EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestream

EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestream Het Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europese kampioenschappen hockey voor heren en dames zijn in Nederland en België live op tv te volgen. Daarnaast is het EK hockey ook via een livestream te bekijken. Door welke omroepen wordt het Europees kampioenschap live uitgezonden? Waar vindt men een livestream van het EK hockey?

Geschiedenis

EK hockey voor heren

Het EK hockey voor heren werd in 1970 voor het eerst georganiseerd. Hoe ziet de erelijst van dit herenkampioenschap eruit, voorafgaand aan het EK hockey 2023? Duitsland is veruit het succesvolste land uit de geschiedenis van het EK hockey. Het Duitse nationale team won dit kampioenschap maar liefst acht keer.

Nederland is het één na succesvolste land. Oranje won zeven keer de titel: in 1983, 1987, 2007, 2015, 2017, 2019 en 2021. Zeven keer werd Nederland tweede op dit toernooi. Zes van die zeven verloren finales speelde Nederland tegen Duitsland.

EK hockey voor dames

Het EK hockey voor vrouwen bestaat sinds 1984. Hoe ziet de erelijst van dit toernooi eruit, voorafgaand aan de editie van 2023? Van de edities die er van dit toernooi gespeeld zijn, won Nederland er maar liefst tien. De enige andere landen die het Europees kampioenschap dameshockey wonnen waren Duitsland (in 2007 en 2013), Engeland (1991 en 2015) en België (2019).

EK's: hoe vaak?

In het verleden was het de gewoonte dat de EK's eens in de vier jaar plaatsvonden. Door externe factoren, bijvoorbeeld verschuivingen in de mondiale hockeykalender, gebeurde het soms wel eens dat er 3 of 5 jaar tussen twee EK's zaten. Sinds 2003 is het echter de gewoonte dat de Europese kampioenschappen eens in de twee jaar worden georganiseerd. Het EK hockey 2023 vindt plaats in Mönchengladbach (Duitsland). Het worden gehouden in augustus 2023. Het daaropvolgende toernooi vindt plaats in 2025.

Heren en dames: toernooien sinds 2007 op dezelfde locatie

In het verleden werden EK's voor heren en dames vaak op twee verschillende locaties gespeeld. Sinds 2007 (in Manchester) is het de gewoonte dat de EK's hockey voor mannen en vrouwen in dezelfde stad worden gespeeld. Het EK wordt georganiseerd door de EHF (European Hockey Federation). Deze federatie wordt ook wel 'Eurohockey' genoemd. De internationale (Engelse) naam van het EK hockey is het 'EuroHockey Nations Championship'. In 2019 vond het EuroHockey Nations Championship plaats in Antwerpen. De editie van 2021 was toegewezen aan Nederland en vond daar plaats in het Wagenaar Stadion. Het EK hockey 2023 wordt dus voor zowel dames en heren in Duitland (Mönchengladbach) georganiseerd.

EK hockey live op tv in Nederland

Het EK hockey is live op tv te zien in Nederland. Het wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Zij zenden sowieso alle wedstrijden van de Nederlandse heren en dames live op tv uit.

EK live op tv in België: Eleven Sports

Bij het EK hockey zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in handen van de commerciële zender Eleven Sports. Bij die internationale omroep zijn niet alleen de wedstrijden van België, maar ook alle andere wedstrijden van dit EK hockey live op tv te zien. Eleven Sports is echter niet een 'open net' dat standaard in elk tv-pakket zit. Men kan in België een abonnement op Eleven Sports nemen. Daarnaast is het echter ook mogelijk om de zenders van Eleven Sports te ontvangen indien men bijvoorbeeld een abonnement heeft op Telenet Play Sports, of op Proximus Sport. Ook de publieke omroep Sporza (VRT) heeft een deel van de uitzendrechten van dit toernooi. Zij zenden samenvattingen van de wedstrijden van de Belgische teams 's avonds uit. Ook bieden zij een gratis stream van die Belgische duels aan.

Livestream EK hockey

Livestream Nederland bij het EK: NPO

Het EK hockey is met een livestream op het internet te bekijken op een computer of smartphone. De uitzendrechten van de online uitzendingen (per livestream) van het EK hockey zijn in Nederland in handen van de NOS. Met zo'n livestream kan de wedstrijden live bekijken op een smartphone of computer. De NOS zendt sowieso alle wedstrijden van de Nederlandse heren en dames uit via een gratis livestream. De gratis livestream van de NOS bevindt zich op de op wedstrijddagen op hun website. Ook kan men hun gratis livestream van dit Europese hockeykampioenschap via de NOS-app bekijken. De livestream op hun site is alleen te gebruiken in Nederland. Met de livestream op die app is het hockey ook in overige EU-landen te bekijken. Om de livestream op de app buiten Nederland te kunnen gebruiken voor zo'n livestream, dient u officieel die app wel eerst op Nederlands grondgebied gedownload te hebben. In de meeste landen buiten de Europese Unie is de app officieel sowieso geo-blocked.

Livestream EK via Go App (Nederland, maar ook rest van de EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar alle wedstrijden van het Nederlandse team op dit Europees kampioenschap hockey te kijken. Via die app kan men per livestream tv kijken. Zo kan men hierop dus ook per livestream de tv-uitzendingen van de EK hockey-wedstrijden bekijken. Deze dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zij kunnen met deze app in de hele EU per livestream gratis naar televisie kijken. Ook in enkele landen buiten de EU kan men via deze app per livestream tv kijken, waaronder Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Met die app zijn alleen de live tv-uitzendingen van de NPO per livestream te bekijken. De live-uitzendingen van Eleven Sports zijn niet per livestream met deze applicatie te zien.

