Triatlon; alles over deze nog vrij onbekende sport

Triatlon; alles over deze nog vrij onbekende sport Misschien weet je er vrijwel niks van af, of misschien heb je er zelf al wel eens één voltooid; een triatlon. Deze sport is nog vrij onbekend, en het aantal mensen die deze sport beoefent is zeer klein. Reden genoeg om wat meer te vertellen over deze echte bikkel sport! Ik leg eerst uit wat de triatlon inhoudt, daarna vertel ik kort iets over triatlonwedstrijden en triatlon in Nederland, daarna gaan we specifieker op de sport in, en tot slot vertel ik wat je nodig hebt voor triatlon.

Wat is triatlon precies?

Triatlon bestaat uit drie disciplines: zwemmen, wielrennen en hardlopen. Doordat dit de drie zwaarste duursporten zijn, rekent men triatlon ook wel tot een combinatieduursport. Je hebt verschillende soorten triatlon, zo heb je de originele triatlon, de halve, de Olympische, de achtste en de zestiende triatlon. Hier bestaan nog weer vele variaties op.

Ook op de triatlon zelf zijn allerlei variaties gekomen, zo kennen we bijvoorbeeld ook een wintertriatlon, een duatlon, een run-bike-run en een zwemloop. Triatlon begint altijd met zwemmen, gevolgd door wielrennen en tot slot hardlopen. De wissels tellen mee, de klok loopt dus gewoon door, en triatleten trainen deze wissel dan ook vaak zodat ze hier zo weinig mogelijk tijd mee verliezen. Bij de originele triatlon dien je 3,8 km te zwemmen, 180 km te fietsen, en 42,195 km te hardlopen. De triatlon werd voor het eerst een Olympische sport in Sydney, 2000, en de deelnemers leggen dan dus de Olympische afstand af: 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen.

Triatlonwedstrijden en triatlon in Nederland

De Internationale Triatlon Unie( ITU) organiseert elk jaar in een ander land het Wereldkampioenschap lange afstand. Toch beschouwen vele kenners de zogeheten Ironman op Hawaï als het officieuze wereldkampioenschap. Deze triatlonwedstrijd op Hawaï is uitgegroeid tot een echte klassieker, en de winnaar mag zich de Ironman, man van staal, noemen.

In Nederland is Triatlon nog vrij onbekend, maar sinds het een Olympische sport is maakt het wel zijn opkomst en zijn er steeds meer triatlon liefhebbers bij gekomen. Nederland telt een paar grote wedstrijden, zoals de Triatlon van Holten, Almere en Stein. Een paar grote triatleten in Nederland zijn Sander Berk (31ste op de Olympische Spelen 2008), Lisa Mensink (45ste op de Olympische Spelen 2008), Mariska Kramer, Rob Barel, Chris Brands en Bert Flier.

Wat is er zo speciaal aan triatlon?

Triatlon wordt gezien als één van de zwaarte sporten die er is. Dat klopt, want je moet er veel uithoudingsvermogen voor hebben, maar ook snelheid speelt een grote rol. En de combinatie van drie sporten maakt het voor velen lastig, meestal ben je toch in één sport wat minder goed. Dit biedt echter ook wel weer perspectief, want je ziet tegenwoordig vaak dat een zwemmer, wielrenner of hardloper die het een beetje gezien heeft in zijn sport, soms kiest voor triatlon. Dit vraagt namelijk weer een heel andere soort training, en het is echt een sport waarin je individueel kunt groeien. Triatlon is niet iets dat je zomaar doet, zoals gezegd vraagt het veel training doordat het drie verschillende sporten zijn, en ook moet je wennen aan de overgang tussen deze sporten. Je lichaam moet dan ineens iets heel anders doen, en dat maakt triatlon zo apart en bijzonder. Doordat de lange afstand triatlons relatief lang duren, en heel veel energie vergen, noemt men het ook wel een echte bikkelsport!

Wat heb je nodig voor een triatlon?

Ten eerste heb je een wetsuit nodig, omdat de meeste wedstrijden gezwommen worden in open water, is de temperatuur soms te laag om zonder wetsuit te zwemmen. Bovendien blijf je met wetsuit beter drijven, waardoor je sneller gaat. Natuurlijk heb je een racefiets nodig, fietsschoentjes, een helm en hardloopschoenen. Ook kun je denken aan een triatlonpakje, of je kunt het in het begin doen met een fietsshirt en een fietsbroekje, waarin je dan ook gaat hardlopen. Na een paar wedstrijden stappen de meeste triatleten echter toch over op een triatlonpakje, die ze de hele wedstrijd aanhouden, zodat ze veel tijd winnen op de wissels ten opzichte van beginners die zich na elk onderdeel deels gaan omkleden.

Enthousiast over deze sport?

Ben je nieuwsgierig geworden? Er zijn aardig wat triatlon verenigingen in Nederland, waar je vaak goed begeleid en getraind wordt en ze je klaarstomen voor je eerste triatlon. Je zult snel merken dat het best een verslavende sport is, en zodra je je eerste triatlon voltooid hebt, je niet snel meer iets anders wilt! Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op bijvoorbeeld Nederlandse Triathlon Bond.
© 2008 - 2024 Famke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon vond pas echt de weg naar het brede publiek eind jaren 70. Het is dus een jonge sport die de laatste decennia h…
Marijke Zeekant, wereldkampioen triatlonMarijke Zeekant heeft iets met triatlon. Geen wonder ze is in haar leeftijdscategorie wereldkampioen op de Olympische af…
Triathlon, wat is het?Een triathlon, of triatlon is een combinatie van drie duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon best…

Bowls - Een niet zo bekende sportBowls, ook wel Lawn Bowls of Lawn Bowling genoemd, is een balspel waarbij elke speler met een set van vier ballen (de bo…
Verspringen: mensen kunnen ook vliegen!Verspringen: mensen kunnen ook vliegen!Verspringen is een bekend atletiekonderdeel. Wie kent ze niet: de sprongen van bijna negen meter van Bob Beamon en Mike…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Triatlon
Famke (5 artikelen)
Laatste update: 23-08-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.