Nederlanders in de Giro d'Italia 2020

Nederlanders in de Giro d'Italia 2020 De Giro d'Italia 2020 gaat op 3 oktober 2020 van start. Het is de 103e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de startlijst van de Giro 2020 staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, waaronder Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Sam Oomen. Met welke ambities gaan de Nederlanders van start in de Giro 2020? Hoe hebben Nederlanders in de loop der jaren gepresteerd in de Giro d'Italia?

Historie: Nederlanders en de Giro d’Italia

Nederlandse klassementsrenners

Tom Dumoulin won in 2017 de Giro d'Italia. Hij was daarmee de eerste Nederlander die erin slaagde om de Ronde van Italië te winnen. Dumoulin behoort daardoor tot de selecte groep van drie Nederlanders die erin geslaagd zijn om een grote ronde te winnen. De twee succesvolste Nederlandse klassementsrenners aller tijden waren Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Zij wonnen beiden zowel de Tour als de Vuelta. Opvallend genoeg zijn Jansen en Zoetemelk echter allebei nooit van start gegaan in de Giro d'Italia.

Naast Tom Dumoulin is Erik Breukink de enige andere Nederlander die het eindpodium van de Giro haalde. Breukink was meermaals dichtbij de eindzege. In 1987 werd hij derde en in 1988 werd hij tweede. In 1989 leek hij op weg te zijn om de Giro te winnen, maar tijdens een grote bergrit had hij een hongerklop, waardoor hij dat jaar net buiten het podium eindigde: Breukink werd vierde.

Nederlandse etappezeges

In totaal zijn er in de loop der jaren 28 etappezeges behaald door Nederlanders in de Giro d'Italia. Wim van Est behaalde in 1953 de eerste Nederlandse ritzege. In de openingstijdrit van de Giro 2018 behaalde Tom Dumoulin de 28e Nederlandse etappezege. De succesvolste Nederlandse rittenkapers in de Giro-geschiedenis zijn Jean-Paul van Poppel en Tom Dumoulin. Zij wonnen beide vier etappes in de Giro d'Italia. Indien Dumoulin dus ooit nog één rit in de Giro wint, dan wordt hij in zijn eentje recordhouder.

Giro d'Italia 2020

Het rittenschema van de Giro 2020 bestaat uit 21 etappes. Deze ronde begint op 3 oktober en eindigt op 25 oktober. Oorspronkelijk zou de Ronde van Italië 2020 in mei verreden worden, maar vanwege de coronacrisis is deze wielerwedstrijd verplaatst naar oktober. Er staan in totaal 22 teams op de startlijst van de Giro 2020. Alle 19 World Tour Teams doen automatisch mee en daarnaast hebben drie ploegen een wildcard gekregen. Elk team mag in de Giro 2020 van start gaan met 8 renners. De Giro d'Italia 2020 wordt in Nederland en België exclusief live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport.

Nederlandse deelnemers Giro 2020

Voor de Nederlandse wielerliefhebbers is de Giro d'Italia 2020 weer een interessante ronde, aangezien er veel prominente toprenners aan de start staan, waaronder diverse Nederlanders. Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse deelnemers op de startlijst van de Giro 2020.

Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk werd geboren op 7 juni 1987. Sinds 2010 is hij profwielrenner. In zijn debuutjaar mocht hij onverwacht (als invaller voor de geblesseerde Freire) de Giro rijden. Hij presteerde meteen sterk in die eerste Grote Ronde. Sindsdien heeft hij altijd een liefde gehad voor de Giro; diverse malen presteerde hij zeer sterk in die Italiaanse koers. In 2016 leek hij zelfs het eindklassement van de Giro te winnen, totdat hij enkele dagen voor het einde ten val kwam. Uiteindelijk werd Kruijswijk vierde in die Giro. In 2020 was hij oorspronkelijk van plan om zich helemaal op de Tour te focussen. Door een valpartij kon hij echter niet starten in de Ronde van Frankrijk. Daarop besloot hij alsnog om zich in 2020 helemaal op de Giro te richten.

Overige Nederlanders bij Jumbo-Visma

Bij het Nederlandse Jumbo zitten naast Kruijswijk nog drie andere Nederlanders in de selectie. Antwan Tolhoek en Koen Bouwman zijn tijdens deze Giro vooral klimknechten van Kruijswijk. Mogelijk krijgen ze in sommige ritten in het middengebergte en over heuvelachtige parcoursen echter ook de gelegenheid om als aanvallers voor hun eigen kansen te rijden. Jos van Emden is een tijdritspecialist (hij won al eens de slottijdrit van de Giro van 2017) en werkt daarnaast veelvuldig als tempobeul voor zijn kopmannen.

