Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestream

Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestream De eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een livestream bekijken. Door welke zender wordt de eerste etappe van de Ronde van Italië live uitgezonden op tv? En waar kunnen wielerliefhebbers een livestream vinden voor de openingsetappe van de Giro d'Italia?

Openingsrit

Decennialang was het een traditie dat grote rondes zoals de Tour de France, de Vuelta a España en de Giro d'Italia van start gingen met een korte openingstijdrit: een proloog. Bij de Ronde van Frankrijk heeft men daar op een gegeven moment volledig mee gebroken; sindsdien begint men die Tour met een 'gewone' etappe. Bij de Vuelta is men ook gestopt met de individuele openingstijdrit. Zij hebben echter nog wel heel vaak een ploegentijdrit als openingsrit.

Bij de Giro gebruikt men nog wel vaak een individuele tijdrit als openingsrit. Toch draagt die eerste rit van de Giro ook vaak niet meer het predicaat proloog. Om officieel een proloog genoemd te mogen worden, mag een openingstijdrit namelijk maximaal 8 kilometer lang zijn. De openingstijdrit van de Giro is vaak echter enige kilometers langer. Deze openingsetappe heet daarom dus niet 'de proloog' maar 'de eerste etappe'.

Omdat veel wielervolgers echter gewend zijn om een openingstijdrit automatisch de naam ‘proloog’ te geven, zullen toch veel wielerfans en ook journalisten de openingstijdrit in de praktijk alsnog de ‘proloog van de Giro’ noemen. In 2016 was bijvoorbeeld de eerste etappe van de Giro in Apeldoorn ook een tijdrit, die in theorie te lang was om het officiële predicaat ‘proloog’ te dragen, maar toch noemden in de volksmond velen het gewoon ‘de proloog van de Giro in Apeldoorn’.

Live op tv - openingsrit op Eurosport

Openingstijdrit: live op welke zender?

De Giro d’Italia wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. Bij veel voorgaande edities werd deze ronde ook live op tv door het Vlaamse Sporza uitgezonden. Ook zond NOS Studio vaak een deel van de Giro live op tv uit. Dat is niet meer het geval. Wel is de openingsrit live op tv te zien bij de commerciële Vlaamse zender VTM. Die omroep is in de meeste Nederlandse huishoudens niet op televisie te ontvangen. VTM heeft een sublicentie bij Eurosport gekocht, waardoor ze een beperkt aantal ritten live mogen uitzendne op tv.

Plek op de kalender

Doorgaans wordt de Ronde van Italië in mei verreden. In 2020 kon de Giro d'Italia vanwege het coronavirus pas in oktober verreden worden. De Giro keerde daarna echter terug op de oude plek op de kalender. Ook de Giro d'Italia 2022 staat gepland om in mei verreden te worden. (De openingsrit wordt dan op 6 mei 2022 verreden.) Ook de edities van de Giro 2023, 2024 en 2025 staan in mei gepland.

Livestream eerste etappe Giro d'Italia

Livestream Eurosport

De openingsrit van de Giro is ook via een livestream bij Eurosport te bekijken. Net als bij de tv-uitzendingen van de Giro heeft Eurosport ook voor de online live-uitzendingen (de livestream) de exclusieve uitzendrechten voor Nederland en Vlaanderen. De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de openingsrit van de Giro te kunnen bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending.

Met zo'n livestream kan men naar de openingsrit van de Giro d'Italia kijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Eurosport maakt online z'n slogan 'The Home Of Cycling' duidelijk waar. Per livestream kan men op de Eurosport Player het hele jaar door live naar heel veel wielerwedstrijden kijken. Tijdens de Giro d'Italia zendt men bij Eurosport via hun livestream ook diverse andere wielerwedstrijden live uit. In de zomer is bij Eurosport ook elke etappe van de Tour de France integraal (van start tot finish) te zien op hun livestream.

Alternatief: livestream openingstijdrit via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze openingsrit van de Giro d'Italia 2te kijken. Deze streamingdienst is een product van VodafoneZiggo. Op die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder Eurosport. Deze livestream is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Men kan men die app per livestream in de gehele Europese Unie live naar tv kijken.

FloBikes: livestream tijdrit alleen voor USA en Canada

Deze openingstijdrit van de Giro d'Italia wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Deze livestream is echter alleen maar te bekijken door abonnees in Canada en de Verenigde Staten. Voor kijkers vanuit Europese landen is hun livestream bij de Giro 2022 en daaropvolgende edities 'geo-blocked'.

Livestream openingsrit Giro d'Italia bij iTV

Wie interactieve tv bij KPN heeft, kan de openingstijdrit van deze Italiaanse rittenkoers ook per livestream bekijken op de iTV-app. (Met die app kunnen zij namelijk per livestream naar de live tv-uitzending van Eurosport kijken.) Eveneens kunnen zij de tijdrit via een livestream op de site van Interactieve Tv bekijken. Zo'n livestream van deze tijdrit is anno 2022 zowel op die site als op de app live online in de hele EU te bekijken.

Livestream openingsrit Giro d'Italia via GCN

De openingstijdrit van de Ronde van Italië ook via de livestream te zien bij het Global Cycling Network. Om zo'n livestream van de tijdrit bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die dienst te hebben. De livestream van de openingstijdrit van de Giro 2022 bevindt zich op de GCN-app. Ook bij de Giro 2023 en 2024 hebben zij de uitzendrechten voor deze koers.

Livestream Giro d'Italia bij Discovery+

Nederlandse abonnees kunnen deze rittenkoers ook via een livestream bekijken op de app Discovery+.

Livestream Giro openingsrit bij VTM

In Vlaanderen is de openingsrit van de Giro via een gratis livestream bij VTM te bekijken. Zij zenden echter slechts een beperkt aantal ritten van deze Ronde van Italië live uit via de stream.

Livestream Sporza? NPO? NLziet? Neen

Is het voor Vlamingen ook mogelijk om de Giro via een livestream van Sporza te bekijken? Kunnen Nederlanders deze koers bekijken via een livestream bij de NPO? Of via een livestream van NLziet? Neen, al deze media-organisaties hebben niet de live-uitzendrechten en kunnen deze Giro dus niet online per livestream uitzenden. Het is vooral jammer dat Sporza en de NOS deze koers niet live op tv en dus ook niet online per livestream uitzenden. Sporza zendt doorgaans immers een gratis livestream uit van wielerkoersen voor kijkers in België. De NOS geeft doorgaans een gratis livestream voor de kijkers in Nederland.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…

Krachttraining: Een atletisch lichaam krijgenEen zogenoemde 'v-shape' is een bekende term in de wereld van bodybuilding. Het houdt in dat je een atletisch ogende v-v…
Schaatstalent Reina AnemaReina Anema (25-07-1993) is een schaatstalent uit het Friese Gorredijk. Waar zij begonnen is als klein meisje met grote…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeruzalem
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotskoepel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Italië_2019
  • http://www.gazzetta.it/Giroditalia/2019/en/
  • https://www.touretappe.nl/giro-2018-parcours/etappe-1-italie-route-2018/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 04-05-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.