Succesvolle Nederlanders in de Tour de France

Succesvolle Nederlanders in de Tour de France Lars Boom behaalde op 9 juli 2014 sinds lange tijd een Nederlandse overwinning in de Tour de France. Exact negen jaar voordat Lars Boom won, won de Nederlander Pieter Weening voor het laatst een Tour-etappe. Vanaf 2014 kwamen er steeds meer Nederlandse winnaars bij, onder andere Dumoulin en Groenewegen waren succesvol. Twee keer won een Nederlander de Tour. Joop Zoetemelk won in 1980 de Tour de France voor het laatst. De eerste Tour-winnaar was Jan Janssen. Wie waren andere succesvolle Nederlanders?

Succesvolle etappe-overwinningen

Eén etappe-overwinning van 2006 tot en met 2014

Lars Boom won op 9 juli 2014 de rit over de kasseien. Voor Lars Boom betekende dat zijn eerste overwinning in de Tour de France. Lars Boom eindigde negentien seconden voor Jakob Fuglsang. Boom was actief bij Belkin en werd in de etappe gesteund door Sep Vanmarcke. Samen reden ze weg uit het peloton. Sep Vanmarcke had echter pech, terwijl Lars Boom nog bij Nibali en Fuglsang in de buurt zat. Boom reed weg bij de twee en creëerde zo een voorsprong van ongeveer twintig seconden op de twee renners.

De overwinning van Lars Boom betekende eindelijk weer eens een zege sinds 2005, toen Pieter Wening een etappe won in de Tour de France. Pieter Weening zelf won maar één etappe en kwam niet hoger dan de 63e plek in het algemeen klassement (in 2008).

Tom Dumoulin in 2016

In de negende etappe van de Tour de France in 2016 werd Tom Dumoulin eerste. Dumoulin zat mee in de kopgroep van dertien man. Deze kopgroep wisselde elkaar goed af en alle renners, exclusief Sylvian Chavanel, deden kopwerk. Tom Dumoulin deed weinig inspanning op kop. Veel renners probeerden een aantal keer uit de groep weg te rijden. Tom Dumoulin kon elke keer niet aanhaken, maar hij spaarde zijn krachten, zoals hij zelf later zou zeggen. Uiteindelijk demarreerde Dumoulin. Hij ging in een constant tempo de berg op en kon zo voorkomen dat andere renners hem nog in zouden halen. Dat constante tempo hanteerde hij ook tijdens de gewonnen tijdrit op 15 juli 2016. Dumoulin eindigde op de eerste plek, ruim een minuut sneller dan de nummer twee Christopher Froome. De ritzege werd echter wel overschaduwd door de gruwelijke aanslag in Nice, de dag ervoor. De renners droegen een rouwband, terwijl er ook stilgestaan werd bij de aanslag. Nice was tenslotte de plek waar de tijdrit van start ging. Dumoulin pakte nog nooit een etappe-overwinning in de Tour en was plots twee keer succesvol in de Tour.

Weer etappe-overwinningen in 2017 en 2018

Waar de periode 2006-2013 kleurloos was voor de Nederlanders in de Tour, behaalden twee Nederlanders ook in 2017 weer een etappe-overwinning. In de vijftiende etappe was daar Bauke Mollema. Hij kreeg in 2017 de kans om voor een etappe-overwinning te gaan vanwege de klassementambities van teamgenoot Alberto Contador. Mollema kwam mee in de kopgroep en demarreerde. Een kleine dertig kilometer lang bleef hij in zijn eentje op een voorsprong van ongeveer twintig seconden fietsen. Mollema haalde de finish en bleef Roglic, Gallopin en Ulissi voor.

Waar heel Nederland dacht dat het niet mooier kon worden, werd dat het wel. Nota bene op de Champs-Élysées pakte Dylan Groenewegen zijn eerste Tourzege ooit. In 1988 was er voor het laatst een Nederlander die op de Champs-Élysées een overwinning wist te behalen. Zo werden de Nederlandse burgers verwend met weer twee Tourzeges in één jaar.

De Nederlanders werden een jaar later weer getrakteerd op mooie ritten. Groenewegen zette in 2018 zijn knappe prestatie voort. Hij behaalde twee overwinningen in twee opeenvolgende etappes. Waar in 2016 en in 2017 twee etappe-overwinningen waren, werden er in 2018 drie etappe-overwinningen voor Nederlandse renners veilig gesteld. Tom Dumoulin won de laatste individuele tijdrit.

Jumbo-Visma in 2019

De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma was in de Tour van 2019 op dreef. De eerste rit werd gewonnen door de Nederlander Mike Teunissen. Hij was daardoor de eerste gele trui drager sinds lange tijd die uit Nederland komt. De tweede etappe was een ploegentijdrit, die met twintig seconden voorsprong werd gewonnen door de mannen van Jumbo-Visma. Pas na de derde rit was Teunissen zijn gele trui kwijtgeraakt. In de zevende rit was het weer raak voor Jumbo-Visma. De sprinter Dylan Groenewegen werd eerste. Nadat hij in eerdere etappes niet mee kon sprinten was hij in de zevende rit volledig hersteld. Hij pakte zijn enige overwinning in de Tour van 2019. Hij werd wel nog een aantal keer tweede. Wout van Aert was degene die ritzege nummer vier bezorgde voor Jumbo-Visma. De Belg klopte Viviani en Ewan in een sprint.

