Olympische Winterspelen Sotsji – begrippen

Olympische Winterspelen Sotsji – begrippen Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji komen diverse termen voorbij die opeens vaak worden gehoord. Voorheen las je ze hier en daar, maar de commentatoren en journalisten die de Spelen in Sotsji verslaan bezigen ze veelvuldig met betrekking tot de sport, de verrichtingen of activiteiten die annex zijn aan de Winterspelen. Wat beteken die begrippen, zoals 'black widow' en 'clean sweep'? Wat is een 'dark horse' of een mogul'? En waar vinden we in vredesnaam de 'legendary lane'?

Sotsji - Olympische Winterspelen 2014

Begrippen die in Sotsji worden gebezigd (het lijstje wordt gedurende de Spelen aangevuld):

Black Widow

Black Widow is een stripfiguur, een vrouwelijk superspion. In de strips van Marvel Comics komen twee Black Widows voor.
Black Widow is ook de de naam van een spinnensoort die zwart met rood gekleurd is. De spin dankt zijn naam aan het feit dat de vrouwtjesspin het mannetje opeet na de bevruchting.

Zelfmoordterroristen

In Sotsji krijgt de term Black Widow een serieuze klank. Het zijn vrouwen die als zelfmoordterroristen een bommenvest aan hebben die ze tijdens de Spelen willen laten ontploffen. De vrouwen zijn verbonden aan een islamitische terreurbeweging en hebben in de terreurstrijd hun man verloren. De Russische Veiligheidsdienst heeft foto’s van enkele Black Widows, maar heeft ze voor de openingsceremonie van de Winterspelen nog niet in de kraag kunnen vatten. Hoeveel er zijn is onbekend.
Black Widows zijn onder meer actief in de regio Tsjetsjenië. Ze voeren zelfmoordaanslagen uit nationalistische, separatistische en religieuze redenen. Ze maken van zichzelf een bom die wordt ingezet in de gewelddadige jihad.
Black Widows werden bekend na de gijzeling in het theater in Moskou van oktober 2002.

Zwarte Weduwe

De term Black Widow, Zwarte weduwe, komt waarschijnlijk van Tsjetsjeense vrouwen die weduwen zijn van mannen die door de Russische troepen in Tsjetsjenië zijn vermoord. Vrouwen die meedoen aan de strijd, maar die geen weduwen zijn worden de Bruiden van Allah genoemd.

Clean Sweep

Een sweep is een aantal sporters van hetzelfde land op het podium. Nederland maakt in Sotsji tweemaal een Oranje-sweep mee. Op de 5000 meter schaatsen wonnen de drie Nederlanders Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma en op de 500 meter schaatsen wonnen Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder. Vier keer gingen er drie rood-wit-blauwe vlaggen omhoog en werd het Wilhelmus gespeeld. De sweep wordt ook wel clean sweep genoemd. Ook bij de damesschaatsers was er sprake van een clean sweep. Bij de 1500 dames stonden Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek op het podium.

Bij de 10.000 meter was het nog een keer raak: Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong verdeelden de medailles.
Drie Franse freestyle-skiërs zorgden voor een Franse clean zweep. Jean Frederic Chapuis veroverde het goud, Arnaud Bovolenta het zilver en Jonathan Midol het brons.

Noorse langlaufsters zorgden ook voor een clean sweep. Marit Bjørgen veroverde op de dertig kilometer massastart vrije stijl goud, Therese Johaug (zilver) en Kristin Størmer Steira (brons). Ze maakten er een geheel Noors podium van. Op de laatste dag van de Spelen halen de Russen een clean zweep met het 50 kilometer langlaufen. Wanneer een sporter meerdere afstanden wint tijdens dezelfde Olympische Spelen wordt dat ook een clean sweep genoemd. Letterlijk vertaald is een clean sweep schoon schip maken, de concurrentie uit de baan vegen.

Vier keer

Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji grossiert Nederland in clean sweeps. Drie keer was het gehele podium oranje en een van de drie keer was ook de nummer vier Nederlands.