Sunweb: Sam Oomen, Wilco Kelderman en Martijn Tusveld

Voor het Nederlands-Duitse team Sunweb gaan drie Nederlanders van start: Sam Oomen, Wilco Kelderman en Martijn Tusveld. Sam Oomen wordt al jaren beschouwd als één van de beste Nederlandse rondetalent. Hij is een goede klimmer en een sterke tijdrijder. In 2019 eindigde hij als debutant als negende in het eindklassement van de Giro. In 2020 ging hij wederom van start in deze ronde. Dat werd echter een ontgoochtelende ervaring. Oomen toonde tijdens de Giro van 2019 zijn goede wil door aanvallend te koersen, maar uiteindelijk bleek hij toch niet fit genoeg te zijn om goed te kunnen presteren. Dit bleek mede te komen door een probleem met zijn liesslagader. Oomen heeft de Giro niet uitgereden en is vervolgens aan die ader geopereerd. Hij hoopt in de Giro van 2020 weer zijn oude topvorm te hervingen.

Wilco Kelderman is eveneens één van de klassementsrenners van Sunweb. Hij was een extreem groot talent. In 2014 werd hij zevende in de Giro. In de daaropvolgende jaren had hij te maken met diverse grote fysieke tegenslagen (waaronder veel valpartijen) en ook wel mentale problemen. Na enige tegenvallende jaren beleefde hij in de nazomer van 2017 een wederopstanding. Kelderman werd dat jaar vierde in het eindklassement van de Vuelta. in 2018 werd hij tiende in de Vuelte en in 2019 eindigde hij als zevende in die Ronde van Spanje. Kelderman hoopt in de Giro van 2020 ook weer een plek in de top tien van het eindklassement te behalen.

De derde Nederlander in de Giro-selectie van het team Sunweb is Martijn Tusveld. Hij werd geboren op 9 september 1993 in Utrecht. Tusveld is een sterke coureur die goed kan presteren op heuvelachtig terrein en in het middengebergte. Waarschijnlijk heeft hij in de Giro van 2020 vooral een dienende rol voor zijn kopmannen tijdens de bergetappes.

Overige Nederlanders in de Giro d'Italia 2020

Tot de overige Nederlandse deelnemers op de startlijst behoort Pieter Weening (Trek-Segafredo), die deze Giro waarschijnlijk vooral in dienst zal rijden van Vincenzo Nibali. Ramon Sinkeldam (FDJ-Groupama) rijdt de Giro als knecht van de Franse sprinter Arnaud Démare. Etienne van Empel rijdt de Giro voor het Italiaanse Vini Zabu-KTM

Afwezig: Dylan Groenewegen en Tom Dumoulin

Tom Dumoulin, de winnaar van de Giro 2017, heeft besloten om in 2020 de Giro niet te rijden. Hij rijdt in dit seizoen de Tour en de Vuelta. Oorspronkelijk wilden de Nederlandse topsprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen de Giro 2020 rijden. Als gevolg van de gruwelijke valpartij in de Ronde van Polen gaan zij echter beiden niet van start in deze wedstrijd.

Resultaten Nederlanders Giro

De grote Nederlandse ster van deze Giro was Wilco Kelderman (Sunweb). Tijdens deze koers was hij zelfs lange tijd één van de grote kandidaten om deze Giro te winnen. Uiteindelijk werd Kelderman derde in de eindstand. Bij Sunweb reed ook Tusveld een sterke Giro (grotendeels in dienst van het team). Sam Oomen had fysieke tegenslagen waardoor hij niet optimaal kon presteren, maar deed alsnog veel goed werk in dienst van z'n ploeg. Een andere Nederlander die mooi presteerde in deze Giro was Etienne van Empel (Vini Zabu), die zeer aanvallend reed. Helaas kon Pieter Weening wegens fysieke tegenslag deze Giro niet uitrijden. Ook Ramon Sinkeldam reed de koers helaas niet uit. Voor Team Jumbo-Visma was deze Giro een grote ontgoocheling. Kopman Kruijswijk testte positief op het coronavirus, waarop besloten werd om de hele ploeg terug te trekken uit deze Giro.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlanders in de Vuelta 2020Nederlanders in de Vuelta 2020In de Spaanse plaats Irun gaat op dinsdag 20 oktober 2020 de Vuelta Ciclista a Espana van start. Wie zijn de Nederlandse…
Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…

Tour de France: sprinters en favorieten voor de groene truiTour de France: sprinters en favorieten voor de groene truiHet belangrijkste klassement in de Tour de France is natuurlijk het algemeen klassement, de strijd om de gele trui. Een…
Sprinters in de Giro d'ItaliaSprinters in de Giro d'ItaliaIn het voorjaar wordt jaarlijks de Giro d'Italia verreden. Deze Italiaanse wielerkoers heeft in de loop der jaren divers…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Breukink
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Itali%C3%AB
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Kruijswijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Dumoulin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bauke_Mollema
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.