Afvallen: welke sport om af te vallen?

Afvallen: welke sport om af te vallen? Wil je afvallen? Dan weet je natuurlijk dat je ook genoeg zult moeten bewegen. Maar welke sport kies je wanneer je wilt afvallen? Er zijn zo ontzettend veel sporten waar je uit kunt kiezen, dat het wellicht moeilijk is een keuze te maken. Hoe kun je een sport kiezen om af te vallen? Waar kun je op letten?

Afvallen en beweging

Afvallen doe je niet alleen door gezonde keuzes te maken in je eetpatroon, maar ook door voldoende te bewegen. Het beste is om in ieder geval elke dag tenminste een half uur tot een uur te bewegen. Maar wat voor een sporten kun je nou het beste doen wanneer je wilt afvallen? Maakt dit nog iets uit?

Welke sport?

Er zijn sowieso sporten waarvan bekend is dat je er goed van kunt afvallen, maar eigenlijk maakt het weinig uit welke sport je kiest. Het is vooral belangrijk dat je in beweging komt. Zelfs elke dag een half uur wandelen kan er al voor zorgen dat je af zult vallen. Belangrijk is vooral om een sport te zoeken die je vol kunt houden. Wanneer je de sport niet leuk vindt, zul je ook niet gemotiveerd zijn om af te kunnen vallen. Het moet dus iets zijn waar je plezier in hebt. Er zijn uiteraard enkele suggesties van interessante sporten die je kunt doen.

Zwemmen

Zwemmen is een sport waarbij je bijna al je spieren gebruikt. Daarbij is het een ideale sport voor zwaarlijvige mensen, omdat je in het water gewichtloos bent. Hierdoor raken je spieren minder snel overbelast. Zwemmen kan daarbij ontspannend zijn. Behalve zwemmen kun je ook kiezen voor andere watersporten, denk aan aquajogging, aquaspinning en waterpolo.

Dansen

Wanneer je dans bent je flink in beweging. Ideaal wanneer je wilt afvallen. Je hebt vaak niet in de gaten dat je aan het sporten bent, maar swingt lekker mee op de maat van de muziek. Je kunt kiezen voor verschillende soorten dansen. Erg populair is bijvoorbeeld Zumba, waarbij je veel met je heupen en buik beweegt. Hierdoor worden de probleemgebieden dus extra gespierd. Andere vormen van dansen helpen natuurlijk ook om af te vallen.

Hardlopen

Elke ochtend of avond een stukje hardlopen kan zeker helpen om flink wat kilo’s af te vallen. Het kost daarbij niks en dat maakt het ook gemakkelijker. Tijdens het hardlopen maak je daarbij een stofje aan, waardoor je vaker wilt hardlopen. Ook ervaren veel mensen dat ze gelukkiger zijn als ze regelmatig een stuk hardlopen.

Trainen met gewichten

Krachttraining is ook heel goed voor je om af te kunnen vallen. Door met gewichten te trainen zorg je ervoor dat je lichaam sneller vet kan verbranden. Regelmatig krachttraining is dus heel goed voor je. De gewichten hoeven overigens helemaal niet zwaar te zijn. Een paar kilo is ook al voldoende. In veel sportscholen heb je de mogelijkheid te sporten met gewichten. Ook worden er vaak groepslessen gegeven waarbij ook gewerkt wordt met gewichten.

Calorieën verbranden

Met sporten kun je veel calorieën verbranden. Om je een idee te geven zie je hieronder een tabel. Hoeveel je precies zult verbranden is afhankelijk van je gewicht en het tempo waarop je beweegt. De calorieën die hier staan zijn dan ook vooral als indicatie bedoeld. In deze tabel wordt uitgegaan van 70 kilo.

SportAantal calorieën per uur
Aerobics517
Basketbal591
Crosstrainer536
Dansen444
Fietsen517
Frisbee222
Hardlopen813
Nordic Walking545
Roeien628
Schaatsen517
Skeeleren517
Touwtje springen719
Voetbal760
Volleybal296
Yoga286
Zumba536
Zwemmen444

Niet alleen sporten

Sporten is een hele goede manier om af te vallen, maar wanneer je ongezond eet zal het nog weinig effect hebben. Probeer dus ook gezonde eetkeuzes te maken. Kies voor zeker drie normale maaltijden en drie tussendoortjes. Zorg er zeker voor dat je elke dag met een ontbijt begint en dat je verstandige keuzes maakt. Wanneer je goed eet en voldoende beweegt, zal afvallen zeker lukken. Onthoud overigens ook dat het tijd kost om gewicht kwijt te raken. Snel afvallen kan helaas niet zomaar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Afvallen, welke sport is de beste keus?Afvallen, welke sport is de beste keus?De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…

Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
Bovenarm trainenBovenarm trainenDoor een gebrek aan training en door het ouder worden kan de bovenarm een opslagplaats voor vet worden en verslappen. Ti…
Bronnen en referenties
  • Gezonder-afvallen.nl
  • Wijvallenaf.nl
  • .afvallen-weblog.nl
  • Wikipedia
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.