Nederlandse winnaars Tour de France

Nederlandse winnaars Tour de France In de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980) doen vast een bel rinkelen, maar wie zijn deze twee kampioenen nu eigenlijk? Welke titels hebben zij allemaal op hun naam geschreven?
Bron: Pivos, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Pivos, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Jan Janssen

Jan Janssen is een voormalig beroepswielrenner uit Nootdorp. Hij beoefende de wielersport van 1962 t/m 1973. Hij was de winnaar van de Tour de France (fietsend voor de wielerploeg Pelforth, 1968), Ronde van Spanje (1967) en het wereldkampioenschap (1964).

Janssen was geen talent in de dop. Het was een redelijke sprinter, maar dankzij zijn enorme mentale kracht en zijn winnaarmentaliteit schopte Janssen het heel ver! Hij werd de allereerste Nederlander die de Tour de France op zijn naam schreef. Dankzij deze eigenschappen werd Janssen niet alleen winnaar van de Tour de France. De volgende wielerrondes schreef hij ook op zijn naam:
 • Puntenklassement Tour de France ’54, ’65, ‘67
 • Wereldkampioen profs ‘64
 • Kampioenschap van Zurich ‘62
 • Parijs-Nice ‘64
 • Ronde van Nederland ‘65
 • Bordeaux-Paris ‘66
 • Paris-Roubaix ‘67
 • Ronde van Spanje ‘67
 • Super-Prestige Pernod ‘67
 • Ronde van Mallorca ‘67

Ook ontving hij de nodige prijzen. In het jaar 1968 werd Janssen verkozen tot Sportman van het jaar en hij ontving vijfmaal op rij de Gerrit Schulte Trofee.

Direct na zijn wielercarrière begint Jan Janssen in ’72 zijn eigen wielermerk. Tot op de dag van vandaag zijn de fietsen van Janssen zeer geliefd onder de fanatieke fietsers.

Bron: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (Flickr Commons)Bron: Nationaal Archief, Wikimedia Commons (Flickr Commons)

Joop Zoetemelk

De beste wielrenner die Nederland ooit heeft gehad met de bijnaam `Eeuwige Tweede`. Joop Zoetemelk heeft 16 keer deelgenomen aan de Tour de France en ze allemaal uitgereden, een record op zich! Hij behaalde 13 keer een plek bij de beste tien, hieronder zijn top tien plaatsingen:
 • Achtste
 • Vijfde
 • Vierde (3 x)
 • Tweede (6 x)
 • Eerste

Dankzij sterke bergetappes, goede tijdritten en een goed functionerende ploeg (Ploeg-Post) kreeg Zoetemelk in 1980 de gele trui omgehangen. In 1983 leek hij weer op weg te zijn naar een overwinning, helaas werd hij hier voor de derde keer op doping gepakt. Helaas de laatste keer niet terecht. Zoetemelk kreeg een mentale klap te verwerken. Gelukkig kreeg hij later eerherstel.

Zijn beste prestaties:
 • Parijs-Roubaix 4e (’79)
 • Tour de France 1e en 10 etappezeges
 • Ronde van Spanje 1e (’79) en 3 etappezeges
 • WK 1e (’85)

Zoetemelk werd tweemaal verkozen tot Sportman van het jaar, in 1980 en 1985. Hij won negen maal de Gerrit Schulte Trofee voor beste Nederlandse renner van het jaar. Sinds 2008 is er een wielerronde ter ere van Joop Zoetemelk. De “Joop Zoetemelk Classic” is een ronde in het voorjaar over verschillende etappes door het Groene Hart. Zoetemelk rijdt deze ronde nog altijd mee.

Ondertussen woont Zoetemelk al sinds jaar en dag in Frankrijk waar hij eigenaar is van een hotel/restaurant.
© 2011 - 2024 Xxbellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…

Formule 1: GP van België, live op tv en livestreamFormule 1: GP van België, live op tv en livestreamDe Grand Prix Formule 1 van België wordt jaarlijks in de zomer verreden op het circuit van Spa-Francorchamps. De officië…
Bronnen en referenties
Xxbellie (4 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.