Zwemmen is gezond
Zwemmen stimuleert de staat van het lichaam op een gezonde manier. Zwemmen is goed voor alle spieren en de ideale work-out. Verder helpt zwemmen je voor het behouden van een ideale conditie.
Water stimuleert
Zwemmen is ideaal voor alle mensen van alle leeftijden. Aangezien alle belangrijke spiergroepen worden gebruikt, is zwemmen stimulerend voor de kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Verder heeft het ook nog vele voordelen voor hart en bloedvaten.
Wat verschillend is aan zwemmen ten opzichte van andere activiteiten, is dat men bij zwemmen armen en benen tegelijkertijd gebruikt. Dat draagt bij tot het verstevigen van de schouders.
Waar is water goed voor?
Tijdens het zwemmen helpt water ons het lichaamsgewicht te ondersteunen, waardoor schokbelasting niet wordt ondervonden. Mensen die last hebben van zwaarlijvigheid, rugproblemen, artritis hebben ook baat bij zwemmen. Wanneer men bewegingen uitvoert in het water ondervindt men meer weerstand dan dat men de bewegingen zou uitvoeren in de open lucht. Het gevolg hiervan is dat dit rechtstreeks leidt tot meer spierkracht en spiertonus. Warm water verzacht en verwarmt de spieren. Verder vergroot het ook nog eens het bewegingsbereik van de gewrichten. Op deze manier zal ook de kans op blessures verkleinen.
Wat wel belangrijk is, is dat je de juiste zwemslag hanteert. Als men bijvoorbeeld schoolslag zwemt met het hoofd voortdurend boven water wordt dit te belastend voor de nek.
Is het wel goed voor de botten?
Wanneer men zich voortbeweegt in het water stimuleert dit de spieren en gewrichten, maar het oefent wel te weinig druk uit op de botten om de botdichtheid een pak te vergroten. Daarom kan het verstandig zijn dat men het wekelijkse zwemmen in combinatie doet met wat krachttraining. Maar wanneer men lijdt aan osteoporose of als men zeer zwakke botten heeft, dan is het mogelijk dat de arts zegt dat krachttraining geen goed idee voor je is en dit dan ook afraadt. Maar dan moet men zich nog altijd geen zorgen maken. Zwemmen is dan nog altijd een oplossing. Tijdens het uitvoeren van de activiteit hoeft men geen angst te hebben, want in het water kan men zich niet stoten of vallen.
Begin eraan
Iedereen kan eraan beginnen. Maar het is wel belangrijk dat men zich niet forceert. Bouw dus rustig op en doe het op eigen tempo. In de meeste zwembaden kunnen beginners ook les krijgen. Verder vinden vele mensen het ook leuk om samen baantjes in het water te trekken. Maar als de chloor van het water de ogen begint te irriteren, kan men best onmiddellijk een goede zwembril aanschaffen. Als men wil kan men ook nog een neusclip en oordopjes kopen, maar dit is zeker niet noodzakelijk.
Als men over een slechte conditie beschikt , moet men voorkomen dat de spieren onmiddellijk overbelast worden. Daarom kan men best beginnen met één baantje gevolgd door een kleine pauze van een halve minuut. Vervolgens kan men elke week opbouwen en de rustpauzes verkorten naargelang men meer gevorderd wordt. Het ultieme doel is dat men na enige tijd 15 tot 40 minuten aan één stuk kan doorzwemmen. Daarbij is het ook belangrijk dat men niet heel de tijd dezelfde zwemstijl hanteert, het is dus wel echt de bedoeling dat men afwisselt. Verder hopen we dat je gebruik maakt van deze tips en is iedereen veel succes gewenst.
Lees verder