Olympische Spelen – Pieter-Jan Postma

Olympische Spelen – Pieter-Jan Postma Pieter-Jan Postma uit Heerenveen zeilt in augustus 2012 op de Olympische Spelen in Londen mee in de Finn klasse. Hij komt een heel eind, maar strandt net in het zicht van de medaillehaven. De gediplomeerde zeeman, hij studeerde op Terschelling aan de zeevaartschool, wordt uiteindelijk vierde in het water van Weymouth. In 2016 zeilt Pieter-Jan Postma mee op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Heerenveen

Pieter-Jan Postma (1982) is in Heerenveen geboren. Hij groeit op in het Friese dorpje Terkaple. Hij is de middelste van drie kinderen en heeft een oudere en een jongere zus. Postma ontpopt zich al vroeg als sportman. Hij knikkert, voetbalt, tennist, schaatst en zeilt.

Dublin

In de middelbare schooltijd steekt Postma meer tijd in zeilen en gaat hij meedoen met grote wedstrijden. Hij komt in de kernploeg en zeilt in de Optiimist voor het eerst mee tijden Europese Kampioenschappen. Op zijn 15e zeilt hij mee in Dublin om het Wereldkampioenschap. De hele familie Postma reist in zijn kielzog mee. Daarna zeilt hij wedstrijden in binnen- en buitenland.

Terschelling

Na de Havo gaat Pieter-Jan Postma naar Terschelling, naar de Hogere Zeevaartschool. Hij doet op het eiland aan strandzeilen en windsurfen en wat het zeilen betreft stapt hij over op de Laser. Hij verdeelt zijn tijd tussen zeilen en de school op Terschelling. In december 2000 wordt hij in Sydney tiende bij het WK jeugd. Daarna klimt hij op de ranglijst bij de grote wedstrijden en verhuist hij naar Amsterdam.

Leeuwarden

In 2005 stort Postma zich op de Finnjol. Het jaar daarna studeert hij af en is hij gediplomeerd Zeeman. Dan gaat hij fulltime bezig met zeilen. In 2009 neemt hij een poosje afstand van de sport en pakt in Leeuwarden een studie Technische Bedrijfskunde op. Hij verhuist van de hoofdstad naar de Friese hoofdstad. Daarna stapt hij weer volop in de Finn.

Vierde

Op de Olympische Spelen in Londen gaat Postma als een speer. Hij heeft grote kans op een medaille als hij in de laatste race een fout maakt en als vierde het toernooi afsluit. Hij ging voor goud en even leek hij dat ook te gaan halen en moet het uiteindelijk met een Olympisch Diploma doen.

Schampje

Enkele tientallen meters voor de finishlijn lag Postma derde. Hij keek achterom en zag een kans om hoger te eindigen. Concurrenten Ben Ainslie en Jonas Hoegh-Christensen streden onderling om het zilver en goud. Als Postma één boot zou kunnen inhalen, lag zilver of goud voor het grijpen. En toen ging het fout. De giek van Postma’s boot raakte de camera achterop de boot van de Nieuw-Zeelandse Dan Slater. Postma zeilde uit eigen beweging een strafrondje. Achteraf heeft hij daar spijt van, want misschien had de Nieuw Zeelander, die toch niets meer te winnen had, geen officieel protest ingediend en had Postma de race gewoon uit kunnen zeilen. Nu finishte Postma als vijfde en werd vierde in het klassement.

Eindstand

 1. GBR - Ben Ainslie
 2. DEN - Jonas Hoegh-Christensen
 3. FRA - Jonathan Lobert
 4. NED - Pieter-Jan Postma

Finn

De Olympische Finn is een eenpersoons zeilboot. Het wordt Finnjol genoemd en werd voor het eerst gebruikt op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Sindsdien wordt er in deze klasse Olympisch gezeild. In het begin waren de boten van hout, tegenwoordig van polyester met aluminium mast. Doorgaans is het zeil van Kevlar.
 • Lengte 4.50 m
 • Breedte 1.51
 • Gewicht 140 kg
 • Eenpersoons
 • Zeil 10 m²

Rio de Janeiro 2016

In augustus 2016 zeilt Pieter-Jan Postma op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ids Postma: groot succes in 1998Ids Postma, momenteel misschien wel het bekendst vanwege zijn vrouw, Anni Friesinger, is een Nederlandse oudlangebaansch…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1000 meter mannenDe 1.000 meter mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zes disciplines, die door de mannen wordt verreden op de…
Falko Zandstra: natuurtalent en tieneridoolFalko Zandstra gold als een groot natuurtalent. Hij piekte al vroeg in zijn schaatscarriére door in 1990 en 1991 wereldk…
Gerard van VeldeGerard van Velde, ook wel bekend als 'de eeuwige vierde' heeft een lange schaatscarrière achter de rug, met een nodige p…

Zwemmen is gezondZwemmen is gezondZwemmen stimuleert de staat van het lichaam op een gezonde manier. Zwemmen is goed voor alle spieren en de ideale work-o…
Trainingsopbouw voor de WaterpoloërWaterpolo staat bekend als een intensieve sport. Hoge inspanning is vereist van de spelers en velen houden dat geen hele…
Bronnen en referenties
 • www.pieterjanpostma.com
 • Wikipedia
 • Leeuwarder Courant
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.