Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?
Steeds meer mensen lopen hard. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien hardlopen veel kan betekenen voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Daarnaast is hardlopen een zeer toegankelijke sport. Het enige dat je nodig hebt is degelijke sportkleding en een goed paar hardloopschoenen. Dit laatste kan echter voor problemen zorgen gezien het steeds royaler wordende aanbod. Toch is het essentieel tijd en moeite te steken in het vinden van een paar hardloopschoenen dat aansluit bij jouw wensen en jouw looppatroon.
Goede schoenen zijn essentieel
Of je nou een beginnende of professionele hardloper bent, het dragen van de juiste hardloopschoenen is essentieel om je loopplezier te vergroten. Goede hardloopschoenen zorgen voor schokabsorptie en stabilisatie, waardoor de kans op blessures verkleind wordt. Het kan hierbij gaan om blaren, maar ook om bijvoorbeeld schade aan spieren en gewrichten. Het aanschaffen van de juiste hardloopschoenen kan wat tijd en geld kosten, maar is een noodzakelijke investering voor iedere loper.
Waar moet je op letten bij het kiezen van nieuwe hardloopschoenen?
1. Lengte van de schoen
Veel mensen denken dat hun schoenmaat een vast gegeven is en houden zich hieraan vast. De schoenmaat die het best bij jouw voet past, kan echter sterk afhankelijk zijn van het merk en type schoen. Pas de schoen dus altijd en laat je normale schoenmaat als het nodig is los. Houd er rekening mee dat tijdens het lopen je voeten enigszins zullen gaan uitzetten door de warmte die bij de inspanning vrijkomt. Het is verstandig om aan het eind van de middag hardloopschoenen te gaan passen, omdat je voeten dan het meest opgezet zijn. Om te kijken of de schoen goed past, moet je altijd rechtop gaan staan. Zittend komen je voeten minder ver naar voren. Staand moet er ongeveer 'n halve tot één centimeter ruimte zitten tussen je grote teen en de voorkant van de schoen. Pas ook altijd beide schoenen aan, aangezien er bij veel mensen een lengteverschil tussen beide voeten bestaat. Bij het kopen van hardloopschoenen met de verkeerde maat kan er letsel aan de tenen en teennagels ontstaan.
2. Breedte van de schoen
Behalve de lengte, is ook de breedte van de schoen van groot belang. Veel mensen hebben smallere of juist bredere voeten dan waar de standaardschoen voor gemaakt is. Dit kan zorgen voor extra wrijving met blaren tot gevolg. De meeste merken bieden modellen die speciaal bedoeld zijn voor mensen met brede of smalle voeten. Vrouwen die zeer brede voeten hebben, kunnen eventueel kiezen voor een mannenmodel.
3. Het gebruikersdoel
Het doel en de vorm van je looproutine bepalen voor een groot deel welke schoen het beste bij jou past. Zo is bijvoorbeeld de ondergrond waar je meestal op loopt van groot belang. Lopers die meestal op asfalt lopen, hebben immers betere schokdemping nodig dan lopers die in het bos hun rondjes rennen. Een andere belangrijke factor is of je de schoen gaat gebruiken om wedstrijden te lopen of voor trainingen. Wedstrijdschoenen zijn in de regel een stuk lichter dan reguliere hardloopschoenen om de snelheid van de loper te kunnen waarborgen. Doordat ze zo licht zijn, zijn ze in mindere mate uitgerust met voorzieningen die zorgen voor bewegingsstabiliteit en schokdemping.
4. Gewicht
De term 'gewicht' slaat in dit geval op zowel het gewicht van de loper als het gewicht van de schoen. Zwaardere lopers hebben over het algemeen schoenen nodig die voor meer schokdemping zorgen, omdat ze anders een groter risico lopen op gewrichtsschade. Daarnaast is het gewicht van de schoen zelf van belang. Lichtere schoenen zijn over het algemeen comfortabeler en sneller, terwijl zwaardere schoenen vaak meer ondersteuning bieden. Er komen echter steeds nieuwe materialen en technieken bij om hardloopschoenen steeds lichter uit te kunnen voeren.
5. Voettype
Hardlopen is een complexe beweging waarbij je eerst met je hiel op de grond land, vervolgens je voet naar voren toe afrolt en eindigt met de afzet met je tenen. Tijdens het afwikkelen van je voet vindt een lichte binnenwaartse rotatie van de voet plaats. Dit is een natuurlijk mechanisme dat ook wel pronatie wordt genoemd en bedoeld is om de schokgolf op de hiel te verminderen. Veel lopers hebben echter een afwijkend pronatiepatroon. De meeste lopers hebben last van overpronatie, hun voet roteert te ver naar binnen toe. Veel voorkomende klachten bij overproneerders zijn knieklachten of peesontstekingen. Aan de andere kant heb je de lopers die te weinig proneren. Hierdoor wordt de schokgolf die door de hiel gaat tijdens het loop niet of nauwelijks opgevangen. Dit leidt ook tot overbelasting van spieren en gewrichten en met name tot lage rugpijn. Er zijn zowel schoenen op de markt voor overproneerders, dit worden anti-pronatie schoenen genoemd, als voor mensen die te weinig proneren, de zogenaamde anti-supinatie schoenen. Je kunt je voettype bij de meeste speciaalzaken laten onderzoeken door middel van een loopanalyse. Daarnaast kun je naar de afdruk van je natte voet kijken. Mensen die teveel proneren, laten vaak een platvoet zien, terwijl mensen die te weinig supineren vaak een holling in de voet hebben.
6. De pasvorm
Behalve het passen bij de lengte, de breedte en het pronatietype van je voet, zijn er nog twee andere factoren van belang voor een goede pasvorm. Het is belangrijk dat de hiel redelijk strak omsloten wordt door de schoen. De hiel moet relatief vast komen te zitten en weinig heen en weer schuiven tijdens het lopen. Bij de voorvoet van de schoen is echter meer flexibiliteit gewenst. De schoen moet vrij makkelijk te buigen zijn wanneer je hem met twee handen vasthoudt. Een te stugge zool zorgt ervoor dat je voet minder goed kan afrollen wat kan zorgen voor gewrichtsproblemen.
Meer tips voor het kiezen van de juiste hardloopschoen
- Probeer je nieuwe hardloopschoenen uit in combinatie met je loopsokken.
- Probeer de schoenen uit op de loopband of op de vloer.
- Neem de schoenen bij voorkeur tijdelijk mee naar huis om ze langere tijd uit te kunnen proberen.
- Koop je schoenen in een speciaalzaak en laat, indien mogelijk, altijd een loopanalyse uitvoeren.
- Neem je oude loopschoenen mee wanneer je nieuwe gaat kopen. De slijtplekken verschaffen veel informatie over je looppatroon.
- Vervang je loopschoenen op tijd. Onder normale omstandigheden gaan schoenen 1000 tot 1500 kilometer lang mee.