Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestream

Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestream In de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken van het mijnbouwgebied BE-Mine. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Exact Cross Beringen online volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van deze cyclocross verlopen?

Voorloper: GP Hasselt

De Grote Prijs Hasselt bestond sinds 2005. De 'Kannibaal van Baal', Sven Nys, is de succesvolste renner uit de historie van deze Limburgse veldrit. Hij won vier keer de cyclocross in Hasselt. Het parcours van deze veldrit ligt ook Kevin Pauwels erg goed. Hij won deze wedstrijd drie keer. De Nederlander Gerben de Knegt pakte de zege in 2006. De Tsjech Zdenek Stybar won de GP Hasselt in 2009. De Belg Bart Wellens pakte in 2008 de zege in de Grote Prijs van Hasselt. In 2016 won Laurens Sweeck deze cyclocross. In 2017 pakte de Nederlander Corné van Kessel de zege in Hasselt. In 2018 ging de zege in Hasselt naar Kevin Pauwels.

Van 2006 tot en met 2014 was de GP Hasselt een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Vervolgens kwam er een einde aan deze samenwerking. Met ingang van het seizoen 2015-2016 was de Grote Prijs van Hasselt een onderdeel van de wedstrijdreeks Soudal Cyclocross Classics.

Exact Cross Beringen vervangt Soudal GP Hasselt

Verhuizing van Hasselt naar Beringen

De veldrit in Hasselt was, vergeleken met veel andere Vlaamse profcrossen, een minder groot succes dan men had gehoopt. Daar kwam nog een praktisch probleem bij: door bouwprojecten was het Kapermolenpark te Hasselt werd die locatie, waar jarenlang de GP Hasselt werd verreden, veel minder geschikt als plek om het parcours van deze cross uit te zetten. Daarom ging de organisatie op zoek naar een andere locatie. Die werd gevonden in een nabijgelegen Limburgse stad: Beringen. Ook in 2022, 2023 en 2024 wordt de cross in principe op deze locatie verreden.

Verhuizing van Soudal naar Ethias en toen naar Exact

De veldrit verhuisde niet alleen qua locatie, deze cross gaat met ingang van 2019 ook naar een andere wedstrijdserie. Het is niet meer een onderdeel van de Soudal Cyclocross Classics, maar van de Ethias Crossen. Alle veldritten uit die wedstrijdserie worden gesponsord door het bedrijf Ethias en zijn live op tv en online per livestream te volgen. Later werd de Ethias vervangen als naamsponsor door Exact.

Parcours: domein van BE-Mine

Het parcours van de veldrit van Beringen bevindt zich op een buitengewoon spectaculaire locatie: de flanken van het mijnbouwgebied 'BE-Mine'. Qua parcours is deze veldrit daardoor zonder twijfel een echte 'klimcross'. Kort na de start moeten de renners op een klim een hoogteverschil van 58 meter overbruggen.

Cyclocross Beringen live op tv: welke zender?

Op welke zender live? Sporza

De veldrit van Beringen behoort tot de Exact Crossen. Net als alle crossen uit die wedstrijdreeks wordt ook deze veldrit live op tv uitgezonden door de omroep Sporza. Deze Vlaamse publieke omroep zendt de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live op tv uit.

Jarenlang werd deze koers uitgezonden door VTM. De commerciële zender VTM zit bij de meeste Vlamingen in hun standaard tv-pakket. De meeste Nederlanders kunnen die zender niet op tv ontvangen. De live-uitzending van de cyclocross van Beringen was voor hen echter wel via een livestream van VTM online te bekijken. Daarnaast konden zij de Ethias Cross Beringen vaak ook live bekijken bij Eurosport NL. (Bij diverse eerdere Ethias Crossen was door commentatoren van Eurosport en door wielerwebsites aangekondigd dat die veldritten allemaal live op Eurosport NL te zien zouden zijn, maar dat is bij diverse crossen in werkelijkheid niet het geval te zijn. Die andere crossen werden door Eurosport niet live uitgezonden, doch wel zonden zij uitgebreide samenvattingen uit. De veldrit van Beringen is daarentegen wel werkelijk deels live bij hen te zien.)

Live op Eurosport NL: Cyclocross Beringen?

Eurosport NL (Nederland) heeft ook de uitzendrechten (live tv en stream) van deze veldrit. Zij zenden de wedstrijd doorgaans ook live op tv uit. Deze sportomroep heeft in Nederland de uitzendrechten van alle Exact Crossen, maar zenden hen niet allen live op tv uit. Zij zenden de wedstrijden uit indien het in hun programmering van die dag past. (Indien er andere grote sportevenementen op die dag zijn waarvan Eurosport ook de uitzendrechten heeft, dan bestaat de kans dat ze deze cross niet live op tv uitzenden.) Deze veldrit bij hen sowieso via een livestream te bekijken, zo lang als het uitzendcontract met deze cross loopt. Op die livestream zijn zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd van deze cyclocross live te bekijken.