Overige renners

Gerrie Knetemann won maar liefst tien etappes in de Tour de France, waaronder twee tijdritten. Jean-Paul van Poppel behaalde negen overwinningen in de Tour de France. Hij was sprinter van beroep en kon zo van 1987 tot en met 1994 negen overwinningen behalen. Hij kreeg daarbij veel steun van Jelle Nijdam. Jelle Nijdam zelf won zes etappes in de Tour de France, vanwege zijn geweldige demarrages, maar reed ook voor zijn ploeggenoot Jean-Paul van Poppel.

De Nederlandse wielrenner Jan Raas deed acht keer mee aan een Tour. Hij gaf maar liefst zes keer op, maar dat maakte voor zijn gewonnen etappes niet zo veel uit. Raas won maar liefst negen etappes in de acht edities die hij van de Tour de France reed.

Succesvolle prestaties algemeen klassement

BauLau

Bauke Mollema en Laurens ten Dam (ook wel BauLau genoemd) reden in hun tijd bij Belkin (2013 en 2014) goede klassementen. In de Tour de France van 2013 eindigde Mollema op de zesde plek in het eindklassement, het beste resultaat tot en met de Tour de France van 2016. Laurens ten Dam reed toen een dertiende plek, voor onder andere Schleck, Bardet en Porte. In de Tour de France van 2014 eindigden de twee Nederlanders onder elkaar. Laurens ten Dam eindigde op de negende plek, zijn beste klassering in de Tour de France, terwijl Mollema tiende werd. Mollema was in de laatste week ziek geworden, waardoor hij een top vijf klassering kon vergeten.

In de eerste twee weken van de Tour de France van 2016 reed Mollema heel goed. Hij kon met Christopher Froome mee, waardoor hij op een tweede plek in het algemeen klassement belandde na Christopher Froome. In de derde week verloor hij echter veel tijd, waardoor hij op de elfde plek terecht kwam.

Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk

De laatste Nederlander die tweede werd in de Tour de France is Tom Dumoulin. Hij won in 2018 net niet en moest een kleine twee minuten toegeven op winnaar Geraint Thomas. Steven Kruijswijk werd in de daaropvolgende editie derde in de Tour de France. Een jaar eerder reed hij ook al een prima klassement en werd hij vijfde. In 2019 hoefde hij maar anderhalve minuut toe te geven op winnaar Egan Bernal. Geraint Thomas werd in de editie van 2019 tweede.

Overige renners

Hennie Kuiper werd twee keer tweede in het algemeen klassement. Dat presteerde hij in 1977 en 1981. In twaalf Tour-deelnames won Kuiper vier keer een etappe. Peter Winnen won ook vier etappes in de Tour de France. Dat deed hij in acht Tour-deelnames van 1981 tot en met 1990. Daarnaast behaalde Winnen vier keer een plek in de top tien van het algemeen klassement. Een keer stond hij op het podium, in 1983 werd hij namelijk derde.

De Nederlander Erik Breukink behaalde vier etappe-overwinningen in zijn elf Tour-deelnames. In de editie van 1990 behaalde hij twee etappe-overwinningen en daarmee eindigde hij op de derde plek in het algemeen klassement. Steven Rooks belandde een keer op een tweede plek op het podium. In die editie van de Tour behaalde hij één etappe-overwinning en had hij ook de bolletjestrui op zijn schouders hangen.

Joop Zoetemelk en Jan Janssen in de Tour de France

Joop Zoetemelk is één van de de grootste Nederlandse wielrenners die Nederland gekend heeft. Zes keer eindigde Joop Zoetemelk op de tweede plaats in de Tour de France. Na het vijfde jaar dat hij tweede werd, won hij eindelijk de Tour. Lang leek Zoetemelk namelijk de eeuwige tweede te blijven, maar dat veranderde na zijn succesvolle prestatie in 1980. Zoetemelk won in de periode van 1970 tot en met 1986 tien etappes in de Tour. Joop Zoetemelk nam zestien keer deel aan de Tour de France. Joop Zoetemelk is daarmee de Nederlander die de meeste edities reed in de Tour de France. Zijn minst succesvolle prestatie was in 1984, toen hij als dertigste eindigde in het algemeen klassement.

Jan Janssen was de eerste Nederlandse wielrenner die de Tour de France won. Hij behaalde zeven etappe-overwinningen in acht Tour-deelnames. In 1966 eindigde hij op de tweede plek, twee jaar later werd hij eerste.
© 2016 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse winnaars Tour de FranceNederlandse winnaars Tour de FranceIn de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en J…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…

Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachMax Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachDe Argentijn Max Caldas is anno 2018 bondscoach van het Nederlands herenhockeyteam. Dit werd hij in het najaar van 2014,…
Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroNederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroOp 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Dumoulin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lars_Boom_(wielrenner)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Zoetemelk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bauke_Mollema
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Janssen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Raas
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 21-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.