Olympische Spelen in Londen Marit Bouwmeester

Olympische Spelen in Londen  Marit Bouwmeester Marit Bouwmeester wint in Londen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 de zilveren medaille met het zeilen in de Laser Radiaal klasse. Marit Bouwmeester uit Wartena, Friesland, heeft in Weymouth beslag weten te leggen op de zilveren medaille in een eenpersoons zeilbootje. Een jaar eerder behaalde ze al de wereldtitel in dezelfde klasse. In 2016 zeilt ze op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Medaille op de Olympische Spelen

Het jaar 2012 is het Olympisch jaar van de zomerspelen in Londen. De watersporten van die zomerspelen worden gehouden in Weymouth, aan de Britse kust.
De Olympische Spelen eindigen voor de Nederlander Marit Bouwmeester succesvol. De Friezin finisht op 6 augustus 2012 achter de Chinese Lijia Xu. Ze stond tot de finalerace samen met de Chinese aan kop. De Belgische Evi Van Acker won brons.
In 2011 behaalde Bouwmeester de wereldtitel.

Marit Bouwmeester uit Warten in Friesland

Marit Bouwmeester (1988) begon op haar zesde met zeilen. Bouwmeester komt uit het dorpje Warten, dat middenin het Friese watergebied ligt. Ze zeilt in de Laser Radiaal-klasse, een eenpersoonsbootje. Ze is een sterke zeilster, al is ze met haar gewicht een van de lichtste van haar klasse. Met harde wind hebben de wat zwaardere dames voordeel van hun gewicht. Zij compenseert dat nadeel door een goede techniek.

Mark Littlejohn

Haar coach is de Brit Mark Littlejohn.
Littlejohn werd in 2005 door de Nederlandse zeilbond KNWV aangesteld. Het werd zijn taak de Nederlandse zeilster klaar te stomen voor de Olympische Spelen in Londen. Hij richtte zich voornamelijk op de gedreven Bouwmeester.

Sportschool

Bouwmeester brengt veel tijd in de sportschool door om spiermassa te kweken en aan haar conditie te werken. Ze geniet van het zeilen en het reizen dat haar sport met zich meebrengt.
Ze gelooft in hard trainen en is ook daar zeer gedreven in.

Nieuw zeil

Het IOC gaf Bouwmeester geen goed zeil, waardoor ze vlak voor de Spelen nog van zeil moest wisselen. Alle deelnemers aan de Olympische Spelen moeten met precies dezelfde materialen zeilen, maar vlak voor het begin van de Spelen bleek dat dit niet altijd het geval is. Het zeil van Bouwmeester had een aantal plooien die er niet in horen te zitten. Ze maakte bezwaar en het IOC was het met haar eens: ze kreeg een ander zeil. Oefenen doet ze met oude zeilen, omdat een zeil maar twintig uur in topconditie blijft. In het heetst van de strijd zeilt ze met de beste materialen en het levert haar in 2012 in Weymouth een zilveren medaille op.

Laser Radial

De Laser Radial is een zeilbootklasse met een gewicht van rond de 60 kg. Het is een eenmansbootje met een zwaard.
In de Laser klasse zijn verschillende types. Bouwmeester zeilde op de Olympische Spelen van Londen met de Laser Radial.
Die boot heeft een zeil van 5,76 m².

Watersport en turnen en Rio

Marit Bouwmeester was een van de succesvolle watersporters die Nederland had afgevaardigd naar de Spelen.
Dorian van Rijsselberghe surfte naar een gouden olympische medaille. Pieter-Jan Postma zeilde heel verdienstelijk, maar viel net buiten de medailles. Ranomi Kromowidjojo zwom zo hard dat ze verschillende medailles verdiende. Niet-watersporter Epke Zonderland turnde in Londen naar goud.
Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 doet ze weer een gooi naar de medailles. Daar wint ze goud.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Olympisch Litouws succes bij het zeilenOlympisch Litouws succes bij het zeilenGintarė Volungevičiūtė-Scheidt is de eerste Litouwse vrouw die een Olympische medaille mee naar huis…
Waarde gouden medaille Olympische SpelenWaarde gouden medaille Olympische SpelenVoor de meeste atleten is de waarde van een olympische gouden medaille niet in geld uit te drukken. Het is de beloning v…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…

Zwemmen is gezondZwemmen is gezondZwemmen stimuleert de staat van het lichaam op een gezonde manier. Zwemmen is goed voor alle spieren en de ideale work-o…
Trainingsopbouw voor de WaterpoloërWaterpolo staat bekend als een intensieve sport. Hoge inspanning is vereist van de spelers en velen houden dat geen hele…
Bronnen en referenties
  • www.rnw.nl
  • Wikipedia
  • Leuuwarder Courant
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.