Veldrit: Ethias Cross Eeklo, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Eeklo, live op tv en livestream In de Oost-Vlaamse plaats Eeklo wordt jaarlijks een internationale profveldrit georganisserd. Deze cyclocross van Eeklo wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Oost-Vlaamse cyclocross via een livestream op het internet te bekijken. Waar bevindt zich het parcours van de Ethias Cross Eeklo? Welke renners hebben in het verleden de cyclocross van Eeklo gewonnen?

Geschiedenis veldrit Eeklo

Deze veldrit bestaat sinds 1996. Hoe ziet de erelijst van de veldrit van Eeklo eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? De enigszins verrassende winnaar van de eerste editie in 1996 was Mario Lammens. Hij versloeg in Eeklo twee befaamde profs: ex-wereldkampioen veldrijden Paul Herygers werd tweede en Peter van den Abeele werd derde. De tweede editie van de GP Stad Eeklo, in 1997, werd gewonnen door Arne Daelmans. Paul Herygers werd wederom tweede. De derde plek ging dat jaar naar een piepjong supertalent: de pas 18-jarige Bart Wellens. In 1998 zou de toen 19-jarige Wellens de zege pakken in Eeklo. Het was de eerste overwinning van in totaal vier zeges die Wellens in de loop der jaren in Eeklo zou boeken. Behalve in 1998, won hij ook in 2001, 2003 en 2010.

Sven Nys: zes zeges

Bij de eerste zege van Wellens, in 1998, werd een ander toptalent tweede in Eeklo: Sven Nys. Hij zou in 1999 voor het eerst zegevieren in de Grote Prijs van de stad Eeklo. De 'Kannibaal van Baal' zegevierde in totaal zes keer in Eeklo: in 1999, 2004, 2006, 2007, 2012 en 2013.

Meervoudig winnaars

Behalve Nys en Wellens zijn er nog drie coureurs die erin slaagden om meermaals de GP Stad Eeklo te winnen. Mario de Clercq, Klaas Vantornout en Wout van Aert pakten twee keer de zege in deze Oost-Vlaamse cyclocross. De Clercq won in 2000 en 2002. Vantornout zegevierde in 2008 en 2011. Wout van Aert won in 2015 en 2016.

Eenmalige winnaars van deze cross waren, behalve de reeds genoemde Mario Lammens (1996) en Arne Daelmans (1997), ook Sven Vanthourenhout (2005), Niels Albert (2009), Tom Meeusen (2014) en Mathieu van der Poel (2017). Hoewel de cross in Eeklo al jarenlang een internationale cross is, was de Nederlander Van der Poel in 2017 pas de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze veldrit te winnen. In 2019 won Laurens Sweeck deze cyclocross.

Naam van de wedstrijd

In het verleden droeg deze wedstrijd enige jaren de naam 'de GP Eecloonaar'. Indertijd was 'de Eecloonaar' de hoofdsponsor van dit evenement. 'De Eecloonaar' was het 'weekblad voor het Meetjesland'. (Zowel de drukkerij en de uitgeverij van dit weekblad droegen indertijd eveneens de naam 'de Eecloonaar'.) Het weekblad is helaas ter ziele gegaan. Daarna was jarenlang het biermerk Augustijn de hoofdsponsor van de veldrit in Eeklo. De complete naam van dit evenement was in die tijd: 'Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo - Ereprijs Augustijn'. In 2017 was Brico een grote sponsor geworden en noemde men deze wedstrijd de Brico Cross Eeklo. Anno 2023 is Ethias de grote sponsor. Ook in 2023 en 2024 zijn zij in principe de hoofdsponsor an deze veldrit.

Ethias Cross

De veldrit in Eeklo was jarenlang een onafhankelijke veldrit, een zogenaamde 'losse cross', die niet bij een vaste wedstrijdserie hoorde (zoals de Superprestige, X2O of Wereldbeker). Daar is met ingang van 2017 verandering in gekomen: het werd een onderdeel van de wedstrijdserie Brico Crossen. Deze wedstrijden werden allemaal gesponsord door het bedrijf Brico en komen allemaal live op tv bij de Vlaamse commerciële zender VTM. Met ingang van 2019 heeft Ethias de hoofdsponsoring van deze wedstrijdserie overgenomen. De wedstrijden heten daarom sindsdien de Ethias Crossen. Daarom heeft de veldrit in Eeklo de naam Ethias Cross Eeklo gekregen.

