Touwtjespringen en rope skipping

Touwtjespringen en rope skipping Iedereen weet wel wat touwtjespringen is. En je hebt het vast ook wel eens gedaan toen je klein was. Maar weet je ook dat touwtjespringen naast een spel voor kinderen ook een serieuze sport is? En dat de eerste touwtjespringers nog over hout heen sprongen in plaats van over een touw? En wat moet je doen om zelf te kunnen 'rope skippen'?

Het ontstaan van touwtjespringen

Wie er precies op het idee is gekomen om over een touw heen te springen is een raadsel. Wat we wel weten is dat de eerste vormen van touwtjespringen zich al heel vroeg in de geschiedenis voordeden. 'Hunted rope jumping' was in China een van de favoriete sporten tijdens het Chinees Nieuwjaar Festival. In het oude Griekenland, waar sport een belangrijk deel van het dagelijkse leven uitmaakte, sprongen sommige mensen al over houten stokken of roedes. Pas later werd er een touw gebruikt om overheen te springen. Zodra er mensen wisten dat ze over touwen heen konden springen, werden er nieuwe manieren bedacht om variatie in deze sport aan te brengen. Ook vandaag de dag worden er nog nieuwe toepassingen bedacht voor het oude touwtjespringen. In de jaren vijftig werd touwtje springen voor het eerst gebruikt als conditietraining door atleten. In de jaren zeventig werd deze oefening uitgebreid en bekender onder sporters, vooral onder boksers. Ondertussen is er ook een International Rope Skipping Organisation en een European Rope Skipping Organisation ontstaan. Dit alles heeft er toe geleid dat touwtjespringen, dat begon als een leuk spelletje, uitgroeide tot een serieuze sport.

Touwtjespringen als spel

Met meerdere kinderen

Op het schoolplein is touwtjespringen vaak erg populair. Een lang touw wordt door twee kinderen rondgedraaid en de derde moet er overheen blijven springen. Als het touw lang genoeg is kun je er ook met meerdere personen tegelijk in springen.

In spin, de bocht gaat in

Verschillende spellen met het springtouw zijn er door de jaren heen bedacht. Een voor een het touw inspringen terwijl je zingt: 'In spin, de bocht gaat in.' En er weer uit zodra je zingt: 'Uit spuit, de bocht gaat uit.'

Double Dutch

Deze vorm van touwtjespringen zou bedacht zijn door Amerikaanse immigranten uit Nederland. Twee draaiers houden in elke hand een touw vast en draaien deze tegen elkaar in. Vandaar de naam 'Double Dutch'.

Chinese Wheel

Bij dit spel heb je naast je eigen touw, het touw van je buurman of buurvrouw vast.

Touwtjespringen als sport

Het springen over een touw werd steeds meer gebruikt. Kinderen, boxers, fysiotherapeuten met hun patiënten en allerlei soorten atleten gebruikte het touw voor hun recreatie, als revalidatie en ten behoeve van hun conditie en coördinatie. Eind jaren zestig wist iedereen hoe je moest touwtjespringen, maar de sport rope skipping zoals we hem nu kennen, de professionele vorm van touwtjespringen, bestond nog niet.

De Amerikaanse footballspeler Richard Cendali was op zoek naar een nieuwe vorm om zijn conditie op peil te houden in de winter. Door de sneeuw was het te glad om een uur rondjes te rennen door het stadium. Zijn coach vertelde hem dat hij ook kon touwtje springen om zijn conditie op peil te houden. Hoewel hij het eigenlijk een activiteit voor meisjes vond, is hij er toch aan begonnen.
Al snel bedacht hij manieren om het saaie op en neer springen leuker te maken. Zo ontstonden de Side Swings, Criss-Crosses en andere varianten. Op een gegeven moment begon hij het rope skipping te leren aan zijn studenten. Samen met hen bedacht hij nieuwe trucjes en manieren om het springen over een touw leuk en uitdagend te maken. Rrichard Cendali en zijn studenten, die hij had omgedoopt tot het Rope Skipping Display Team, reisde de hele wereld over om het plezier van rope skipping over te dragen. De International Rope Skipping Organisation die in die tijd is ontstaan heeft als een van zijn doelen om het rope skipping wereldwijd bekend te maken.

