Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoach

Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoach De Argentijn Max Caldas is anno 2018 bondscoach van het Nederlands herenhockeyteam. Dit werd hij in het najaar van 2014, hiervoor was hij de bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam. Hij begon als hockeyspeler in Argentinië en is vanaf 2004 hockeycoach. In 2012 haalde Max Caldas het Olympisch goud met het Nederlands dameshockeyteam. Doordat het bij de mannen op dat moment niet goed ging is Max Caldas na deze Spelen als bondscoach overgestapt het Nederlands herenhockeyteam.

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Max Caldas

Maximiliano Jorge Caldas, bij ons Nederlanders beter bekend als Max Caldas, werd geboren op 9 maart 1973 geboren in San Isidro, een buitenwijk van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Naast een Argentijns paspoort beschikt hij ook over een Italiaans en een Nederlands paspoort. Max Caldas is getrouwd geweest met de Australische tophockeyster Alyson Annan.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

De hockeyer

Max Caldas begon zijn actieve hockeycarrière in Argentinië. Hij speelde in zijn eigen land voor Club Ciudad de Buenos Aires. Daarna verhuisde hij naar Australië, hier speelde hij achtereenvolgens voor NSW Warriors uit Moorebank, Ryde Hunters Hills en de Adelaide Hotshots. In de veel sterkere Nederlandse competitie kwam hij vier seizoenen uit voor Hockey Club Klein Zwitserland, in de volksmond HCKZ genoemd, uit Den Haag. Als Argentijnse international speelde hij zowel op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta als op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Veel succes had hij hier niet. Hij kwam met het Argentijnse team niet verder dan de plaatsen negen en elf. In totaal speelde Max Caldas tussen 1992 en 2004 99 interlands.

De (bonds)coach

Clubcoach

Max Caldas moest door een zware blessure vroegtijdig zijn carrière als actief hockeyer beëindigen. Hij begon zijn trainersloopbaan bij het herenteam van hockeyclub Leiden, dit deed hij tussen 2004 en 2006. Voordat hij bondscoach van het Nederlandse damesteam werd, was hij tussen 2006 en 2008 de hoofdcoach bij het damesteam van de hockeyclub Amsterdam en tussen 2008 en 2010 hoofdcoach bij de heren van de hockeyclub Bloemendaal.

Bondscoach dames

In het najaar van 2010 werd Max Caldas door de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond aangesteld als bondscoach van het Nederlandse vrouwenhockeyteam. Als assistent-coach had hij in 2008 met dit team al goud gewonnen op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, China. Na een paar matige jaren, zonder hoofdprijzen en finaleplaatsen, werd hij gezien als de man die de Nederlandse dames weer naar de top van de hockeywereld kon gaan brengen. Na een moeilijke start regen Max Caldas en het Nederlandse damesteam de prijzen weer aaneen. Hieronder een overzicht:
 • 2011 - Goud Europees Kampioenschap. Mönchengladbach
 • 2011 - Goud Champions Trophy, Amstelveen
 • 2012 - Goud Olympische Spelen, Londen
 • 2013 - Brons Europees Kampioenschap, Boom
 • 2014 - Goud Wereldkampioenschap, Den Haag

Bondscoach heren

Waar het bij de dames weer goed ging, beleefde in 2014 het Nederlands team bij de heren een magere periode. Max Caldas werd opnieuw gezien als de man die de oplossing in huis had. Na het met de dames gewonnen Wereldkampioenschap in 2014 stapt Max Caldas over naar de mannen. De start van de opbouw naar een nieuw internationaal topteam verliep nogal stroef. Het eerste grote toernooi waaraan, onder zijn leiding, werd deelgenomen was de Champions Trophy in 2015. De ploeg werd er slechts vijfde. Echter bleek dit het begin van een opmars naar succes. Het volgende toernooi was de Hockey World League in 2015, de ploeg wist hier een bronzen medaille te behalen. Deze bronzen medaille werd opgevolgd door een gouden medaille op het Europees Kampioenschap, ook in 2015. Door deze resultaten werd de ploeg weer als belangrijke tegenstander gezien om rekening mee te houden, zeker met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Uiteindelijk werd het Nederlands hockeyteam vierde op deze Spelen. Caldas gaat na de Olympische Spelen wel door als bondscoach.
© 2016 - 2020 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…

Atletiek: meerkamp, de vijf- en zevenkamp bij de damesAtletiek: meerkamp, de vijf- en zevenkamp bij de damesTijdens de "grote" atletiekwedstrijden (EK, WK en Olympische Spelen) is de meerkamp een atletiekonderdeel bij de dames.…
Succesvolle Nederlanders in de Tour de FranceSuccesvolle Nederlanders in de Tour de FranceLars Boom behaalde op 9 juli 2014 sinds lange tijd een Nederlandse overwinning in de Tour de France. Exact negen jaar vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Caldas
 • http://sport.infonu.nl/kampioenschappen/78866-olympische-spelen-2016-hockey-programma-live-tv.html
 • https://hockey.nl/oranje/oranje-heren/
 • https://hockey.nl/held/max-caldas/
 • https://hockey.nl/nieuws/oranje-heren/caldas-over-selecteren-van-croon-ik-kijk-niet-naar-leeftijd/
 • Afbeelding bron 1: OpenClipart Vectors, Pixabay

Reageer op het artikel "Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoach"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!