Olympische Winterspelen in Sotsji – Openingsceremonie

Olympische Winterspelen in Sotsji – Openingsceremonie Op vrijdag 7 februari 2014 zijn de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji begonnen. Voorafgaand aan de wedstrijden van de wintersporten is er een indrukwekkende openingsceremonie, die op een paar details na, vlekkeloos verloopt. Juist dat wat tijdens de ceremonie niet goed gaat wordt het symbool van de Spelen, die tot in de puntjes zijn voorbereid maar waar een missertje toont dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren.

Olympische Winterspelen Sotsji

De Olympische Winterspelen zijn op 7 februari 2014 geopend in aanwezigheid van de Russische resident Vladimir Poetin. Voor Nederland zaten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de tribune en was premier Rutte aanwezig. De spelen in Sotsji zijn de duurste spelen ooit. Poetin wil de spelen gebruiken om Rusland op de kaart te zetten, toch zal de meeste aandacht als altijd uitgaan naar de sporters. De Winterolympiërs verdienen die aandacht. Voor Nederland doet er een record aan sporters mee. Vooral schaatsen is onze sport.

Openingsceremonie

De Russen maakten een enorm spektakel van de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Konstantin Ernst was de creatief hoofdproducent en scenarioschrijver van de ceremonie. Poetin verklaarde het sportevenement om iets voor 22.30 uur plaatselijke tijd – in Nederland is het dan 19.30 uur – voor geopend. De ceremonie vond plaats in het Fisjt-stadion.

Russische cultuur en historie

Tijdens de dertigste Olympiade van de Olympische Zomerspelen in Londen in 2012 legden de Britten de nadruk de muziek. Voorafgaand aan de Winterspelen in Sotsji leggen de Russen de nadruk op cultuur en historie. De ceremonie werd uitgevoerd door duizenden artiesten: acrobaten, sporters, acteurs, zangers en figuranten;
 • 3.000 acteurs;
 • 2.000 vrijwilligers;
 • in 6.000 verschillende kostuums;
 • gevolgd door 22,5 ton vuurwerk.

Foutje bij de openingsceremonie

De Spelen in Sotsji zijn de duurste Olympische Winterspelen die tot nu toe zijn gehouden. De openingsceremonie wordt ook wel ‘de Grote Poetinshow’ genoemd. De president zelf leek niet zichtbaar te genieten van het schouwspel: slechts af en toe vergleed zijn mond in een vage glimlach. Het kan zijn dat hij de smoor in had vanwege enkele foutjes in de ceremonie, waarbij het niet openen van de vijfde ring van de Olympische Ringen de meest in het oog springende was. De regisseur had het zo mooi bedoeld: vijf ijskristallen veranderden in de lucht in de vijf Olympische Ringen. Eén kristal ging niet open en bleef zielig alleen in de rechterbovenhoek een ster, waardoor het beeld van de symbolische ringen niet kon worden gecompleteerd. In de symboliek van de ringen staat de rechter ring voor ethiek. Het vuurwerk dat daarna gepland stond bleef ook uit. De Russische televisie zond het foutje niet uit, zij lieten beelden zien van een repetitie waarbij het wel goed ging.

Vijf ringen

De vijf ringen van het Olympische Symbool staan op de vlag die in 1912 is ontworpen door Pierre de Coubertin. De vlag is wit met vijf in elkaar grijpende ringen in de kleuren blauw, zwart, rood, geel en groen. De ringen staan voor de vijf werelddelen en passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. Het was de rode ring die rechtsboven staat, de ring van de ethiek, die het tijdens de ceremonie liet afweten.

Bron: Sochi 2014 logoBron: Sochi 2014 logo

Spektakel

Het spektakel duurde bijna drie uur. Allereerst was er een speciaal welkom voor president Poetin en IOC-voorzitter Thomas Bach. De show die volgde en waar de duizenden artiesten, waaronder Russische topdansers, aan mee deden, liet de hoogtepunten uit de geschiedenis Rusland zien.

Grieken en Ljuba

Iets over half zes betraden de Olympische sporters het stadion, aangevoerd door de Grieken. De regie projecteerde het land op de vloer van het stadion en de sporters traden in alfabetische volgorde, volgens het Russische alfabet, aan. Het meisje Ljuba, dat liefde betekent, legde aan het begin het Russische alfabet uit. Het meisje speelde een grote rol in de ceremonie: haar droom werd verbeeld.

Koninklijk paar

Het Koninklijk paar, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, zwaaiden met oranje sjaals toen de Nederlandse sporters het stadion binnenkwamen. De Russische televisie regie koos voor een shot van premier Rutte en niet voor de koning en koning. Nederlandse camera’s maakten een beeld van het juichende paar, zodat de Nederlandse televisiekijkers niet van dat beeld verschoond bleven.