 1. Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek zorgden op de 1500 meter voor een clean sweep. De verlengde clean zweep werd gemaakt door Marrit Leenstra, die niet op het podium stond, maar de vierde plaats haalde.
 2. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma haalden een clean sweep op de 5000 meter hardschaatsen.
 3. Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder sweepten clean op de schaatssprintafstand van 500 meter.
 4. Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong hadden een clean sweep op de 10.000 meter hardschaatsen.

Romme, Ritsma en De Jong

Een keer eerder haalde Nederland een clean sweep op de Winterspelen, dat was in 1998. Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma stonden in Nagano gezamenlijk op het podium na de 10.000 meter.

Dark Horse

Een Dark Horse is een onbekende die opduikt in een strijd of competitie. In de politiek is het een relatief onbekende kandidaat die plots opduikt en meedoet aan de verkiezingen. In de filmwereld is het bijvoorbeeld de onbekende die een Oscar wint. In de sport is het een sporter die meedoet aan de wedstrijd, maar waarover weinig bekend is. De term komt uit de paardenrace wereld. Een Dark Horse is een paard die bij gokkers onbekend is en waarbij het dus moeilijk is om in te schatten hoe hij het in de race zal doen.

Legendary Lane / Bron: Heineken Holland HouseLegendary Lane / Bron: Heineken Holland House

Legendary Lane

Legendary Lane is het wandelpad in het Heineken Holland House in Sotsji. In dat Holland House worden alle Nederlandse sporters gehuldigd. Ze lopen over de laan door een erehaag van Oranjesupports. De medaillewinnaars worden op Legendary Lane vereeuwigd. Wie goud heeft gewonnen mag de laan verlengen met een gouden tegel. De prestatie van de sporter wordt ter plekke in de tegel gegraveerd. De sporter ontvangt de tegel, die hij of zij zelf in de laan mag leggen. Na de Spelen gaan de tegels mee naar Nederland, waar ze ergens worden geplaatst om een blijvende herinnering aan de Olympische Winterspelen in Sotsji te worden. Tijdens de Spelen is nog niet bekend waar de tegels worden neergelegd.

Na de Spelen zijn de tegels naar Papendal gebracht, waar ze een vaste plek hebben gekregen.

Legendary Lane is ook de titel van een nummer van Dinand Woesthoff. Hij zingt het voor de Nederlandse Olympiërs, het is het Olympische themanummer dat in het Holland House gedraaid wordt. De Legendary Lane in het Heineken Holland House is geïnspireerd op de Hollywood Walk of Fame.

Moguls

Moguls zijn hobbels in een skiparcours. Ze zitten onder meer in het parcours dat onderdeel uitmaakt van het freestyleskiën. De sneeuwhobbels zijn 80 cm tot 1,20 meter hoog. Mogulskiën vraagt een aparte techniek. De skiër moet zo recht mogelijk door het parcours glijden en de klappen van de hobbels opvangen met de knieën. Dat vereist een speciale absorptietechniek. Moguls als onderdeel van het freestyleskiën is sinds de Olympische Spelen van Albertville in 1992 een Olympische sport.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
Kane, hoe ziet de ‘Legendary Lane’ van deze rockband eruit?Tijdens het moment van de huldiging in het Holland Heineken House weerklinkt het huldigingslied Legendary Lane. Dinand W…
Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…

Krachttraining en hormonenKrachttraining en hormonenHet is algemeen bekend dat mannen door krachttraining sneller spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen. Ook zien mannen o…
Eindtune Studio Sportwinter Olympische Spelen 2014: BlaudzunEindtune van Studio Sportwinter 2014 is het nummer Promises of No Man's Land van de Nederlandse singer-songwriter Blaudz…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sochi 2014
 • www.en.wikipedia.org
 • www.thefreedictionary.com
 • www.abcnews.go.com
 • www.omroepwest.nl
 • www.hollandheinekenhouse.nl
 • www.nu.nl
 • www.nieuws.nl
 • http://www.nocnsf.nl/blog-gerard-dielessen-medailles-poetin-en-mensenrechten-in-sochi geraadpleegd op 23 december 2014
 • Afbeelding bron 1: Heineken Holland House
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.