Eeklo

De stad Eeklo is het centrum van de regio het Meetjesland. Deze regio ligt net ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen en ten noorden van Gent. De stad Eeklo telt anno 2022 ruim 20.000 inwoners. Deze plaats heeft stadsrechten sinds het jaar 1240. In de wielerwereld is Eeklo vooral befaamd als de plaats waar twee legendarische broers vandaan komen: Eric de Vlaeminck en Roger de Vlaeminck. Eric de Vlaeminck is volgens velen de beste veldrijder aller tijden. Hij won zeven maal de wereldtitel veldrijden. Roger de Vlaeminck focuste zich meer op het wegwielrennen en werd één van de grootste klassiekercoureurs aller tijden. Daarnaast was hij echter ook een buitengewoon goede veldrijder. In 1968 werd Roger de Vlaeminck wereldkampioen veldrijden bij de amateurs en in 1975 pakte hij de wereldtitel veldrijden bij de profs. Ook pakte hij één Belgische veldrittitel bij de amateurs en drie Belgische veldrittitels bij de profs.

Locatie en parcours: veldrit Eeklo

De start en de finish van deze cross zijn aan de Burgemeester Lionel Van Dammelaan te Eeklo, bij het kruispunt met de Zonnebloemstraat. Het parcours van de cross loopt grotendeels rondom (en op) de sportterreinen. Dit parcours heeft een lengte van circa 2500 meter. Deze veldrit wordt dus sinds 2019 op een andere locatie verreden dan bij veel voorgaande edities. Het parcours van de Ethias Cross Eeklo bevindt zich aan de oostkant van deze stad, terwijl in het verleden deze cyclocross vaak bij de industriegebieden aan de zuidwestkant van deze plaats werd verreden.

Deelnemers: startlijst veldrit Eeklo

Welke deelnemers staan op de startlijst van deze veldrit? De veldritten die door Ethias worden gesponsord, hebben vaak een sterk deelnemersveld. Helaas kunnen diverse toppers niet deelnemen aan deze cross, aangezien ze in februari in volle voorbereiding op het wegseizoen zijn.

UCI wereldranglijst veldrijden: tweede categorie

De Ethias Cross Eeklo is een cross die op de kalender van de UCI vermeld staat als een internationale cross van de tweede categorie. Dit betekent dat bij deze wedstrijd anno 2022 de eerste tien renners in de uitslag punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Wie zegeviert in Eeklo krijgt veertig punten.

Live op tv: op welke zender en hoe laat?

Op welke zender live? VTM

Jarenlang was deze Oost-Vlaamse veldrit één van de weinige Belgische profcrossen, die niet live op tv (of online via een livestream) werd uitgezonden. Niet door Sporza (VRT), niet door Play Sports Telenet en niet door Vier. Maar met ingang van 2017 is hier eindelijk verandering in gekomen. De wedstrijd wordt sindsdien live op tv (en online via een livestream) uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Ook in 2022 en 2023 is dit in principe het geval.

Hoe laat begint de live tv-uitzending?

Hoe laat begint de live-uitzending van de Ethias Cross Eeklo op VTM? Bij deze cyclocross zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv te zien. De live tv-uitzending van de veldrit in Eeklo begint om circa 13u35 op de zender VTM (na afloop van het VTM Journaal en het weerbericht). De start van de dameswedstrijd in Eeklo is om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

VTM is in België een zeer populaire commerciële tv-zender, maar in Nederland is deze zender helaas door veruit de meeste tv-kijkers niet te ontvangen. Een goed alternatief voor de Nederlandse kijkers is de livestream. Meer info over zo'n livestream voor deze cross vindt u verderop.

Eurosport?

Eurosport Nederland heeft ook de live-uitzendrechten van de Ethias Crossen. Zij zenden sowieso al deze veldritten live uit op het internet via een livestream. Daarnaast zenden ze een aantal Ethias Crossen ook live op tv uit op de zender Eurosport 1 (Nederland). Of zo'n cross live op tv door hen wordt uitgezonden is echter afhankelijk van de rest van het sportaanbod. In een druk sportweekend met veel andere grote evenementen zenden ze zo'n Ethias Cross vaak niet live op tv uit (doch alleen online live via een stream en dan soms later nog via een grote samenvatting op tv). Als er echter ruimte is in hun programmering, dan zenden zo'n cyclocross wel live op tv uit.

