Jorien ter Mors: Wie is zij?

Opeens was daar Jorien ter Mors die zichzelf en alle anderen overtrof door goud te winnen op de 1500 meter langebaanschaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. De shorttrackster van weleer verbaasde menig mens. Wie is zij?

Algemeen

  • Naam: Jorien ter Mors
  • Geboortedatum: 21 december 1989
  • Geboorteplaats: Enschede
  • Woonachtig in: Heerenveen
  • Beroep: Shorttrackster en Langebaanschaatster

Het begin

Op jonge leeftijd kwam Ter Mors al in aanraking met het schaatsen. Zowel het shorttracken als het langebaanschaatsen ging haar goed af. Uiteindelijk besloot ze om zich te focussen op de sport die minder bekend is in Nederland, het shorttracken. Het langebaanschaatsen heeft ze echter nooit losgelaten. Met Jeroen Otter als coach heeft zij de weg naar de top bewandeld.

In het seizoen 2006/2007 begon Ter Mors aan een internationale carrière. Op zeventienjarige leeftijd behaalde ze direct brons met de aflossingsploeg op het Europees Kampioenschap in 2007. Drie jaar later herhaalde het team dat kunstje. Op de Olympische Spelen in Vancouver van 2010 mocht ze voor het eerst haar kunsten laten tonen aan het grote publiek. Ze werd vierde op de aflossing met het damesteam.

Het vervolg

De 3000 meter aflossing is een onderdeel wat Ter Mors en haar ploeggenoten goed beheersen. Op het EK in 2011, 2012, 2013 en 2014 behaalden zij goud op dit onderdeel. Eind 2012 mocht Ter Mors zich Nederland kampioene Allround op de langebaan noemen. Ook bij het shorttracken bleek zij de beste sporter van Nederland. Al sinds 2011 domineert zij de Nederlandse Kampioenschappen. Op het klassement, de 500 meter, de 1000 meter, de 1500 meter en de 3000 meter is zij sinds 2012 al drie jaar op rij de beste Nederlandse shorttrackster.

Een harde klap

Haar vader was haar steun en toeverlaat tijdens de sport, maar overleed in mei 2013. Een aderlating voor Ter Mors. Ze herstelde zich knap en wist zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sotsji voor de 1500 meter. Ze zou op de Olympische Spelen dus op het shorttracken in actie komen en in het langebaanschaatsen. Op 6 februari 2014 werd bekend dat Ter Mors de vlag zou dragen tijdens de openingsceremonie in Sotsji. Zij werd door Chef de mission Maurits Hendriks verkozen boven Bob de Jong. "Een hele eer", zo zei ze later.

Legendarische race

Dat het met de vorm van Jorien ter Mors voor de 1500 meter wel goed zag bleek uit haar optreden op het NK afstanden. Hierin werd ze eerste voor Lotte van Beek en Ireen Wüst. In de aanloop naar de bewuste dag, 16 februari 2014, kwam Ter Mors een dag ervoor nog in actie op het shorttracken. Hier reed ze ook de 1500 meter en eindigde uiteindelijk teleurstellend als vierde. De knop moest echter snel om voor de 1500 meter op de langebaan en dit deed ze. Met een tijd van 1.53,51 liet zij de concurrentie versteld doen staan en won ze voor het eerst in haar carrière een gouden medaille op de Olympische Spelen. Concurrentes Ireen Wüst en Lotte van Beek konden niet aan haar tijd komen en eindigden als respectievelijk tweede en derde.

Ter Mors heeft op jonge leeftijd al bijna alles gewonnen wat er ter wonnen viel. Een Olympische Medaille, Europees kampioen en Nederlands Kampioen. Enkel op de Wereldkampioenschappen heeft de schaatsster nog geen gouden medaille weten te bemachtigen. Op het WK in Debrecen (Hongarije) in 2013 eindigde ze met zilver op de 500 meter en brons op de 3000 meter.
© 2014 - 2024 Arjenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…
Shorttrack schaatsenShorttrack schaatsen is wat minder bekend dan het langebaanschaatsen, maar het is ontzettend leuk om te zien. De schaats…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…

Jorrit Bergsma: Schaatser met lange ademHet had niet veel gescheeld of er stond in plaats van een Nederlander een schaatser uit Kazachstan op het podium bij de…
Tien redenen om te beginnen met hardlopenTien redenen om te beginnen met hardlopenSteeds meer mensen beginnen tegenwoordig met hardlopen. Misschien loop je zelf al een tijdje hard of overweeg je ermee t…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Jorien_ter_Mors
  • http://www.jorientermors.nl/?page_id=7
  • http://nos.nl/os2014/artikel/607171-jorien-ter-mors-vlaggendraagster.html
Arjenk (8 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.