InfoNu.nl > Sport > Diversen > Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondes

Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondes

Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondes In mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrondes weet te winnen. Tom Dumoulin is in die maand de sterkste in de Giro d’Italia. Dit was de eerste Nederlandse zege in 37 jaar! Kwamen we dan überhaupt wel in de buurt in die periode? Dat zeker wel! Nederlandse wielrenners vonden hun naam vaak genoeg in de top-10 van het algemeen klassement terug, maar de treden van het podium waren slechts aan vier Nederlandse ronderenners besteed.

Inhoudsopgave


Net geen podium

Wie kwamen er dan in de buurt van een overwinning? Ondanks dat Nederland meerdere goede ronderenners heeft gehad in de afgelopen 35 jaar zijn er slechts vier wielrenners geweest die na 1980 daadwerkelijk het podium hebben gehaald. Daarnaast waren er vele top 10-klasseringen. Denk hierbij aan namen als Peter Winnen (4e), Michael Boogerd (5e), Robert Gesink (5e), Bauke Mollema (4e), Tom Dumoulin (6e) en Laurens Ten Dam (9e). Maar wie redden het dan wel?

Joop Zoetemelk – Tour de France 1980

Voor zijn zege in de Tour de France in 1980 was Joop Zoetemelk al vijf keer tweede geworden. In 1982 deed hij dit nog een keer over. Hij moest uiteindelijk 6 minuten en 21 seconden toegeven op de Fransman en vijfvoudig Tour de France-winnaar Bernard Hinault. Na zijn podiumplaats in 1982 kwam hij niet meer in de buurt van het podium. Hij nam in 1987 met een zege in de Amstel Gold Race afscheid van het professionele wielrennen.

Johan van der Velde – Tour de France 1982

De Tour van 1982 was een succesvolle voor Nederland. Naast zeven etappezeges en de tweede plaats van Joop Zoetemelk stond ook het talent Johan van der Velde op het podium. Hij werd derde. In Parijs moest hij 8 minuten en 59 seconden toegeven op de winnaar Bernard Hinault. Dichterbij kwam hij niet meer. Het jaar erop moest hij opgeven en daarna richtte hij zit meer op de Giro d’Italia. In 1986 kwam hij nog één keer terug, werd zestiende, maar droeg tijdens de vijfde en zesde etappe wel de gele trui. Hij stopte na het seizoen 1990 met wielrennen.

Steven Rooks – Tour de France 1988

Steven Rooks had in 1988 zijn beste jaar als profwielrenner. Aan het eind werd hij gekroond als winnaar van de Wereldbeker. In de Tour de France van dat jaar won hij, na een solo, de twaalfde etappe naar l’Alpe d’Huez. Uiteindelijk kwam hij in Parijs 7 minuten en 13 seconden tekort op de Spaanse eindwinnaar Pedro Delgado. In de jaren erna wist hij niet meer tot de prestaties van 1988 te komen. Hij stopte aan het eind van het seizoen 1995 met wielrennen.

Erik Breukink – Giro d’Italia 1987 en 1988 en Tour de France 1990

De enige Nederlander die vaker dan één keer op het podium van een grote ronde stond is Erik Breukink. Hij wist zelfs drie keer op het podium te geraken. Dit deed hij twee keer in de Giro d’Italia: in 1987 werd hij derde met een achterstand van 4 minuut 17 op de Ier Stephen Roche en een jaar later werd hij tweede op slechts 1 minuut 43 van winnaar Andrew Hampsten uit Amerika. In de Tour de France van 1990 wist hij nog één keer het podium te bereiken. Hij werd, mede dankzij twee tijdritzeges, derde. Uiteindelijk moest hij 2 minuut 29 toegeven op de Amerikaanse winnaar Greg Lemond. Hij stopte na het seizoen 1997 met wielrennen.

Tom Dumoulin – Vuelta a Espana 2015

Een speciale vermelding moet er gemaakt worden voor Tom Dumoulin. In 2015 duurde zijn Ronde van Spanje precies 44 kilometer te lang. Tot en met de 20e etappe stond hij grote delen van de ronde bovenaan in het klassement. In de laatste bergrit werd hij ongeveer 50 kilometer voor het einde gelost en verloor hij zoveel tijd dat 'slechts' zesde werd in het eindklassement. Nederland was sinds de zege van Joop Zoetemelk in 1980 nooit meer zo dichtbij geweest!

Tom Dumoulin - Giro d'Italia

In mei 2017 won Tom Dumoulin als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk een grote wielerronde. Daarbij was het ook nog eens de allereerste Nederlandse overwinning in de Giro d'Italia ooit. Dumoulin won twee etappes, een bergrit en een individuele tijdrit, reed 10 dagen in de roze leiderstrui. Hij verloor deze na de 17e etappe, maar wist in de afsluitende individuele tijdrit deze met overmacht weer terug te veroveren.

Toekomst?

De zege van Tom Dumoulin komt voor veel wielerkenners niet als een verrassing. Hij was in de afgelopen jaren dé Nederlandse hoop op een overwinning in een grote wielerronde. Of er na de Giro d’Italia 2017 snel weer een Nederlandse overwinning komt, is nog afwachten. Maar met het talent van jonge renners als Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen lijkt de toekomst van het Nederlandse ronderennen behoorlijk goed te zitten.
© 2017 - 2018 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders in de Giro 2018Nederlanders in de Giro 2018De Giro d'Italia 2018 gaat op 4 mei van start in Israel. Het is de 101e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de st…
Nederlanders in de Tour de France 2015Nederlanders in de Tour de France 2015Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France 2015? Wat zijn de doelen en verwachtingen van deze Nederlanders…
Wielrennen: team Rabobank (2012)In 2012 doet de Nederlandse wielerploeg van de Rabobank weer mee aan de Tour de France. Het is één van de drie Nederland…
Nederlands wielersucces in de VueltaNederlands wielersucces in de VueltaDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…
WK wielrennen 2015: De prestaties en kansen van Tom DumoulinWK wielrennen 2015: De prestaties en kansen van Tom DumoulinHet WK wielrennen 2015 wordt van 20 september tot en met 27 september 2015 gehouden in Richmond (Virginia) in de Verenig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 673440, Pixabay
  • http://bikeraceinfo.com
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Zoetemelk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_van_der_Velde
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Rooks
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Breukink
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Dumoulin

Reageer op het artikel "Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 29-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!