Touwtje springen: prima beweging als hulp bij afvallen

Touwtje springen: prima beweging als hulp bij afvallen De meeste mensen weten inmiddels wel dat extra beweging nodig is om gewicht te verliezen. Voor wie geen zin, tijd of geld heeft om naar de sportschool te gaan is er een alternatief voorhanden: touwtje springen. Het klinkt simpel, en dat is het dan ook. Met een eenvoudig springtouw als hulpmiddel kun je behoorlijk wat calorieën verbranden en zo gewicht verliezen. Bovendien: touwtje springen kun je doen waar en wanneer het jou uitkomt.

Bewegen: belangrijk voor iedereen

Voor iedereen is dagelijks bewegen belangrijk en voor mensen die gewicht willen verliezen helemaal. Om te beginnen is gezond en gevarieerd eten natuurlijk nodig, maar om uiteindelijk blijvend gewicht kwijt te raken is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het liefst af en toe ook wat intensiever dan wandelen of rustig fietsen. Wie van sporten houdt, of het nou pakweg tennissen, hardlopen, volleybal of volksdansen is doet dit graag en krijgt de intensievere beweging vanzelf al. Aan anderen zijn dit soort sporten niet besteed en die zoeken een manier van bewegen die wel bij ze past.

Dan maar weer naar de sportschool...

Om intensief te bewegen is de sportschool natuurlijk prima geschikt en veel mensen laten zich dan ook vol goede voornemens inschrijven. Natuurlijk omdat ze hun conditie willen verbeteren maar vooral omdat ze willen afvallen. Maar feit is dat die eigenlijk niet houden van training met ingewikkelde fitnessapparatuur. Of in een groep een uur lang een opzwepende 'work out' te doen op harde muziek.

Bovendien moet je er eerst naartoe, dat kost tijd en veel mensen hebben het al zo druk. Daarbij is het vaak een behoorlijk prijzige aangelegenheid, zo'n abonnement op de sportschool, dat vaak pas voordeliger wordt als je er tenminste twee tot drie keer per week gebruik van maakt. Als je er dan niet met enig plezier heen gaat wordt de wekelijkse gang naar de sportschool al snel een verplichting. Gevolg is dat je afhaakt omdat je het eigenlijk met tegenzin doet. Uiteindelijk ben je dan een frustratie rijker en het enige dat dunner is geworden is je portemonnee.

Ga touwtje springen!

Bijna iedereen heeft het vroeger als kind gedaan: touwtje springen. Het is een prima manier om intensief te bewegen en een alternatief voor wie niet (meer) naar de sportschool gaat. Boksers en atleten weten dit allang: die gebruiken het springtouw bij hun training. In de fysiotherapie is het springtouw een attribuut dat vaak gebruikt wordt om mensen weer in conditie te krijgen.

Wat doet touwtje springen voor je lichaam?

Springen met een springtouw is een heel goede manier om te werken aan je uithoudingsvermogen en je coördinatie. Je wordt er leniger en sterker van en je hart en longen krijgen er een enorme oppepper van. Het heeft een gunstige invloed op de stofwisseling in rust: die wordt flink verhoogd waardoor er beter vet verbrand wordt. De spieren van billen, benen, buik en armen en schouders profiteren er ook van.

Daarbij is het de aangewezen manier om calorieën te verbranden: je verbrandt er in 10 minuten 1,4 kcal per kilo lichaamsgewicht mee. Dat is 0,14 kcal per minuut. Om het aantal verbrande kilocalorieën te berekenen moet je dit laatste getal vermenigvuldigen met het aantal getrainde minuten en het lichaamsgewicht. Een voorbeeld: Iemand van 70 kilo verbruikt in 15 minuten touwtje springen dus 0,14 x 70 x 15 = 147 kcal.

Dat lijkt op het oog misschien niet zoveel, maar dat is meer dan bij bijvoorbeeld sporten zoals aerobics, voetbal of zwemmen wordt verbrand in dezelfde tijd. Wie uiteindelijk elke dag of een aantal keer per week een kwartier touwtje springt ziet de conditie met sprongen vooruit gaan en gaat overtollig vet verbranden.

De voordelen van touwtje springen

Je kunt het thuis of in de tuin doen, op een tijd die jouw het beste uitkomt. Je hebt er geen speciale outfit voor nodig, alleen een paar goede schoenen. Een springtouw kun je voor weinig geld in de speelgoedwinkel kopen, al zijn er ook meer professionele uitvoeringen verkrijgbaar, met bijvoorbeeld een calorieënteller in het handvat. Het kost dus weinig geld. Je kunt het bovendien helemaal in je eigen tempo doen zonder vreemden om je heen en het heel rustig opbouwen. Dat laatste is ook echt nodig voor de onervaren springer, want het is een intensieve, vermoeiende manier van bewegen.

Tips voor als je gaat touwtje springen

 • Gebruik een licht touw van ongeveer 2 meter lengte, met handvatten
 • Trek stevige, schokabsorberende schoenen aan om blessures te voorkomen
 • Een goede, stevige (sport)beha aan is aan te raden
 • Spring bij voorkeur op een houten vloer of andere niet te harde ondergrond
 • Las in het begin veel pauzes in: bouw het langzaam op als je ongetraind bent!
 • Drink voldoende water na afloop
 • Als je ergens pijn krijgt, stop dan met springen
 • Als je de smaak te pakken hebt, breng dan variatie in het springen aan; ideeën hiervoor zijn op internet te vinden

Rope Skipping: touwtje springen als serieuze sport

Ook touwtje springen is uiteindelijk gepromoveerd tot een serieuze sport, al is dat nog niet zo heel lang. Het is in Amerika begonnen, in de jaren zeventig van de vorige eeuw en wordt Rope Skipping genoemd. Met verschillende technieken van het touw zijn allerlei oefeningen ontwikkeld, en is het competitie-element erin gebracht. Er worden wedstrijden gehouden tussen teams van springers, die worden beoordeeld op kracht, creativiteit, snelheid en uithoudingsvermogen. Er wordt ook muziek gebruikt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Touwtje springen is niet alleen leuk voor de jeugd. Afvallen met touwtje springen is namelijk heel erg goed mogelijk. Je…
Vetverbrandende cardio trainingVetverbrandende cardio trainingLopen, zwemmen, touwtje springen en fietsen, zijn enkele cardio trainingen om vet te verbranden. Ze zijn aanbevolen om v…
Afvallen door middel van touwtjespringenAfvallen door middel van touwtjespringenWie af wil vallen, dient behalve op voeding ook goed te letten op lichaamsbeweging. Sporten is erg belangrijk. Om kilo's…
Afvallen met touwtje springenAfvallen met touwtje springenTouwtje springen kinderachtig? Natuurlijk niet! Steeds meer mensen kopen een springtouw om lekker actief te zijn. Het is…

Skiën in NederlandSkiën in Nederland? Dankzij verschillende indoor en outdoor skibanen kun je een groot gedeelte van het jaar je latten on…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezond-afvallen.nl/artikelen/touwtjespringen/
 • http://www.telegraaf.nl/vrouw/inbeweging/7394072/___Touwtjesspringen_helpt_bij_het_afvallen___.html
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles_Itandje.jpg
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.