Livestream Exact Cross Beringen

Gratis livestream voor de cyclocross Beringen

Deze cross van Beringen is ook via een livestream te bekijken. Met zo'n livestream kan men online op een computer of smartphone naar de Exaxt Cross Beringen kijken. De gratis livestream wordt geproduceerd door Sporza. Deze livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Men kan op die livestream van de veldrit van Beringen dus zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live bekijken. De gratis livestream is op de wedstrijddag van deze cyclocross te vinden op de site van Sporza. Deze stream is officieel wel geo-restricted. Deze gratis livestream van de veldrit van Beringen is bedoeld voor het Belgische publiek. De livestream van de veldrit van Beringen is op de app van Sporza wel in de hele EU te bekijken, indien de app eerst in België is gedownload.

Jarenlang werd de livestream van deze cross door VTM verzorgd. Om die livestream te gebruiken, diende men wel ingelogd te zijn op die site. Men kon bij de livestream van de Ethias Cross Beringen inloggen met een gratis account van Medialaan (het moederbedrijf van VTM). Indien men echter niet zo'n account had en het ook niet wil hebben, dan kon men bij de gratis livestream van de veldrit van Beringen echter ook inloggen met uw account van Facebook. Het was ook mogelijk om deze cyclocross te bekijken via een livestream van het Vlaamse dagblad HLN (Het Laatste Nieuws). Dit is eveneens een gratis livestream. Die gratis livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de site van die krant.

Livestream Eurosport voor Exact Cross Beringen

Er wordt ook een livestream door Eurosport verzorgd bij de veldrit van Beringen. Deze livestream van de cyclocross van Beringen bevindt zich op de wedstrijddag op de Eurosport Player. Daar zijn de herenwedstrijd en de dameswedstrijd live online per livestream te bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die app te hebben, om deze livestream van de Limburgse veldrit te kunnen bekijken.

Livestream Cyclocross Beringen bij FloBikes (internationaal, doch geo-restricted)

Naast de officiële livestream van Sporza, de stream van HLN en de livestream van Eurosport, is er ook nog een Noord-Amerikaanse livestream van de veldrit van Beringen. Die laatstgenoemde livestream van deze veldrit wordt door FloBikes geproduceerd. Deze livestream-dienst is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat heel veel live sport online aanbiedt. Is dit een gratis livestream? Om die officiële livestream van deze veldrit bij FloBikes te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben bij die dienst, dus het is niet een gratis stream van deze cyclocross.

De livestream van FloBikes is bij de Exact Cross van Beringen officieel ook nog eens geo-restricted. In welke landen kan men deze livestream van de veldrit in Beringen ontvangen? De livestream is officieel toegestaan voor abonnees van die dienst in Duitsland, Luxemburg, de Verenigde Staten, Canada, Tsjechië, Zwitserland en Australië. In andere landen is deze Noord-Amerikaanse livestream van deze Vlaamse veldrit officieel geo-blocked. Dat houdt helaas dus in dat men in landen met veel veldritfans zoals België en Nederland deze livestream van FloBikes bij deze Exact Cross Beringen niet mag bekijken.

Livestream veldrit Beringen bij Discovery+

Met ingang de BE-Mine Cross Beringen 2022 is deze veldrit ook via een livestream van Discovery+ te bekijken door Nederlandse abonnees van die dienst. Dat geldt in principe ook voor de veldrit van Beringen 2023, 2024 en 2025.

Livestream Cyclocross Beringen bij GCN (voor abonnees)

Deze be-MINE-cyclocross van Beringen is ook live online via een livestream bij GCN te bekijken. Om die livestream van deze veldrit van Beringen te kunnen bekijken dient men echter een abonnement op die app te hebben. Bij hen zijn de heren- en dameswedstrijd van deze cyclocross te Beringen per livestream te zien.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamVeldrit Lokeren: Rapencross live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze veldrit wort ook wel de Rapencross genoemd. He…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Aron Ralston: sterven of je hand amputeren?Een sprankelende, avontuurlijke en ervaren bergbeklimmer wil solo een record verbreken. Gevaar schuilt in een klein hoek…
Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?De puberteit begint en de meeste tieners willen net als veel supersterren een perfect lichaam, maar al jaren lang wordt…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/hasselt/nl/info/
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/
Reactie

Lucien Jenné, 13-10-2020
Zijn toeschouwers toegelaten? Reactie infoteur, 13-10-2020
Neen, helaas worden er vanwege de coronacrisis geen toeschouwers toegelaten bij deze veldrit. De cross is voor de fans alleen live op tv of via een livestream te volgen.

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 04-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.