Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de Janeiro
Op 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen van 2016. Voorafgaand aan deze bekendmaking hebben de turners en turnsters twee kwalificatiemomenten gehad met publiek. Daarvoor vond ook nog een besloten kwalificatiemoment plaats in de turnhoofdstad van Nederland, Beekbergen. Topsportmanager Hans Gootjes heeft de teams aangedragen bij NOC*NSF. Het herenteam van Nederland bestaat uit Epke Zonderland, Yuri van Gelder, Frank Rijken, Bart Deurloo en Jeffrey Wammes. Bij de dames zijn Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers, Sanne Wevers, Céline van Gerner en Vera van Pol gekozen.
De doelstelling van de KNGU bij het damesturnen is om met het team bij de beste 10 te horen. Ook willen ze als doel stellen dat één turnster de individuele meerkampfinale haalt en één turnster een toestelfinale. Het team is gebaseerd op deze doelstellingen. Bij het herenturnen was de doelstelling in eerste instantie het behalen van de Olympische Spelen met een team. Zij moesten zich tijdens het Olympisch Test Event in april 2016 nog bewijzen en ervoor zorgen om bij de beste vier landen te behoren, zodat ook zij met een team naar Rio mochten. Dit is tijdens het Test Event gelukt en vanaf toen was het doel van het herenturnen op de Olympische Spelen niet echt duidelijk. Zou er gekozen worden voor een sterk team of wordt er meer gekeken naar individuele medaillekansen?
Kwalificatiemoment in Beekbergen
Op vrijdag 10 juni 2016 hadden de turnsters en turners hun eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen. Een selectie van turners en turnsters, die tot stand was gekomen door twee plaatsingswedstrijden in februari en mei, reisde af naar Beekbergen om een interne wedstrijd te turnen. Vooraf aan deze wedstrijd werd er een week lang getraind in de turnhal waar de wedstrijd werd gehouden. Over de scores die behaald werden en de uitslag van de wedstrijd werd niet veel bekendgemaakt. Wel liet S.V. Pax turnster Eythora Thorsdottir via haar Facebookpagina weten dat zij het intern kwalificatiemoment had gewonnen.
Kwalificatiemoment in Ahoy
Het tweede kwalificatiemoment stond gepland in Ahoy Rotterdam tijdens het Nederlands Kampioenschap turnen op 25 juni 2016. In Ahoy was publiek welkom en werden de turnsters en turners flink aangemoedigd door het meelevende Nederlandse publiek. Ook hier werd de titel gepakt door de nog jonge Eythora Thorsdottir. Een tweede plaats was er voor Céline van Gerner van Topsport Noord. Reina Beltman van De Hazenkamp Nijmegen mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Bij de heren was de gouden medaille voor allrounder Bart Deurloo. Hij versloeg zelfs Epke Zonderland op het toestel rek, die kampte met een griepje. Op de tweede plaats eindigde Casimir Schmidt en op de derde plaats Frank Rijken.
Kwalificatiemoment Heerenveen
Het laatste kwalificatiemoment voor de sporters vond plaats in Heerenveen op 9 juli 2016. Ook dit moment was bij te wonen door het publiek. Turnster Mara Titarsolej van De Hazenkamp Nijmegen kon door een blessure geen volledige meerkamp turnen. Haar kansen op het team leken hierdoor al verkeken. Turnster Sanne Wevers maakte grote fouten op brug, maar liet op balk zien klaar te zijn voor Rio. Eythora Thorsdottir ging er voor de derde keer vandoor met de titel, gevolgd door Lieke Wevers en Céline van Gerner. Bij de heren was Epke Zonderland niet in vorm op zijn favoriete toestel rekstok. Hij viel tijdens één van zijn vluchtelementen. Ook Yuri van Gelder behaalde geen topscore op zijn toestel ringen. De meerkamp werd nogmaals gewonnen door Bart Deurloo. Op de tweede plaats eindigde Frank Rijken en Michel Bletterman werd derde.
