Fries Sportman van het jaar - Epke Zonderland

Fries Sportman van het jaar - Epke Zonderland In Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland uit Lemmer viel vier keer de eer te beurt om tot Fries Sportman van het jaar te worden gekozen. Schaatser Sven Kramer won hem drie keer, shorttracker Sjinkie Knegt ontving de Pim Mulierprijs, zoals de prijs voor de winnaars wordt genoemd en wielrenner Pieter Weening kreeg hem tot slot in 2017. Hij werd Fries Sportman van 2016 en tevens de laatste. Sindsdien wordt de prijs niet meer uitgereikt.

Fries Sportman van het Jaar


Epke Zonderland

Turner Epke Zonderland uit Lemmer werd op 30 januari 2013 gekozen tot Fries Sportman van het jaar 2012. Hij moest het opnemen tegen schaatser Sven Kramer uit Heerenveen en shorttracker Shinkie Knegt uit Bantega. Zonderland won met ruim verschil. Knegt en Kramer waren niet aanwezig bij het Friese Sportgala waar de winnaar bekend werd gemaakt. De feestavond paste niet in hun schaatsschema.

Trinitas in Heerenveen

Het sportgala wordt jaarlijks georganiseerd. In 2013 vindt het plaats in Heerenveen, de sportstad van Friesland. Het complex rond het Abe Lenstra voetbalstadion wordt Sportstad genoemd en daar werden eerdere Sportgala’s georganiseerd.
Op 30 januari 2013 is het gala in een kerk:
 • Trinitas
 • Coehoorn van Scheltingaweg 1
 • Heerenveen

Bron: Sportgala FryslânBron: Sportgala Fryslân

Sportgala en Sportman van het Jaar

Het Sportgala kent prijzen toe aan Friese sporters in verschillende categorieën. De avond zet de Friese sporters en coaches van Olympische en Paralympische Spelen in 2012 in London extra in het zonnetje.

De winnaars van 2012 zijn:

Fryske sporter:
Oane Galema (Fierljeppen)
Sportploeg:
Shorttrack mannen (Shorttrack)
Sporttalent:
Antoinette de Jong (Schaatsen)
Sportstimuleringsprijs:

HZ&PC

Oeuvreprijs:

Henk Gemser

Sportvrouw:
Marit Bouwmeester (Zeilen)
Sportman:
Epke Zonderland (Turnen)

Kiezen

Publiek kiest mee wie de sporter van het jaar wordt. De helft van de stemmen zijn publieksstemmen. De andere 50 procent wordt bepaald door de nominatiecommissie. Die commissie bestaat uit Sport Fryslân, Topsport NOORD, sportjournalisten, en ex-topsporters.

Rekstok, Frits Wester en Sybrand van Haersma Buma

Zonderland won de prijs in 2013 voor de derde keer op rij. Eerder kreeg hij al de landelijke erkenning van Sportman van het jaar 2012.
De rekstokspecialist kreeg in Heerenveen een trofee, de Pim Mulier-trofee, uit handen van CDA-politicus Sybrand van Haersma Buma en verslaggever Frits Wester.
Turner Zonderland stond op het podium naast winnares Marit Bouwmeester, die tot Fries sportvrouw van het jaar werd gekozen. Bouwmeester en Zonderland stonden een jaar eerder ook al samen op het toneel.

Pim Mulier

De prijs die de winnaars overhandigd krijgen is de Pim Mulier-prijs. De trofee is vernoemd naar de grondlegger van de georganiseerde sport in het land. Mulier was afkomstig uit Friesland en hij was de man die er voor zorgde dat de Elfstedentocht in 1909 een georganiseerde wedstrijd werd. In 1890 reed hij zelf schaatsend langs de Friese elf steden. Dat inspireerde hem tot de Elfstedentocht. Mulier introduceerde meerdere sporten in Nederland en hij schreef diverse sportboeken. Ook had hij de hand in de oprichting van het Nederlands Olympisch Comité.

Sjinkie Knegt / Bron: Emiel Ketelaar, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Sjinkie Knegt / Bron: Emiel Ketelaar, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Sven Kramer / Bron: McSmit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sven Kramer / Bron: McSmit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Epke Zonderland / Bron: Jladage, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Epke Zonderland / Bron: Jladage, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sportgala

Het Fries Sportgala wordt in 2013 voor de vierde keer georganiseerd. Daarvoor werd de Provinciale Sportwisselprijs uitgereikt. Die prijs gaat terug tot 1974. In dat jaar won schaatsvrouw Atje Keulen-Deelstra hem. In 2017 besluit Sport Fryslân te stoppen met het Fries Sportgala.
De prijswinnaars van sportman tot en met 2016 zijn:
 • 2016 Pieter Weening
 • 2015 Sjinkie Knegt
 • 2014 Epke Zonderland
 • 2013 Sven Kramer
 • 2012 Epke Zonderland
 • 2011 Epke Zonderland
 • 2010 Epke Zonderland
 • 2009 Sven Kramer
 • 2008 Sven Kramer

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroNederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroOp 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar…
Beste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerHet jaar 2012 was een rijk jaar met heel veel personen, organisaties en spullen die de beste waren in hun categorie. Div…
Friese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalFriese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalPraat mar Frysk organiseert in april de Fryske Twitterdei, de Friese Twitterdag. De dag is in 2012 voor de eerste keer g…
Beginnen met turnenBeginnen met turnenOp televisie heb je vast turner Epke Zonderland al eens gezien. Hij zwaait met grote zwaaien om de rekstok en laat de re…

Doping in het schaatsen, het overzichtDoping in het schaatsen, het overzichtDoping in het schaatsen; lang werd er niet over gesproken in de schaatswereld. Doping was, zo dacht men, iets voor wielr…
Darts, het betere pijltjesgooienDarts, het betere pijltjesgooienSinds Raymond van Barneveld het Embassy-dartstoernooi op zijn naam wist te zetten is ook in Nederland darts een populair…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sportgala Fryslân
 • Leeuwarder Courant
 • Sportfanfryslan.nl
 • https://www.lc.nl/sport/Sport-Fryslân-stopt-met-jaarlijks-topsportgala-22687072.html geraadpleegd op 31 januari 2019
 • Afbeelding bron 1: Sportgala Fryslân
 • Afbeelding bron 2: Emiel Ketelaar, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: McSmit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Jladage, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.