Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestream

Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestream De Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelta verlopen? Door welke omroepen wordt zo'n ploegentijdrit van de Vuelta Ciclista a España live op tv uitgezonden? Waar bevindt zich op het internet een livestream van deze ploegentijdrit?

Historie: ploegentijdritten in de Vuelta

In 1946 werd voor het eerst een ploegentijdrit opgenomen in het rittenschema van de Ronde van Spanje. In tegenstelling tot wat men veel later gewend werd, was de ploegentijdrit bij die Spaanse rittenkoers toen nog niet de openingsrit. Het was in 1946 de negende etappe. Deze rit was 67 kilometer lang en werd gewonnen door de Nederlandse nationale ploeg. De kopman van dat team, de Limburger Jan Lambrichs, zou dat jaar derde eindigen in het eindklassement van de Vuelta a Espana.

Korte ploegentijdritten

Hierna zou het tot 1955 duren, voordat er weer een ploegentijdrit in het etappeschema van de Ronde van Spanje werd opgenomen. Met ingang van dat jaar werd het echter wel jarenlang een gewoonte om een korte ploegentijdrit op te nemen in de Vuelta. Behalve in 1955, vond er ook in 1956, 1958, 1959, 1960, 1961 en 1962 een ploegentijdrit plaats. Soms waren die etappes slechts vier kilometer lang. De langste ploegentijdrit in die periode 1955-1962 was 21 kilometer lang. Meermaals (doch zeker niet altijd) was zo'n korte ploegentijdrit de openingsetappe van de Vuelta.

De jaren zeventig

Daarna verdween de ploegentijdrit weer voor enige tijd uit het rittenschema van de Vuelta. Met ingang van 1972 keerde deze discipline echter weer terug in de Ronde van Spanje. Dat jaar was de ploegentijdrit slechts 6,5 kilometer lang. Het jaar daarop was er een ploegentijdrit van slechts 4 kilometer. Beide keren werd de 'Team Time Trial' in de Vuelta gewonnen door KAS.

Rond 1990

Hierna werd er pas in 1988 weer een ploegentijdrit verreden in de Ronde van Spanje. Ook in 1989, 1990, 1991 en 1992 reed men ploegentijdritten tijdens de Vuelta. Dit ging om wat minder korte ritten dan in de jaren vijftig, zestig en zeventig. De Spaanse ploegentijdritten hadden rond 1990 vaak een afstand van ruim dertig kilometer.

Ploegentijdrit als openingsrit

In 2002 keerde de ploegentijdrit weer terug in de Vuelta. De Spaanse ploeg ONCE, van ploegleider Manolo Saiz, was indertijd gespecialiseerd in dit onderdeel en won dat jaar de ploegentijdrit. ONCE had al in 1991 een ploegentijdrit in de Vuelta gewonnen en zou in 2003 wederom dit onderdeel in de Vuelta winnen.

De ploegentijdrit was in 2002 het de openingsrit van de Ronde van Spanje. Sindsdien is het bijna een soort traditie geworden om de Vuelta met een ploegentijdrit te beginnen. Slechts enkele keren (zoals in 2005, 2009, 2015 en 2018) week men daarvan af. Recente winnaars van deze openingstijdrit zijn Team HTC (2010), Leopard-Trek (2011), Team Movistar (2012 en 2014), Astana (2013), Team Sky (2016), BMC (2018) en Astana (2019). Doorgaans is de afstand van zo'n openingsploegentijdrit in de Vuelta ergens tussen de 10 en de 30 kilometer.

Profiel: de Vuelta

De Vuelta a España (Ronde van Spanje) is één van de drie grote rondes in het wielrennen. De andere twee grote rondes zijn de Tour de France en de Giro d'Italia. Van dit drietal wordt de Tour als de belangrijkste koers beschouwd. Meestal ziet men de Giro als de één na belangrijkste grote ronde. De Ronde van Spanje staat dus op de derde plek. Toch is deze ronde bij veel toprenners wel populair. Deels heeft dat ook te maken met de plek op de kalender: de nazomer. Veel toprenners die eerder in het seizoen tegenvallend hebben gepresteerd (bijvoorbeeld door ziektes of blessures) starten graag in de Ronde van Spanje om hun seizoen alsnog goed te maken.

Corona

In 2020 zou de Vuelta weer met een ploegentijdrit van start gaan. Die zou in Nederland plaatsvinden: de start zou in Utrecht zijn. Vanwege het coronavirus kon dat niet doorgaan. De geplande Nederlandse etappes moesten geschrapt worden. De Ronde van In Spanje ging dat jaar met een 'gewone' etappe van start in Irun. In 2021 is wederom niet een ploegentijdrit de openingsrit. Dat jaar is er een individuele tijdrit in Burgos als openingsrit. Met ingang van 2022 is er weer een ploegentijdrit als openingsrit.

