Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?

Wanneer moet je nieuwe hardloopschoenen kopen? Een manier om te bepalen of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is door te kijken naar het aantal gelopen kilometers op de schoenen. Na 800 kilometer zul je nieuwe hardloopschoenen nodig hebben. Ook kun je kijken naar de binnenkant van de schoen. Lees hier alles over hardloopschoenen en wanneer je ze moet vervangen.

Het kopen van nieuwe hardloopschoenen

Veel hardlopers vragen zich af, hoe vaak ze nieuwe loopschoenen moeten kopen. Dit blijkt echter geen eenvoudige vraag. Een standaard advies is om te wachten tot de zolen van je schoenen zijn versleten. Dit is echter niet juist. De binnenkant van je schoenen, waar de demping en ondersteuning vandaan komt, zal veel sneller slijten dan de zolen. Je moet gebruik maken van andere criteria om te bepalen wanneer je nieuwe hardloopschoenen moet kopen.

Het aantal gelopen kilometers als criterium om nieuwe schoenen te kopen

Een veel gebruikte manier om te bepalen wanneer je nieuwe hardloopschoenen moet kopen is door bij te houden hoeveel kilometer je op de schoenen gelopen hebt. Als je een logboek bijhoudt van de afstand die je loopt, krijg je een gevoel van hoeveel de totale afstand is die je daadwerkelijk op de schoenen hebt gelopen. Het is het beste voor je voeten om de schoenen na ongeveer 800 kilometer te vervangen of anders na 6 maanden. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak en hoe ver je loopt. Soms zien de schoenen er dan nog net uit, je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de schoenen nog even te gebruiken voor dagelijks gebruik.

Gebruik hardloopschoenen alleen om hard te lopen

De vorige suggestie werkt alleen goed als je de schoenen alleen voor hardlopen en joggen gebruikt. Wanneer je dagelijks ook je hardloopschoenen gebruikt voor ander gebruik, zullen ze sneller slijten.
Omdat hardloopschoenen vaak vrij dure schoenen zijn is het belangrijk om ze goed te gebruiken. Ook is het zo schoenen die je dagelijks gebruikt anders gevormd worden dan schoenen waarmee je hardloopt.

Je hardloopschoenen eerder vervangen

Er zijn ook enkele gevallen wanneer eerder nieuwe hardloopschoenen moet kopen, misschien zelfs wel na 500 kilometer, Mensen die zwaarder zijn, zelfs als ze gewicht verliezen door te gaan hardlopen, zullen hun schoenen sneller verslijten. Als je zwaarder bent is het aan te raden om schoenen te kiezen die hier speciaal voor gemaakt zijn. Omdat je anders erg snel je hardloopschoenen verslijt. Vaak kun je deze schoenen gewoon in een sportzaak kopen.

Kies goede hardloopschoenen en vervang ze tijdig

Sommige mensen beginnen gewoon dagelijks met hardlopen zonder na te denken over de kwaliteit van hun schoenen. Het is echt een goed idee om schoenen te kopen die specifiek gemaakt zijn om mee te gaan hardlopen. Hardlopen kan uitzonderlijk druk uitoefenen op de voeten, benen en je rug. Met name ongetrainde lopers komen hier al vrij snel achter, als ze na enkele keren hardlopen al fikse spier en gewrichtspijn krijgen. Zowel de kwaliteit van de schoenen als het comfort zijn erg belangrijk. Schoenen die je voeten goed kunnen ondersteunen verminderen de kans op letsel. Als je gaat hardlopen met een oud paar schoenen of met schoenen die niet comfortabel voelen, is het zeker tijd om nieuwe loopschoenen te kopen. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om enkel de binnenzool te vervangen om op die manier kosten te besparen, Soms kan dit werken, maar controleer wel altijd van te voren of de schoen niet uitgezakt is voordat je er nieuwe binnenzolen in stopt.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tipsWelke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tipsWanneer je wil beginnen met hardlopen moet je eerst investeren in een paar goede schoenen. Op slechte, versleten of onge…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Hardlopen als blote voeten werkHardlopen als blote voeten werkHardlopen is een prima activiteit om het uithoudingsvermogen te trainen en om spieren op te bouwen. Maar hardlopen is ni…
Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Steeds meer mensen lopen hard. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien hardlopen veel kan betekenen voor zowel je fysieke al…

Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekverenigingVrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekverenigingAtletiekverenigingen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Wat betreft het betalen van de maandelijkse contributie…
Van olympisch goud naar geldVan olympisch goud naar geldOf het nu sieraden, munten of zelfs tandgoud betreft: veel mensen hebben goud in verschillende vormen thuis en bieden da…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.