Afvallen door middel van touwtjespringen

Afvallen door middel van touwtjespringen Wie af wil vallen, dient behalve op voeding ook goed te letten op lichaamsbeweging. Sporten is erg belangrijk. Om kilo's te verliezen is het goed om te kiezen voor een intensieve sport, waarbij je in korte tijd veel calorieën verbrandt. Touwtjespringen is de ideale workout voor iemand die wil werken aan conditie, kracht, snelheid, en ook nog een veel calorieën wil verbranden! Door regelmatig touwtje te springen, is het mogelijk om wekelijks wat kilo's te verliezen.

Wat heb je nodig?

Touwtjespringen is een zeer goedkope sport, die je gemakkelijk thuis kunt beoefenen. Het enige dat je nodig hebt is vanzelfsprekend een goed springtouw, en sportschoenen.

Het springtouw

De lengte van het touw dat je nodig hebt, bepaal je door met beide voeten op het touw te gaan staan. Wanneer je het touw dan omhoog trekt, dient het ongeveer tot onder de oksels te komen. Er zijn verschillende soorten springtouwen. Je kunt kiezen voor een leuk springtouw, dat je gewoon in de speelgoedwinkel kunt kopen. Maar tegenwoordig zijn er zelfs springtouwen te koop die beschikken over een computer die direct het aantal passen, en het aantal verbrandde calorieën voor je telt.

Kleding en schoenen

Er bestaat geen speciale kleding die je aan kunt doen voor het touwtje springen. Kies dus gewoon voor iets waar je je lekker in kunt bewegen. Wat betreft schoenen dien je wel goed op te letten. De schoenen die je het best kunt dragen, zijn schoenen met een goede schokbestendige zool. Wanneer je dit niet doet, kun je last krijgen van je knieën doordat zij steeds een te harde klap op moeten vangen. Vaak zijn hardloopschoenen of volleybalschoenen zeer geschikt voor touwtje springen.

Calorieën verbranden met touwtje springen

Touwtje springen is één van de beste manieren om veel calorieën te verbranden. Het is dan ook een vrij intensieve sport, waarbij je in razend tempo conditie opbouwt, spieren traint, en ook nog eens gewicht kunt verliezen.

Je kunt gemakkelijk uitrekenen hoeveel calorieën je verbrand met de volgende formule:

0.14 kcal per minuut, per kilo lichaamsgewicht.
Voorbeeld: iemand die 30 minuten springt, en 60 kilo weegt. 0.14 x 30 x 60 = 252 kcal.

Trainingsschema

Omdat touwtjespringen een erg intensieve workout is, is het van groot belang om rustig aan te beginnen. Let bij het springen altijd goed op je lichaamshouding. Houd de rug goed recht, en span de buik aan.

Uiteraard is een trainingsschema erg persoonlijk. De ene persoon heeft een betere conditie dan de andere. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 50 maal springen, en vervolgens een minuutje rust. herhaal dit een aantal keer. Probeer het aantal sprongen iedere week iets op te voeren. Wanneer je dit een aantal weken achter elkaar doet, merk je dat de conditie al snel sterk zal verbeteren. Een andere manier van trainen is op tijd. Probeer een minuut lang achtereen te springen, en neem daarna 30 seconden rust. Wanneer je dit een aantal maal herhaald, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat om de minuut vol te houden. Je kunt de tijd dan langzaam op gaan voeren.

Wanneer je het touwtje springen saai begint te vinden, kun je voor jezelf wat variatie aanbrengen om het weer leuk te maken. Probeer bijvoorbeeld eens te springen op een lekker muziekje, of spring eens op één been (uiteraard wel beide benen afwisselen).
© 2013 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Touwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen is niet het eerste waar je aan denkt als je een conditie wilt opbouwen. Toch is het een makkelijke en go…
Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Touwtje springen is niet alleen leuk voor de jeugd. Afvallen met touwtje springen is namelijk heel erg goed mogelijk. Je…
Afvallen met touwtje springenAfvallen met touwtje springenTouwtje springen kinderachtig? Natuurlijk niet! Steeds meer mensen kopen een springtouw om lekker actief te zijn. Het is…
Touwtjespringen en rope skippingTouwtjespringen en rope skippingIedereen weet wel wat touwtjespringen is. En je hebt het vast ook wel eens gedaan toen je klein was. Maar weet je ook da…

Afvallen met InsanityAfvallen met InsanityOp zoek naar een zwaar fitnessprogramma om flink mee te zweten en kilo's mee kwijt te raken? Dan ben je bij Insanity op…
Strakke billen met de 30 day squat challengeStrakke billen met de 30 day squat challengeDe 30 day squat challenge is een uitdaging die je helpt om strakkere billen te krijgen. Je kunt deze challenge prima doe…
Bronnen en referenties
  • www.dieetvandaag.nl
  • www.lijflijn.nl
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.