Limieten voor damesturnen
Voor de dames zijn er bepaalde limieten vastgesteld om mee te mogen naar de Olympische Spelen. Zo mag de turnster met het hoogste meerkamptotaal op één van de twee publiekelijke kwalificatiemomenten mee naar Rio, mits zij een puntentotaal van minimaal 55,000 heeft behaald. Turnster Eythora Thorsdottir ging op beide kwalificatiemomenten naar huis met de gouden medaille en ruimschoots over de limiet heen. In Ahoy won zij met 58,058 en in Heerenveen was haar score 57,250. De puntengrens van 55,000 is ook behaald door Céline van Gerner in Ahoy Rotterdam met 56,883. In Heerenveen gingen Lieke Wevers en Céline van Gerner ook over de 55,000 punten. Vera van Pol kwam er dichtbij met 54,900 punten in Heerenveen.
Het team van de dames zal ook bestaan uit toestelspecialisten met medailleperspectief. Voor elk toestel is een bepaalde score afgesproken. Deze werd op de toestellen sprong, brug en vloer niet behaald. Voor het toestel balk zijn er wel turnsters die de score van minimaal 14,500 punten behaalden. In Ahoy Rotterdam ging turnster Sanne Wevers ruimschoots over de limiet met 15,650 punten in de toestelfinale. Ook in de meerkamp behaalde ze al 14,933 punten. Op 9 juli 2016 tijdens het tweede kwalificatiemoment behaalde Sanne Wevers wederom een hoge score 15,400. Het record staat op 11 juli 2016 op naam van Amerikaanse turnster Simone Biles met 15,700 punten. Dit lijkt dus voor Sanne Wevers ook toereikend. Maar ook turnsters Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir behaalden met 14,950 en 14,550 de limiet voor balk.
Limieten voor herenturnen
Bij de heren zijn er geen specifieke scores afgesproken, wel wordt ook hier gekeken naar de beste meerkampers en de toestelspecialisten met medaillekansen. Voor de heren telt de hoogste score die zij halen op één van de kwalificatiemomenten. Bart Deurloo loopt hier op kop met 88,400 punten in de meerkamp. Ook Frank Rijken doet het netjes op beide kwalificatiemomenten en behaalde een meerkamptotaal van 85,700 op 9 juli 2016. Toestelspecialisten Van Gelder en Zonderland zijn niet weg te denken uit het Nederlandse turnen en krijgen op basis van hun prestaties tijdens eerdere wedstrijden een plaatsje in het team.
Damesteam Nederland
Voor het damesteam van Nederland is gekozen voor turnster Eythora Thorsdottir op basis van haar drie gouden medailles en totaalscores boven de 55,000 punten tijdens de kwalificatiemomenten. Ook is er voor haar medailleperspectief op het toestel balk. Lieke Wevers is ook gekozen vanwege haar meerkampscore van 57,250 punten tijdens het laatste kwalificatiemoment. Daarnaast heeft zij net als Eythora medaillekansen op balk. Zus Sanne Wevers vult het team op door uit te komen op brug en balk. Dit zijn de twee specialiteiten van de turnster. Op balk zal zij een grote concurrent kunnen zijn voor wereldkampioen Simone Biles uit de Verenigde Staten. Céline van Gerner is ook een allrounder en behaalde ook de limiet van 55,000 punten. Zij zal op alle toestellen uitkomen tijdens haar tweede Olympische Spelen. Vera van Pol is de laatste teamgenoot die meegaat naar Rio de Janeiro. Vera van Pol kwam het dichtst bij de limiet voor de meerkamp en is een goede turnster om het team compleet te maken.
Herenteam Nederland
Het herenteam Nederland lijkt te bestaan uit veel toestelspecialisten. Epke Zonderland mag op basis van zijn prestaties op de Spelen van 2012 naar Rio. Hij heeft beide kwalificatiemomenten niet goed geturnd door blessureleed, maar zal de laatste maand nog heel hard moeten trainen om zijn titel te kunnen verdedigen. Naast rekstok, wat Epke's specialiteit is, zal de turner ook uitkomen op voltige en brug. Yuri van Gelder heeft medaillekansen op het toestel ringen. Dit is ook gelijk het enige toestel dat de turner van FlikFlak Den Bosch kan. Hij zal zich nog moeten bewijzen in Rio, want ook hij haalde geen topscores op de kwalificatiemomenten. De nog jonge turner Frank Rijken mag als meerkamper mee naar Rio. Samen met Bart Deurloo is hij één van de sterkste allrounders van Nederland. De laatste toevoeging aan het team is Jeffrey Wammes. Jeffrey is ook een allrounder maar zal vooral op sprong hoog scoren.