Ploegentijdrit Vuelta live op tv

De Vuelta a España wordt live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zijn alle etappes van deze rittenkoers live te zien. Ook Eurosport zendt de ploegentijdrit en alle andere etappes van de Vuelta live op tv uit. De NOS zendt niet alle ritten live uit, maar meestal alleen de etappes in de weekends.

Livestream ploegentijdrit Vuelta

De Ronde van Spanje kan men ook via een livestream bekijken. Met zo'n livestream kan men op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer de live-beelden zien.

Livestream ploegentijdrit bij Sporza

De Ronde van Spanje is ook via een livestream van Sporza (VRT) te bekijken. Hun livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzendingen. Deze livestream is geheel gratis. Hun gratis livestream van de Vuelta is echter alleen voor kijkers in België te ontvangen. Voor kijkers uit andere landen is deze officiële livestream van Sporza bij de Ronde van Spanje geo-blocked. De gratis livestream is op hun site onder meer te vinden via een link in het menu 'Nu Live'. Eveneens kan men deze gratis livestream vinden in de rubriek 'Wielrennen' op de site van Sporza. Ook is deze gratis livestream van de Ronde van Spanje te zien op de Sporza App.

Livestream eerste etappe Vuelta bij Eurosport

De Ronde van Spanje is ook met een livestream door Eurosport uitgezonden. De officiële livestream van Eurosport van deze openingsrit van de Vuelta is op die avond te vinden op de Eurosport Player. Om die livestream van deze openingsrit te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook alle andere etappes van deze Vuelta zijn via een livestream op de Eurosport Player te bekijken.

Livestream Vuelta op Go App

Er bestaat ook de mogelijkheid om via een livestream op de Go App (online tv) naar de Ronde van Spanje te kijken. Via die app van VodafoneZiggo is het mogelijk om in de hele EU (en in diverse andere landen, zoals Noorwegen en IJsland) per livestream naar tv-zenders te kijken. Deze dienst is automatisch beschikbaar voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Tot de zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoren Eurosport1 en Sporza.

Livestream NLziet bij ploegentijdrit Vuelta?

Is het ook mogelijk om de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Ja, de rit is live bij hen te zien.

Livestream Vuelta via iTV

De Vuelta Ciclista a España is ook live te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst waarmee klanten van interactieve tv bij KPN via een livestream tv kunnen bekijken. Tot de zenders die zij via de livestream kunnen bekijken, behoren namelijk Eurosport 1 en VRT één. De iTV-app is bedoeld voor KPN-klanten die via een livestream tv willen kijken op een smartphone of tablet. Indien KPN-klanten een livestream willen bekijken op een desktop computer, notebook of laptop, dan kunnen ze hiervoor inloggen op de site van Interactie Tv.

Livestream FloBikes: alleen vanuit Canada

De populaire streamingdienst FloBikes heeft ook een livestream van de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje. Helaas is de livestream van dit Noord-Amerikaanse bedrijf bij de Ronde van Spanje niet in Nederland of België te bekijken. Zij hebben alleen de uitzendrechten voor Canada en alleen in dat land is hun livestream dus te zien.

Livestream GCN en Discovery+

De ploegentijdrit van de Ronde van Spanje is ook per livestream te bekijken bij GCN en Discovery+. Zo'n livestream van hen is echter alleen voor abonnees van die streamingdiensten beschikbaar.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Sprinters in de VueltaSprinters in de VueltaWie aan de Vuelta Ciclista a España denkt, zal al snel aan klimmers denken. Deze ronde staat er bekend om, dat er veel b…
Ronde van Burgos live op tv en livestreamRonde van Burgos live op tv en livestreamDe Ronde van Burgos wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze Spaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe To…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…

25 krachtoefeningen voor een sterker lichaam25 krachtoefeningen voor een sterker lichaamSteeds meer Nederlanders doen aan fitness. Soms weten mensen echter niet wat de beste manier van sporten is. Een persona…
Veldrit: Ethias Cross Eeklo, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Eeklo, live op tv en livestreamIn de Oost-Vlaamse plaats Eeklo wordt jaarlijks een internationale profveldrit georganisserd. Deze cyclocross van Eeklo…
Bronnen en referenties
  • http://www.lavuelta.com/14pr/en/recorrido/index.html?e=1
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenstilstandsdag
  • http://www.touretappe.nl/vuelta-2017-parcours/etappe-1-spanje-route-2017/
  • http://www.procyclingstats.com
  • http://www.cyclingnews.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.