Jorrit Bergsma: Schaatser met lange adem

Het had niet veel gescheeld of er stond in plaats van een Nederlander een schaatser uit Kazachstan op het podium bij de 10 kilometer. Jorrit Bergsma bleef uiteindelijk Nederlander en mocht zich op 18 februari 2014 kronen tot Olympisch kampioen.

Algemeen

  • Naam: Jorrit Bergsma
  • Geboortedatum: 1 februari 1986
  • Geboorteplaats: Oldeboorn
  • Beroep: Langebaanschaatser en marathonschaatser

Beginjaren

Vanaf zijn achttiende leeftijd is Jorrit Bergsma al actief in de schaatswereld, maar zijn eerste successen boekte hij pas in de winter van 2009-2010. In dat jaar ging Bergsma trainen met Jillert Anema en won hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Deze Elfstedentocht dient als als alternatief voor de ‘echte’ Elfstedentocht van Nederland en is ongeveer 200 kilometer lang. Zijn grootste succes tot nog toe boekte hij op Nederlands natuurijs in 2010. Hier werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs. Dit werd hij op het moment dat de Olympische Spelen in Vancouver in volle gang waren. Hij had hier ook graag als Nederlander willen staan, maar dit lukte hem niet.

Kazachstan

Omdat hij met zijn Nederlandse nationaliteit geen kans had op de Olympische Spelen in Vancouver, wilde hij het via een andere weg proberen. Bergsma probeerde zich namens Kazachstan te kwalificeren voor de Spelen om zo toch actief te zijn op dit prestigieuze toernooi. Hij zette dit avontuur uiteindelijk niet door, ondanks het lucratieve aanbod dat hij had gekregen. Hij zou zijn Nederlandse nationaliteit ervoor op moeten geven en dat ging hem te ver. De kans om op de Olympische Spelen uit te komen zou hij dus nog minimaal vier jaar moeten uitstellen tot de Spelen in Sotsji in 2014.

Trainen onder Anema

Bergsma bleef Nederlander en ging zich focussen op de lange afstanden en het marathonschaatsen. Sinds het seizoen 2010 - 2011 staat de Fries onder contract bij het BAM-team onder leiding van Jillert Anema. De schaatscoach overtuigde Bergsma ervan dat hij kwaliteiten heeft om een ‘hele grote’ te worden. In november 2011 liet hij dit zien en werd hij Nederlands kampioen op de vijf kilometer. Naast het langebaanschaatsen, bleef hij ook actief in het marathonschaatsen en in 2012 werd hij opnieuw Nederlands kampioen op natuurijs.

Bergsma bleek over een lange adem te beschikken en steeds meer mensen werden bekend met zijn naam. Toch bleef er altijd een schaatser de allergrootste op de lange afstanden: Sven Kramer. Hij bleek niet te stoppen en kroonde zich keer op keer tot de beste allround schaatser en bleek onverslaanbaar op de vijf en tien kilometer.

Voor het eerst de kampioen onttroond

Op de WK Afstanden in Sotsji in 2013 liet Bergsma zien waar hij toe in staat was. Eerst eindigde hij als tweede achter Kramer op de vijf kilometer, maar op tien kilometer versloeg hij de kampioen. Anema wist wat voor talent hij in huis had en probeerde zijn pupil ervan te doordringen dat hij de kwaliteiten had om de tien kilometer op de Olympische Spelen te winnen.

Olympische Spelen in Sotsji 2014

Op weg naar de Olympische Spelen in Sotsji verloor Bergsma nog twee keer de tien kilometer van Kramer, maar ongerust was hij niet. Toch liep zijn zelfvertrouwen een klap op doordat hij op de vijf kilometer in Sotsji niet kon waarmaken wat hij voor ogen had. Hij blies zichzelf in die rit op en behaalde slechts een bronzen medaille. Een prestatie waar hij trots op kan zijn, maar Bergsma rekende op meer. Dat meer kwam er ook. Op 18 februari 2014 overtrof hij zichzelf en reed hij zijn hardste tijd ooit op de tien kilometer. 12 minuten en 44 seconden was een persoonlijk record, een Olympisch record en een tijd waar Sven Kramer niet aan kon komen. Bergsma mocht zich voor het eerst in zijn leven Olympisch Kampioen noemen.

Op 28-jarige leeftijd haalde Bergsma eindelijk waar hij al zo lang op wachtte. Een gouden medaille op de Olympische Spelen. De naam van Bergsma is nu wereldwijd bekend en trainer Jillert Anema heeft een schaatser in huis die nog voor vele successen voor Nederland kan zorgen. Wij Nederlanders zijn blij dat de Fries voor ons land rijdt en dat hij zijn neutralisatie tot Kazach niet heeft doorgezet.
© 2014 - 2024 Arjenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Nederlandse schaatsers Olympische Spelen 2018: overzichtNederlandse schaatsers Olympische Spelen 2018: overzichtWelke Nederlandse schaatsers op de Olympische Spelen van 2018 actief zijn is grotendeels bepaald door de uitslag van het…
Olympische Winterspelen Sotsji – begrippenOlympische Winterspelen Sotsji – begrippenTijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji komen diverse termen voorbij die opeens vaak worden gehoord. Voorheen las j…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?Steeds meer mensen lopen hard. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien hardlopen veel kan betekenen voor zowel je fysieke al…
Jorien ter Mors: Wie is zij?Opeens was daar Jorien ter Mors die zichzelf en alle anderen overtrof door goud te winnen op de 1500 meter langebaanscha…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jorrit_Bergsma
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/30060/Winterspelen/article/detail/3599493/2014/02/18/Bijna-was-Jorrit-Bergsma-kampioen-voor-Kazachstan.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jillert_Anema
Arjenk (8 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.