Livestream EK hockey via NPO Start

De live tv-uitzendingen van dit EK hockey zijn ook per livestream te bekijken op NPO Start. Dit is een gratis livestream. Deze livestream waarmee men online tv kan kijken is op hun site echter alleen in Nederland beschikbaar. Op hun app is de livestream voor Nederlanders (die bijvoorbeeld in die periode in het buitenland op vakantie zijn) ook in overige EU-landen te bekijken. Hierbij geldt echter wederom dat zo'n app wel eerst thuis in Nederland gedownload dient te zijn, om probleemloos zo'n livestream met die applicatie in een ander EU-land te kunnen bekijken. Via deze app van de NPO zijn logischerwijs alleen de uitzendingen van de NPO per livestream te zien. De livestream van Eleven Sports is niet beschikbaar op die NPO-app.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om het EK hockey via een livestream op de NLziet-app te volgen. Via die app kan men namelijk per livestream de live tv-uitzendingen van de NOS op dit EK hockey bekijken. Dit is echter wel een dienst waarbij men een abonnement dient te hebben om hierop via een livestream naar tv te kunnen kijken. Deze livestream van het hockey is in de hele EU te gebruiken. Via die app zijn dus ook weer alleen de live tv-uitzendingen van de NPO per livestream te volgen. Een livestream van Eleven Sports is hierop niet te vinden.

iTV-app livestream

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen online tv kijken op de iTV-app. Met die app kan men dus ook per livestream naar de live tv-uitzendingen van de NOS bij dit EK hockey kijken. De zenders waarop deze omroepen dit EK hockey live uitzenden, zitten immers in hun standaard tv-pakketten. De iTV-app is vooral bedoeld voor het bekijken van een livestream op een smartphone of tablet. Daarnaast biedt KPN aan haar klanten ook zo'n live online tv-dienst aan op de site van Interactieve Tv. Die is vooral bedoeld voor mensen die op een desktop computer of laptop naar een livestream willen kijken. Met deze opties van de NPO zijn alleen de Nederlandse live tv-uitzendingen per livestream te zien. De livestream van Eleven Sports is op die KPN-app niet te bekijken.

Livestream EK hockey in België: Eleven Sports

Op de livestream van Eleven Sports worden alle wedstrijden van dit EK hockey (heren en dames) live uitgezonden. Deze internationale sportomroep is met name in België zeer actief. Zij zenden live online per livestream onder meer ook de UFC en Belgisch voetbal uit. Hun livestream is beschikbaar voor abonnees van Eleven Sports. Dit is dus niet een gratis livestream. De livestream begint bij hen telkens tegelijkertijd met de live tv-uitzendingen.

Livestream EK hockey in België: Play Sports

Het is ook mogelijk om via een livestream van Telenet Play Sports naar dit EK hockey te kijken. Een aantal kanalen van Eleven Sports is namelijk ook per livestream te bekijken door abonnees van Telenet Play Sports die een aanvullend abonnement op Eleven Sports hebben. Die kunnen die livestream dan vinden op de site van Play Sports. Eveneens is het mogelijk om zo'n livestream te vinden op de Play Sports Go App. Wie geen abonnement heeft op die app en toch een livestream van die app wil bekijken, kan een dagpas (of een weekendpas) bij en kopen om één etmaal (of één weekend) elke stream van hen live te bekijken.

Livestream EK hockey in België: Sporza

Dit EK hockey is ook via een livestream van Sporza (VRT) online te volgen. Zij verschaffen een gratis livestream van alle wedstrijden van de Belgische teams (heren en dames) bij het EK hockey. Hun gratis livestream is wel geo-restricted. Men mag hun gratis livestream van dit EK hockey alleen in België bekijken. Op wedstrijddagen is hun livestream van dit EK hockey te vinden in hun rubriek 'Nu Live'. Ook kan men hun gratis livestream van dit EK hockey bekijken via de Sporza App.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
WK hockey - erelijst 1971-2018WK hockey - erelijst 1971-2018Tussen 1971 en 2018 werden bij de mannen 14 en bij de dames 16 Wereldkampioenschappen hockey georganiseerd. Bij de dames…

EK hockey 1970-2017EK hockey 1970-2017Het Europees kampioenschap hockey voor mannen wordt georganiseerd sinds 1970. De eerste vrouweneditie kwam er in 1984 in…
Olympische kampioenen op het koningsnummer: de sprintOlympische kampioenen op het koningsnummer: de sprintEr zijn weinig takken van sporten, waar zoveel explosieve kracht aan te pas komt als de honderd meter sprint. In ongevee…
Bronnen en referenties
  • https://tvvisie.be/nieuws/belgie/12oktober2016/eleven-sports-network-verwerft-rechten-ek-en-euro-hockey-league_80323/
  • http://www.tvnieuws.tv/ek-hockey-2013-live-bij-rtl-7/
  • http://www.sportfieldlighting.com/aaa-lux-at-european-hockey-championship-2013/
  • https://www.televizier.nl/categorie/sport/oranjevrouwen-in-nos-sportzomer-2017.823424.lynkx
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Men%27s_EuroHockey_Nations_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Women%27s_EuroHockey_Nations_Championship
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.