InfoNu.nl > Sport > Racesport > Nederlandse winnaars Tour de France

Nederlandse winnaars Tour de France

Nederlandse winnaars Tour de France In de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980) doen vast een bel rinkelen, maar wie zijn deze twee kampioenen nu eigenlijk? Welke titels hebben zij allemaal op hun naam geschreven?
Bron: Pivos, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Pivos, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Jan Janssen

Jan Janssen is een voormalig beroepswielrenner uit Nootdorp. Hij beoefende de wielersport van 1962 t/m 1973. Hij was de winnaar van de Tour de France (fietsend voor de wielerploeg Pelforth, 1968), Ronde van Spanje (1967) en het wereldkampioenschap (1964).

Janssen was geen talent in de dop. Het was een redelijke sprinter, maar dankzij zijn enorme mentale kracht en zijn winnaarmentaliteit schopte Janssen het heel ver! Hij werd de allereerste Nederlander die de Tour de France op zijn naam schreef. Dankzij deze eigenschappen werd Janssen niet alleen winnaar van de Tour de France. De volgende wielerrondes schreef hij ook op zijn naam:

 • Puntenklassement Tour de France ’54, ’65, ‘67
 • Wereldkampioen profs ‘64
 • Kampioenschap van Zurich ‘62
 • Parijs-Nice ‘64
 • Ronde van Nederland ‘65
 • Bordeaux-Paris ‘66
 • Paris-Roubaix ‘67
 • Ronde van Spanje ‘67
 • Super-Prestige Pernod ‘67
 • Ronde van Mallorca ‘67

Ook ontving hij de nodige prijzen. In het jaar 1968 werd Janssen verkozen tot Sportman van het jaar en hij ontving vijfmaal op rij de Gerrit Schulte Trofee.
Direct na zijn wielercarrière begint Jan Janssen in ’72 zijn eigen wielermerk. Tot op de dag van vandaag zijn de fietsen van Janssen zeer geliefd onder de fanatieke fietsers.

Bron: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (Flickr Commons)Bron: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (Flickr Commons)

Joop Zoetemelk

De beste wielrenner die Nederland ooit heeft gehad met de bijnaam `Eeuwige Tweede`. Joop Zoetemelk heeft 16 keer deelgenomen aan de Tour de France en ze allemaal uitgereden, een record op zich! Hij behaalde 13 keer een plek bij de beste tien, hieronder zijn top tien plaatsingen:
 • Achtste
 • Vijfde
 • Vierde (3 x)
 • Tweede (6 x)
 • Eerste

Dankzij sterke bergetappes, goede tijdritten en een goed functionerende ploeg (Ploeg-Post) kreeg Zoetemelk in 1980 de gele trui omgehangen. In 1983 leek hij weer op weg te zijn naar een overwinning, helaas werd hij hier voor de derde keer op doping gepakt. Helaas de laatste keer niet terecht. Zoetemelk kreeg een mentale klap te verwerken. Gelukkig kreeg hij later eerherstel.

Zijn beste prestaties:
 • Parijs-Roubaix 4e (’79)
 • Tour de France 1e en 10 etappezeges
 • Ronde van Spanje 1e (’79) en 3 etappezeges
 • WK 1e (’85)

Zoetemelk werd tweemaal verkozen tot Sportman van het jaar, in 1980 en 1985. Hij won negen maal de Gerrit Schulte Trofee voor beste Nederlandse renner van het jaar. Sinds 2008 is er een wielerronde ter ere van Joop Zoetemelk. De “Joop Zoetemelk Classic” is een ronde in het voorjaar over verschillende etappes door het Groene Hart. Zoetemelk rijdt deze ronde nog altijd mee.

Ondertussen woont Zoetemelk al sinds jaar en dag in Frankrijk waar hij eigenaar is van een hotel/restaurant.
© 2011 - 2019 Xxbellie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceNederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceHet bergklassement van de Ronde van Frankrijk is een belangrijk nevenklassement. Tijdens de etappes van de Tour de Franc…
Klassementen Tour de France: de truienDe tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, begint op zaterdag 7 juli 2018 met de sta…
Geschiedenis Tour de France: opmerkelijke feiten en winnaarsGeschiedenis Tour de France: opmerkelijke feiten en winnaarsDe Tour de France is het jaarlijks terugkerende wielerspektakel dat roemruchte winnaars als Lance Armstrong, Eddy Merckx…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Nederlandse winnaars Tour de France"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Xxbellie
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!