkelijk vinden. Hierdoor komen sporters dan ook vaak vanuit een andere sport, zoals zwemmen, voetbal of atletiek in het triatlon terecht.

Zinvol bezig zijn

Marijke vindt de triatlon een prachtige methode om op een zinvolle manier met haar lichaam bezig te zijn en te zien wat ze eruit kan halen. Bovendien is het erg gezond. Zwemmen doet Marijke in de winter in het zwembad, maar in de zomer ook vaak in het buitenwater. Daarnaast vindt ze het heerlijk om in de buitenlucht hard te lopen of te fietsen.

Voordeel van een triatlon

Het voordeel van een triatlon is:
  • dat ze haar aandacht over drie sporten moet verdelen. Dat is goed voor haar lichaam, want daarmee wisselt ze de schokbelasting van het hardlopen af met de cyclische beweging van zwemmen en fietsen;
  • Een ander voordeel is dat wanneer je geblesseerd raakt de andere twee sporten gewoon kunt blijven doen.

De uitdaging

Marijke nam zowel deel aan Nederlandse, Europese als Wereldkampioenschappen triatlon. Ook ging ze naar diverse Ironman
triatlons, onder andere in Hawai. Maar ook aan de Ironman triatlons in Lanzarote en Zwitserland heeft Marijke deelgenomen.

Trainingen

Tijdens schoolvakanties bereidt ze zich voor op wedstrijden en daarnaast traint ze ongeveer 10 tot 15 uur per week.
Marijke wil graag nog een keer naar Hawai om uit te komen in de categorie voor 55 tot 59 jarigen. In Hawai heeft ze tenminste nog wat competitie van andere deelnemers, want in Nederland is er helaas weinig tegenstand in haar leeftijdscategorie.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon vond pas echt de weg naar het brede publiek eind jaren 70. Het is dus een jonge sport die de laatste decennia h…
Triatlon; alles over deze nog vrij onbekende sportTriatlon; alles over deze nog vrij onbekende sportMisschien weet je er vrijwel niks van af, of misschien heb je er zelf al wel eens één voltooid; een triatlon. Deze sport…
Prinses Maria Louise - Marijke Meu, Tante MarijkePrinses Maria Louise - Marijke Meu, Tante MarijkePrinses Maria Louise is een cruciaal persoon geweest in de geschiedenis van de Nassaus en Oranjes. Maria Louise, die in…

IJsklimmen, een grootse uitdagingAls het wintert verandert een waterval in kolossale ijspegels, in een magische wereld van blauw, wit en transparant ijs.…
Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen en hardloopwedstrijden genoeg in Nederland. Hardlopen is populairder dan ooit en elk weekend zijn er…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 20-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.