Afvallen met touwtje springen

Afvallen met touwtje springen Touwtje springen kinderachtig? Natuurlijk niet! Steeds meer mensen kopen een springtouw om lekker actief te zijn. Het is namelijk een heel goed hulpmiddel om snel af te kunnen vallen. Touwtje springen heeft veel voordelen en de kilo’s zullen eraf vliegen als je er actief mee aan de slag gaat. Afvallen met touwtje springen is dus mogelijk!

Afvallen met touwtje springen

Kun je afvallen met touwtje springen? Veel mensen zijn hier toch een beetje sceptisch over, maar het is wel degelijk mogelijk! Zo verbrand je met touwtje springen erg veel calorieën. Je verbrandt namelijk ongeveer 0,14 calorieën per kilo, per minuut. Als jij dus 85 kilo weegt en tien minuten gaat touwtje springen, dan verbrand je al 112 calorieën. Vergeleken met andere sporten is dit erg veel. Ook verbeter je je uithoudingsvermogen met touwtje springen. Ook werk je aan je spieren in je kuiten, armen en benen. Wanneer je regelmatig gaat touwtje springen, zal ook je metabolisme verhogen, waardoor je in rust nog steeds calorieën verbrandt.

Voordelen van touwtje springen

Wanneer je wilt afvallen met een springtouw, kan dit veel voordelen hebben. Je hoeft er bijvoorbeeld niet voor naar de sportschool: iets wat veel mensen toch wel eng vinden. Ook hoef je er niet eens de deur voor uit. Touwtje springen is (mits je er de ruimte voor hebt) ook in huis of de tuin mogelijk. Het is daarbij een goedkope sport: een springtouw kost maar een paar euro.

Wat voor een springtouw?

Er zijn veel verschillende springtouwen op de markt te verkrijgen. Zorg dat je springtouw ongeveer twee meter lang is. Eventueel kun je een springtouw kopen met een timer of een calorieënteller. Je hebt springtouwen met een dik touw en met een dun touw. Een dik touw is doorgaans zwaarder, maar daardoor ook effectiever. Een springtouw kun je in een speelgoedwinkel of sportzaak kopen.

Schoeisel

De schoenen die je draagt tijdens het touwtje springen zijn belangrijk. Je moet namelijk schoenen dragen die makkelijk meegeven. Denk aan hardloopschoenen of andere sportschoenen die licht zitten.

Hoe lang touwtje springen?

Als je net begint is het niet verstandig om meteen heel erg lang te gaan springen. Dit kan tevens zorgen voor blessures en dat wil je natuurlijk niet. Probeer in het begin dus niet te lang te springen. Begin met ongeveer tien minuten en houd dit een bepaalde periode vol. Daarna kun je het langzaam opbouwen naar een kwartier en zelfs een half uur. Langer dan een half uur touwtje springen wordt niet aangeraden. Zeker wanneer je ernstig overgewicht hebt, kun je beter korter achter elkaar springen. Dit voorkomt blessures.

Afwisselen met touwtje springen
Heb je het touwtje springen goed onder de knie? Dan kun je ervoor kiezen om allerlei andere oefeningen te doen tijdens het springen. Hierdoor kun je ook andere spiergroepen trainen en ben je afwisselend bezig. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende oefeningen doen:

 • Voeten bij elkaar
 • Voeten uit elkaar
 • Tien keer achter elkaar op één been springen
 • Je armen gekruist houden
 • Heen en weer springen
 • Het touw twee keer onder je door laten gaan
 • Achteruit touwtje springen
 • Huppelend touwtje springen

Wees creatief! Er is ontzettend veel mogelijk. Zorg wel altijd dat je de basistechniek eerst goed onder controle hebt.

Afvallen

Als je echt af wilt vallen, zul je het touwtje springen moeten combineren met gezond eten. Voorkom ongezonde vetten en suikers en probeer je te richten op de maaltijden en tussendoortjes die wel goed voor je zijn. Het kan ook geen kwaad om andere sporten te doen. Denk aan zwemmen, hoepelen of hardlopen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Touwtje springen is niet alleen leuk voor de jeugd. Afvallen met touwtje springen is namelijk heel erg goed mogelijk. Je…
Afvallen door middel van touwtjespringenAfvallen door middel van touwtjespringenWie af wil vallen, dient behalve op voeding ook goed te letten op lichaamsbeweging. Sporten is erg belangrijk. Om kilo's…
Touwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen is niet het eerste waar je aan denkt als je een conditie wilt opbouwen. Toch is het een makkelijke en go…
Touwtje springen: prima beweging als hulp bij afvallenTouwtje springen: prima beweging als hulp bij afvallenDe meeste mensen weten inmiddels wel dat extra beweging nodig is om gewicht te verliezen. Voor wie geen zin, tijd of gel…

Spieren trainen met eigen lichaamsgewichtSpieren trainen met eigen lichaamsgewichtBen je al langer van plan om iets te doen aan je fysiek maar heb je geen zin om naar de fitness te gaan of om fitnesstoe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • www.metabolisme.be
 • www.gewicht-verliezen.nl
 • www.ingevanhaselen.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.