Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?

Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd? De puberteit begint en de meeste tieners willen net als veel supersterren een perfect lichaam, maar al jaren lang wordt beweerd dat bodybuilding negatieve gevolgen heeft voor de groei bij tieners. Ondanks dat dit nooit bewezen is, hebben veel tieners angst bij bodybuilding en doen het maar niet. Maar is die angst wel terecht?

Bodybuilding

Bodybuilding is een sport waarbij men door middel van krachttraining de spieren wilt laten groeien. Om groter te worden is het vooral belangrijk om een 'high volume'-training aan te houden. Dit houdt in dat je meer herhalingen en sets doet, en tegelijkertijd ook meer gewicht. Niet is alleen de training van belang, maar ook de voeding en rust zijn belangrijk. In de rust groei je namelijk, vooral tijdens de slaap. En voor het groeien heb je bepaalde voedingsstoffen nodig, zoals eiwitten, koolhydraten en calorieën.

Bodybuilding wordt vaak verward met krachttraining, terwijl het twee aparte dingen zijn. Het doel van bodybuilding is om zo gespierd mogelijk te worden. Bij krachttraining is het doel om zo sterk mogelijk te worden. Een verschil met bodybuilding is bijvoorbeeld dat je minder herhalingen moet doen, maar met meer gewicht. Nog een verschil is dat krachttraining bestaat uit 70% kracht en 30% techniek, terwijl dit bij bodybuilding juist andersom is. Bij krachttraining wordt er vooral gefocust op drie compound-oefeningen (compound oefeningen zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen gebruikt), namelijk:
  • Squat
  • Bench press
  • Deadlift

Mythe over bodybuilding bij jongeren

De mythe die al jarenlang een grote rol speelt bij bodybuilding voor jongeren: bodybuilding zou de groei belemmeren. Vroeger moesten jongeren zware arbeid verrichten, waarbij ze achterbleven in de groei. Waar geen rekening mee is gehouden, is dat die kinderen heel weinig voedsel en nauwelijks rust kregen. Wanneer jongeren tijdens bodybuilding goed op hun voeding en rust letten, zal dit geen belemmering vormen op de groei (conclusie uit een onderzoek van Sadres, Eliakim, Constantini, Lidor, & Falk, 2001). Wel is de kans dat tieners een blessure oplopen vele male groter dan een volwassen iemand. Dit komt omdat het lichaam in de groei nog heel zwak is. Meestal ontstaan er blessures in de onderrug, heup en knie. Vaak gebeurt dit bij jongeren die geen begeleiding hebben, of heel weinig kennis van bodybuilding hebben. Een lichaam heeft rust nodig na een training, veel jongeren weten dit niet en geven hun spieren geen rust, waardoor blessures ontstaan. Bodybuilding heeft naast nadelen ook nog voordelen.

Voordelen bodybuilding bij jongeren

Omdat de voeding bij bodybuilding heel belangrijk is, leren de jongeren wat ze het best kunnen eten, hierdoor verbeteren de eetgewoontes en is de kans op diabetes kleiner. Ook hebben ze een minder grote kans op botontkalking en een minder grote kans op een hoge bloeddruk. Hiernaast hebben ze meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Hierdoor gaan de schoolprestaties erop vooruit en gaan ze zich veel gelukkiger voelen. Ook heeft bodybuilding een positieve invloed op het bewustzijn en denken, psychosociale voordelen dus. Doordat je spieren aan het kweken bent, zul je natuurlijk groter worden, maar ook je botten en pezen zullen sterker worden. Het lichaam zal zich ook sneller leren herstellen. Deze voordelen gelden natuurlijk alleen als er sprake is van een goede begeleiding en/of een goede levenswijze.

Training voor jongeren

Voor kinderen onder de 12 jaar mag er alleen gewerkt worden met lichte gewichten. De training mag maximaal een halfuur duren. En voor kinderen onder de 12 jaar is het vooral de bedoeling dat ze kennis maken met de sport. Dus zorg voor veel variatie en houd het zo leuk mogelijk. Voor kinderen boven de 12 jaar geldt dat de gewichten wat zwaarder mogen zijn. De training mag maximaal 1 uur duren, en blijf focussen op techniek, hoe ervaren je ook bent.

Globale weerstandsbelasting:
LeeftijdBelasting
12-13 jaar40-60% van een gewicht dat 6 maal correct kan worden uitgevoerd.
13-14 jaar60-80% van een gewicht dat 4 maal correct kan worden uitgevoerd.
14-15 jaar70-90% van een gewicht dat 3 maal correct kan worden uitgevoerd.
15-16 jaar90> % van een gewicht dat 3 maal correct kan worden uitgevoerd.

Voedingsschema voor jongeren

Zorg voor voldoende eiwitten, zodat je spieren goed kunnen herstellen. Zorg ook voor voldoende koolhydraten en calorieën, zodat je genoeg energie hebt. Het hoeft geen strikt dieet te worden, want je bent nog jong. Dus nu en dan een snack moet kunnen. Op verschillende fora kun je goede voedingsschema's vinden voor jongeren. Als je er zelf een wilt maken is het handig als je eerst je onderhoud berekent op het internet.

Supplementen

Er wordt heel veel gebruikgemaakt van supplementen in de bodybuildingwereld. Probeer om zoveel mogelijk uit je voeding te halen en voor jongeren is het nog niet nodig om supplementen aan te schaffen. Het is nooit echt bewezen of een eiwitshake negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van een kind, maar de adviesleeftijd is wel 18 jaar. Dit geldt trouwens voor alle supplementen. Tegenwoordig worden er op veel scholen voorlichtingen gegeven over supplementen, zoals wat gevaarlijk is en wat niet gevaarlijk is voor je gezondheid.
© 2015 - 2024 Crazybob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportschool op jonge leeftijd, verstandig?Sportschool op jonge leeftijd, verstandig?Tegenwoordig worden jongeren steeds vaker geconfronteerd met geïdealiseerde lichamen van anderen. Of dat nu topsporters…
Bodybuilding, sport of geen sport?Bodybuilding is de laatste jaren zeer snel in populariteit toegenomen. Nu is het vaak de vraag of bodybuilding een sport…
De basis voor fitness en krachttrainingDe basis voor fitness en krachttrainingTegenwoordig ziet u veel reclame's over mannen met een gespierd lichaam. En in die reclame's daarover zijn ook vaak appa…
Krachttraining, ook voor vrouwen!Krachttraining, ook voor vrouwen!Wie denkt aan krachttraining, denkt aan vrij snel aan bodybuilding en opgepompte en gespierde mannen. Op het eerste gezi…

Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Veldrit: Cyclocross Gavere live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere live op tv en livestreamIn het Oost-Vlaamse dorp Gavere wordt jaarlijks de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere telt mee voor de U…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bycfotografem, Pixabay
  • http://anabolen-online.com/1/post/2014/11/tiener-bodybuilding.html
Crazybob (1 artikelen)
Laatste update: 13-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.