Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen 2012

Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen 2012 Ranomi Kromowidjojo zwemt op de Olympische Spelen van 2012 in Londen gouden races. Ze blinkt uit en wint drie medailles, twee gouden op de 50 en 100 meter vrije slag een zilveren met de estafetteploeg, samen met Dekker, Heemskerk en Veldhuis. De Groningse Kromowidjojo met Javaans bloed in de aderen krijgt de bijnaam 'Golden Girl'. Ze wordt geridderd en uitgeroepen tot 'Sportvrouw van het jaar.'

Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd

Ranomi Kromowidjojo (1990) is geboren in het Groningse Sauwerd. De exotische naam kreeg ze van haar Surinaams-Javaanse vader, die trouwde met haar Nederlandse moeder. De naam Kromowidjojo is een veelvoorkomende Javaanse naam. Het betekent opeenvolgende overwinning of achtereenvolgende uitmuntendheid. Kromo betekent in het Sanskrit op volgorde. Het tweede deel van haar naam, widjojo betekent in het Sanskrit overwinning of uitmuntendheid. Ranomi maakt in Londen haar naam waar.

Zwemmen bij Dukdalf

Als kind wil ze het liefst leren paardrijden, maar dat mag niet van haar ouders. Ze gaat op kickboksen en zwemmen en blijkt aanleg voor de watersport te hebben. Haar postuur, brede schouders en grote voeten, spelen in haar voordeel mee. Ze begint op zeer jonge leeftijd met wedstrijdzwemmen. Als vierjarige duikt ze via vereniging Dukdalf al het wedstrijdbad in. Later zwemt ze bij TriVia in Groningen. Als ze tien jaar is zwemt ze haar eerste Nederlandse record. In haar leeftijdsklasse is ze op de 50 meter vrije slag dan de snelste van het land.

Communicatie

Ranomi studeert HBO Communicatie en woont ten tijde van de Olympische Spelen van 2012 in Eindhoven. Ze traint bij het Nationaal Zweminstituut in die stad en is lid van de vereniging Eiffel Swimmers PSV. Haar trainer is Jacco Verhaeren, de trainer die eerder successen boekte met Pieter van de Hoogeband en Inge de Bruijn.

Nederlandse kernploeg

In 2005 zwemt ze voor het eerst internationale wedstrijden en treedt ze toe tot de Nederlandse Jeugdkernploeg. De nationale en internationale successen beginnen.

Olympische Spelen en Ridder

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking haalt Kromowidjojo met de estafetteploef 4x100 meter vrij een gouden medaille. De Koningin beloont de prestatie en benoemt haar tot Ridder in de Orde van de Oranje Nassau. Door de sportkoepel NOC*NSF wordt ze na de Spelen van 2008 uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar.

Golden Girl op 100 en 50 meter

Ranomi wordt Golden Girl in Londen. Ze wint goud op de 50 en op de 100 meter vrij. In de race van de 50 meter vrije slag wordt Nederlandse Marleen Veldhuis derde en wint de bronzen plak.

Olympisch Bad en de medailles

Ranomi Kromowidjojo ligt diverse keren in Londen in het Olympische bad. Ze zwemt de 50 meter vrije slag, de 100 meter vrije slag en de estafette vrije slag samen met Inge Dekker, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis. Ze komt vier keer in de finale, met drie keer een medaille als resultaat.
  • 28 juli finale 4x100 meter vrije slag estafette 3:33.79 sec. Brons
  • 4 augustus 4x100 wisselsag estafette 3:57.28 6e plaats
  • 4 augustus 50 m. vrije slag 24:05 Goud Olympisch Record
  • 2 augustus 100 m vrije slag 53.00 Goud Olympisch Record

Alsjeblieft Nederland

Na het behalen van haar eerste gouden medaille zegt Ranomi Kromowidjojo tot het Nederlandse volk: "Alsjeblieft Nederland, hier istie dan!"

Sportvouw van het jaar

In december 2012 wordt Ranomi Kromowidjodo gekozen tot Sportvrouw van het jaar. Het zijn de sportcollega's en een vakjury die de sportvrouw kiezen. Epke Zonderland wordt gekozen tot Sportman van het jaar 2012.
Kromowidjojio werd in 2012 tevens ambassadeur voor de Zeehondencrèche in Pieterburen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beste in 2012  Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2012 Sportman, sportvrouw, politicus en meerHet jaar 2012 was een rijk jaar met heel veel personen, organisaties en spullen die de beste waren in hun categorie. Div…
Welke olympische sporten zijn er?Tijdens de Olympische Spelen strijden sporters van over de hele wereld om de medailles. De lijst met sporten met een Oly…

Zwemmen is gezondZwemmen is gezondZwemmen stimuleert de staat van het lichaam op een gezonde manier. Zwemmen is goed voor alle spieren en de ideale work-o…
Trainingsopbouw voor de WaterpoloërWaterpolo staat bekend als een intensieve sport. Hoge inspanning is vereist van de spelers en velen houden dat geen hele…
Bronnen en referenties
  • Nos.nl
  • Wikipedia
  • Ranomi.nl
  • www.zwemkroniek.com
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 11-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.