Koninklijke Tweet

De tweet die uitging was:
KHtweets Koninklijk Huis
Koningspaar: “De Olympische Winterspelen zijn geopend. Wij wensen onze Nederlandse sporters veel succes en hopen op medailles!”

Nederlanders

Nederland trad als als 52ste sportersgroep van de 88 het stadion binnen. Vlaggendraagster was shorttrackster en langebaanschaatsster Jorien ter Mors. De delegatie bestond uit 31 mannen en vrouwen, de totale ploeg bestaat uit 41, een recordaantal. Enkele sporters ontbraken, zij kozen voor een rustige voorbereiding op hun eerste wedstrijd, meteen de eerste dag van de spelen. Zo waren schaatsers Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Ireen Wüst niet bij de openingsceremonie aanwezig. Zij bleven in hun hotelkamers in het olympisch dorp om nog wat rust te nemen. In Nederland zaten 3,4 miljoen mensen te kijken naar de ceremonie.

Vreedzaamheid

In de openingsspeach van IOC-voorzitter Thomas Bach riep hij vooral op tot vreedzaamheid.
“De Olympische Spelen bouwen bruggen die mensen verenigen, niet om ze te scheiden. Heb de moed om uw geschillen in vreedzaamheid op te lossen en niet over de rug van de sporters. Laat de Spelen een voorbeeld voor een vreedzame samenleving zijn, zonder discriminatie.”

Poetin

Poetin verklaarde om 19.26 uur Nederlandse tijd de 22ste Olympische Winterspelen officieel voor geopend.

Vlam

Tijdens de ceremonie werden bekende Russische muzieknummers van de afgelopen 20 jaar afgespeeld. De gehele ceremonie was opgedeeld in achttien hoofdstukken die een periode uit de Russische geschiedenis vertellen. Om acht uur ontstaken voormalig ijshockeydoelman Vladislav Tretjak en kunstrijdster Irina Rodnina het olympisch vuur. Maria Sjarapova, Russische tennister, liep met de olympische vlam het stadion binnen. Zij gaf de vlam door aan polsstokhoogspringster Elena Isinbajeva. De derde sporter die de vlam overnam was drievoudig olympisch kampioen Aleksander Karelin. Ritmisch gymnaste Alina Kabajeva was de volgende en zij gaf hem over Tretjak en Rodnina.

Amsterdam

Op de Spelen ligt een smet vanwege de ophef over schending van mensenrechten en dan vooral rechten van homo’s in Rusland. Sommige regenboogkleding, handschoenen en jassen, werden als statement uitgelegd. In Nederland organiseerde het COC in Amsterdam een ‘alternatieve olympische ceremonie’ bij het Homomonument, vanwege de slechte situatie voor homo’s in Rusland. Er kwamen meer dan duizend mensen bijeen die hun ongenoegen over de Russische antihomoprpagandawet kenbaar maakten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jorien ter Mors: Wie is zij?Opeens was daar Jorien ter Mors die zichzelf en alle anderen overtrof door goud te winnen op de 1500 meter langebaanscha…
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…
Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieOlympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonieDe afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aa…
Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenOlympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feitenRusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait…

Eenvoudige fitnessoefeningen voor thuisEenvoudige fitnessoefeningen voor thuisOm fit te blijven hoef je niet altijd een duur sportschoolabonnement af te sluiten of dure fitnessapparatuur aan te scha…
Krachttraining met dumbellsKrachttraining met dumbellsWanneer je probeert spiermassa op te bouwen, zul je regelmatig een bezoekje moeten brengen aan de sportschool. Toch zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sochi 2014
 • www.elsevier.nl
 • www.nrc.nl
 • www.ad.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.nu.nl
 • www.ad.nl
 • Afbeelding bron 1: Sochi 2014 logo
Reactie

J. Petri, 18-09-2017
Goedendag,
Ik kan me herinneren dat enige jaren geleden de openings- of sluitingsceremonie van de Olympische Spelen bijna verstoord zou worden door een storm. Door middel van een explosie in het hart van de storm is dat voorkomen. Weet iemand nog wanneer dat was? Ben benieuwd!
Groet,
Jan Petri Reactie infoteur, 19-09-2017
Bete Jan Petri,
Het waren de Spelen van 2008 in Peking.

"Vanwege de Olympische Spelen van 2008 spendeerde China die zomer bijna 80 miljoen euro aan klimaatbeheersende projecten. Een strijdmacht bestaande uit 30 vliegtuigen, 4000 raketinstallaties en 7000 stuks afweergeschut stond klaar om iedere wolk met chemicaliën te ontwateren. De openingsceremonie van 8 augustus verliep inderdaad zonder spat, maar sommige wedstrijden werden afgelast of verliepen in de stromende regen."
Hier is een heel artikel te lezen over klimaatbeheersing: https://skepsis.nl/weermakerij/

Succes,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.