Tien redenen om te beginnen met hardlopen

Tien redenen om te beginnen met hardlopen Steeds meer mensen beginnen tegenwoordig met hardlopen. Misschien loop je zelf al een tijdje hard of overweeg je ermee te gaan beginnen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste redenen om te gaan hardlopen. Je kunt bijvoorbeeld gaan hardlopen om af te vallen of om je conditie te verbeteren, maar er zijn nog veel meer redenen om te beginnen met hardlopen. Zelfs minder sportieve mensen raken op den duur vaak verslaafd aan de positieve effecten hardlopen.

1. Afvallen

Hardlopen past goed een gezonde levensstijl. Deze manier van bewegen is zeer efficiënt, wanneer je veel calorieën wilt verbranden. Er zijn niet veel sporten, waar je meer mee calorieën verbrandt dan met hardlopen. Daarnaast is de relatieve hoeveelheid vet die je verbrandt tijdens het hardlopen groot in vergelijking met andere sporten. Een paar keer per week, een half uurtje, hardlopen kan al zorgen voor vele kilo's gewichtsverlies in enkele maanden.

2. Makkelijk

Hardlopen is zeer toegankelijk voor zowel onervaren als ervaren sporters. Het enige wat je nodig hebt is een goed stel hardloopschoenen en een set sportkleding. Je kunt op ieder moment van de dag, wanneer het jou het beste uitkomt, gaan sporten. Verder kun je, waar je ook woont, altijd wel een goede hardlooproute vinden. Je hebt dus geen duur sportschoolabonnement nodig. Daarnaast kan iedereen makkelijk hardlopen op het niveau dat het best bij hem of haar past. Ook wanneer je mee wilt doen aan een hardloopwedstrijd of je aan wilt sluiten bij een loopgroep, is er in heel Nederland aanbod voor hardlopers van alle niveau's.

3. Sterke botten

Vanaf ongeveer je 30e levensjaar, kan de dichtheid van je botten afgaan nemen. Dit wordt ook wel osteoporose of botontkalking genoemd. Door de samentrekking van je spieren tijdens het hardlopen komt er druk op de botten te staan, wat de aanmaak van nieuw botweefsel stimuleert. Door hard te lopen kun je dus het proces van botontkalking tegen gaan.

4. Minder kans op ziektes

Hardlopen kan op meerdere manieren het risico op ziektes als hart- en vaatziekten en diabetes verminderen. Doordat hardlopen je bloeddruk en hartslag kan verlagen, blijven je bloedvaten in betere conditie. Dit effect wordt versterkt, doordat hardlopen zorgt voor een verlaging van slecht cholesterol en zorgt voor een vermindering van je vetpercentage. Dit samen zorgt samen voor een kleinere kans op hartfalen, atherosclerose (aderverkalking) en een beroerte. Deze factoren dragen ook bij aan het verminderen van het risico op diabetes. Daarnaast zorgt hardlopen voor een betere regulatie van je bloedsuikerspiegel, wat ook zorgt voor een kleinere kans op diabetes.

5. Ontspannend

Door hard te lopen, zul je niet alleen minder fysieke, maar ook minder emotionele spanningen ervaren. Tijdens het hardlopen maak je endorfines aan, waardoor je je gelukkiger voelt en minder last hebt van stress. Het blijkt ook dat hardlopen kan bijdragen aan het verminderen van klachten die optreden bij depressie. Dit lijkt te komen door de verhoging van de concentratie fenyletylamine in je lichaam, dit hormoon komt ook vrij wanneer je verliefd bent.

6. Beter slapen

Mensen die regelmatig hardlopen blijken beter in slaap te komen en beter door te slapen dan mensen die niet hardlopen. Let er wel op dat je niet te laat op de avond nog gaat hardlopen. Door de hoge concentratie adrenaline die dan nog in je bloed zit, kun je juist moeilijker in slaap komen.

7. Gezonde huid

Door hardlopen krijg je een gezondere en egaler huid. Dit komt onder andere doordat je je bloedcirculatie tijdens het rennen stimuleert. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Vooral rennen in de buitenlucht zorgt voor een gezondere huidskleur en betere huid.

8. Beter denkvermogen

Het blijkt uit onderzoek dat je niet alleen je spieren, maar ook je hersenen traint door middel van hardlopen. Hoe dit precies komt, is echter nog nooit aangetoond. Onderzoekers suggereren dat dit komt door de verhoogde bloedcirculatie, met als gevolg de verhoogde zuurstofconcentratie, in de hersenen. Ook het korte termijn geheugen en coördinatievermogen kunnen worden verbeterd door middel van hardlopen.

9. Minder zwangerschapskwalen

Vrouwen die tijdens de eerste maanden van hun zwangerschap blijven hardlopen hebben minder last van zwangerschapskwalen. Ze hebben bijvoorbeeld minder last van opgezette handen, als gevolg van vochtophoping, bloedarmoede en vermoeidheid. Ook de kans op zwangerschapsdiabetes en spataderen tijdens de zwangerschap neemt af. Het is wel belangrijk altijd een arts raad te plegen, wanneer je wilt blijven sporten tijdens de zwangerschap.

10. Minder menstruatieklachten

Een ander voordeel bij vrouwen die hardlopen is dat ze over algemeen minder last hebben van menstruatieklachten of PMS (premenstrueel syndroom). Het is misschien niet het eerste, waar je zin in hebt tijdens je menstruatie, maar een rondje hardlopen kan je klachten sterk verminderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mazzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen met hardlopenAfvallen met hardlopenHardlopen is een van de meest effectieve manieren om snel af te vallen. Je verliest vet, creëert conditie en je krijgt e…
Afvallen: welke sport om af te vallen?Afvallen: welke sport om af te vallen?Wil je afvallen? Dan weet je natuurlijk dat je ook genoeg zult moeten bewegen. Maar welke sport kies je wanneer je wilt…
Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…

Jorien ter Mors: Wie is zij?Opeens was daar Jorien ter Mors die zichzelf en alle anderen overtrof door goud te winnen op de 1500 meter langebaanscha…
Buikspieren trainen, dagelijkse workoutOm de buikspieren te trainen en een sixpack te vergaren zul je hard moeten werken. Snel spieren opbouwen kan niet! Door…
Bronnen en referenties
  • http://www.beatrunning.com/nl/25redenenomtelopen.html
Mazzerd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.