Livestream Ethias Cross Eeklo

Livestream VTM

De Ethias Cross Eeklo ook via een livestream op het internet te volgen. Met zo'n livestream kan men deze veldrit op een computer of smartphone volgen. Er wordt een livestream van de live tv-uitzending beschikbaar gesteld op de website van de commerciële omroep VTM. Het is een gratis livestream. Aangezien deze gratis livestream niet geo-restricted is, kunnen ook de Nederlandse fans deze veldrit live volgen. Daarnaast is de livestream natuurlijk ook een goed alternatief voor Belgische fans, die op deze middag niet in de buurt van een tv zijn, maar de wedstrijd toch live via zo'n gratis stream op hun smartphone of laptop willen bekijken. De gratis livestream begint net als de live tv-uitzending om circa 13u40. Dat houdt dus in dat via deze gratis livestream zowel de damescross als de herencross live te zien zijn.

Inloggen bij hun gratis livestream

De officiële livestream is te vinden in de tv-gids van de website van VTM. Om deze livestream te bekijken dient men in te loggen op die site. Men kan bij die livestream inloggen met een account van Medialaan (dat is het moederbedrijf van VTM). Zo'n account kan men gratis aanmaken. Het is echter ook mogelijk om bij de livestream van deze veldrit in te loggen met een Facebook-account. Ook de overige Ethias Crossen zijn anno 2022 via een livestream bij VTM te zien. (In principe hebben zij ook in 2023 en in 2024 deze uitzendrechten.)

De livestream is doorgaans niet alleen via de programmagids van VTM, maar ook via andere delen van hun sites te vinden. De livestream van de programmagids is soms tijdens een wedstrijd nogal druk bezet. Hierdoor kan de livestream soms blijven haken of vastlopen. Het kan anno 2022 soms helpen om dan op een andere plek (bijvoorbeeld op de nieuws-website van VTM) naar een link naar hun livestream van deze cross te zoeken. Die livestream is vaak wat rustiger en dus stabieler.

Livestream veldrit Eeklo bij Eurosport

Er is ook een livestream van Eurosport beschikbaar bij de veldrit van Eeklo. Op deze livestream zijn de heren- en dameswedstrijd te Eeklo live te bekijken. Die livestream op hun Eurosport Player en is beschikbaar voor hun abonnees.

Livestream FloBikes

Er is ook een livestream van deze veldrit beschikbaar bij FloBikes. Dat is een Noord-Amerikaanse streamingdienst die veel wielerevenementen via een livestream uitzendt. Om hun livestream van deze cross te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die dienst. Flobikes zendt voor hun abonnees ook alle andere Ethias Crossen per livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden zenden zij ook via een livestream uit. Ook de crossen van de wereldbeker cyclocross zenden zij per livestream uit. Hun livestream is bij de Superprestige en de Wereldbeker Veldrijden is anno 2022 echter wel geo-restricted. Veel crossen zijn bij hen bijvoorbeeld niet in België per livestream te bekijken, aangezien zij niet de uitzendrechten hebben om die wedstrijden online in België uit te zenden. In verhouding zijn er in Nederland wat meer crossen bij FloBikes te bekijken dan in België, maar ook in Nederland is hun livestream best vaak geo-blocked. Voor de wegwielerwedstrijden die FloBikes uitzendt, geldt nog veel vaker (bijna altijd) dat hun livestream geo-blocked is voor kijkers uit Nederland en België. Hoewel FloBikes dus in theorie een heel mooi aanbod aan wielerwedstrijden per livestream heeft, is het anno 2022 dus niet echt een aanrader voor wielerfans uit Nederland en België om een abonnement te nemen, vanwege de vele geo-restrictions.

Livestream veldrit Eeklo bij GCN

Deze veldrit is ook via een livestream van GCN te bekijken. Hun livestream van deze Oost-Vlaamse veldrit begint om circa 13u40 met de damescross. Op die livestream is vanaf 14u55 de veldrit van de heren te zien. Zo'n livestream van deze veldrit is in 2022 op de GCN-app te vinden. De livestream van deze 'veldrit van het Meetjesland' is anno 2022 alleen door abonnees van GCN te bekijken. Waarschijnlijk zenden zij het ook in 2023, 2024 en 2025 uit.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Ploegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamPloegentijdrit Vuelta live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje gaat vaak van start met een ploegentijdrit. Hoe is de geschiedenis van de ploegentijdrit in de Vuelt…
De drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekDe drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekIn het wielrennen nemen de zogenaamde “Grote Ronden” een bijzondere plaats in. Een Grote Ronde is een rittenwedstrijd di…
Bronnen en referenties
  • http://www.eeklo.be/Eeklo_leeft/evenementen/veldrit_Grote_Prijs_stad_Eeklo
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Eecloonaar_(weekblad)
  • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Veldrijden/Kalender/CYCLO-CROSSKALENDER_2014-2015.pdf
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150116_01477900
  • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-eeklo/verjonging-bij-sportvrienden-a2585361/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.