Sindsdien is rope skipping een serieuze sport en worden er ook wedstrijden georganiseerd. In Nederland organiseert de Nederlandse Rope Skipping Organisatie wedstrijden in verschillende vormen. Er wordt gelet op snelheid, trucjes en ook freestyle is een onderdeel.

Prijzen verdienen met rope skipping

Waar een sport bestaat, of waar een prestatie gehaald kan worden, daar zijn competities. En waar competities zijn, daar zijn prijzen. Hoe meer touwtjespringen en de sport rope skipping bekend werden, hoe meer mensen hun best deden om hun springkwaliteiten met de wereld te delen.

Naast het winnen van het Nederlands kampioenschap rope skipping zijn er nog andere manieren om prijzen te winnen. Zo staat het wereldrecord touwtjespringen anno 2017 met zo veel mogelijk mensen op 42.228 springers. Dit record is gehaald met hulp van Nederlandse scholieren die op 12 oktober 2006 tegelijkertijd aan het springen waren. Snelheidsrecords staan veelal op naam van Belgische springers, waar het rope skipping het meest populair is.

Daarnaast komt rope skipping steeds meer voor in de entertainment wereld. Verschillende groepen deden al mee met programma's als America's got talent. De Belgische rope-skippinggroep DDF Crew werd in 2012 winnaar van Holland's got Talent.

Zelf beginnen met rope skiping?

Wanneer je rope skipping zelf wilt uitproberen in je workout moet je rekening houden met de volgende punten:
  • Zorg voor een goede ondergrond. Een ondergrond van hout of een gymzaal veert vaak een beetje mee. Het springen op asfalt of tegels is zwaarder voor je knieën.
  • Naast een springtouw heb je ook goede schoenen nodig, hardloopschoenen of vergelijkbare sportschoenen geven de beste ondersteuning.
  • Maak gebruik van een warming up.
  • Zodra je je zwak of duizelig voelt, neem een pauze en drink wat water. Doordat je veel vocht verliest met springen vanwege het zweten, is het belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden.
  • Door muziek op te zetten kun je zorgen voor een beetje extra stimulatie. Springen samen met een vriend heeft hetzelfde effect.

Cardio springen, met als doel het verbranden van vet, doe je door bijvoorbeeld 150 keer te springen, een pauze te nemen van 2 minuten en dit een aantal keer te herhalen. Kies je voor het opbouwen van conditie en spieren, ga dan voor kortere periodes springen, maar dan wel sneller en met kortere pauzes. Je kunt het jezelf steeds moeilijker maken door je springtijd na verloop van tijd te verlengen en je pauzes te verkorten.

Succes met springen!
© 2017 - 2024 Kimv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Touwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen voor je conditieTouwtjespringen is niet het eerste waar je aan denkt als je een conditie wilt opbouwen. Toch is het een makkelijke en go…
Afvallen door middel van touwtjespringenAfvallen door middel van touwtjespringenWie af wil vallen, dient behalve op voeding ook goed te letten op lichaamsbeweging. Sporten is erg belangrijk. Om kilo's…
Touwtje springen: prima beweging als hulp bij afvallenTouwtje springen: prima beweging als hulp bij afvallenDe meeste mensen weten inmiddels wel dat extra beweging nodig is om gewicht te verliezen. Voor wie geen zin, tijd of gel…
Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Hoe kun je afvallen met touwtje springen?Touwtje springen is niet alleen leuk voor de jeugd. Afvallen met touwtje springen is namelijk heel erg goed mogelijk. Je…
Top 10 darters met meeste prijzengeldTop 10 darters met meeste prijzengeldDarters die tot de top behoren zijn anno 2020 echte grootverdieners. Het prijzengeld in het darts ligt inmiddels hoger d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rope_skipping
  • http://www.erso.info/index.php?page=history
  • http://www.nrso.nl/
Kimv (1 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.