Begin met hardlopen

Begin met hardlopen Hardlopen is een hele goede manier om snel fit te worden en aan je conditie te werken. Het is ook een manier om flink wat kilo’s kwijt te raken. Maar als je niet aan hardlopen doet, is het wellicht moeilijk om te beginnen. Het klinkt allemaal erg zwaar, hoe bouw je het op? En hoe kun je beginnen met hardlopen?

Waarom hardlopen?

Hardlopen is een zeer actieve manier van bewegen, die al snel voor veel voordelen in het lichaam zorgt. Zo kun je sneller spiermassa opbouwen, kilo’s kwijtraken en werken aan je conditie. Ook helpt het hardlopen tegen stress en zul je je snel beter voelen. Door te bewegen maak je namelijk endorfine aan, waar je je goed van voelt. Vooral in momenten dat het even niet goed met je gaat, of je gestrest bent, is hardlopen een hele goede manier om tot rust te komen en je weer beter te voelen.

Rustig opbouwen

Hardlopen moet je rustig opbouwen. Je conditie wordt flink op de proef gesteld en dus is het verstandig om niet meteen alles te geven wat je hebt. Dit kan tevens blessures oplopen, omdat je spieren het niet gewend zijn. Begin bijvoorbeeld met een korte route. Ook kun je ervoor kiezen om eerst een minuutje te rennen en dan te wandelen, om zo langzaam aan steeds verder en langer te rennen. Door het rustig op te bouwen zal ook je lichaam wennen aan de inspanningen die je levert. Begin je meteen en ga je eigenlijk te ver voor je lichaam, dan zul je ook veel minder gemotiveerd zijn.

Warming up en cooling down

Een warming up en cooling down zijn van essentieel belang als je gaat hardlopen. Warm je spieren op voordat je gaat hardlopen. Na afloop kun je het beste wat rek- en strekoefeningen doen. Het doen van een goede warming up en cooling down zorgt ervoor dat je minder snel een blessure krijgt.

Stel een doel voor het hardlopen

Ga je hardlopen? Stel dan voor jezelf een doel in, dit maakt het makkelijker om ook daadwerkelijk te beginnen en je blijft jezelf uitdagen. Zeg bijvoorbeeld: ik wil deze route afleggen, of minimaal 10 minuten achter elkaar hardlopen. Je kunt ook doelen stellen die bijvoorbeeld voor de hele week gelden: ik wil iedere dag minstens een half uur hardlopen.

Hardlopen met vrienden

Het kan motiverend werken om samen te hardlopen. Je hebt dan een extra steuntje in de rug en zult minder snel nee zeggen. Als je alleen hardloopt kun je makkelijker een dagje overslaan, maar samen wordt dit al moeilijker en kun je elkaar motiveren.

Goede hardloopschoenen

Erg belangrijk voor het hardlopen zijn goede hardloopschoenen. Hardlopen op sportschoenen is geen goed idee, omdat ze niet voor de juiste ondersteuning zorgen. Goede hardloopschoenen hebben een schokabsorptie, waardoor je lichaam goed wordt opgevangen tijdens het hardlopen. Zo komt het gewicht van de schokken niet in je knieën of heupen terecht. Het beste zijn de hardloopschoenen met een dikke zool, omdat ze voor de juiste ondersteuning zorgen. De schoenen hoeven geen kapitaal te kosten, zolang ze maar praktisch zijn. Loop niet het risico door op sportschoenen of sneakers te gaan hardlopen, dit is heel slecht voor je gewrichten.

Sommige mensen denken dat de juiste spullen zorgt voor een motivatie. Dit is niet waar. Zorg eerst dat je een routine krijgt in het hardlopen. Een hartslagmeter, goede kleding en andere hebbedingetjes lijken misschien leuk, maar zijn wel zonde van het geld als je na een paar dagen stopt met hardlopen.

Drink voldoende water

Drink vooral in het begin dat je start met hardlopen genoeg water. Tijdens het hardlopen verlies je aardig wat vocht en dus is het verstandig water te blijven drinken. Eventueel kun je ook sportdrankjes nemen, die je meer energie geven. Deze bestaan er in verschillende smaken. Wil je geen flesje water meenemen? Drink dan voor vertrek water en als je thuis bent ook meteen weer. Doe dit echter niet als je langer dan een half uur van huis weg bent.
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers…
Schema om te beginnen met hardlopenSchema om te beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan nog best lastig zijn. Hoe begin je en hoe bouw je voldoende conditie op? Het is helemaal niet…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.