Veldrit: Cyclocross Gavere live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gavere live op tv en livestream In het Oost-Vlaamse dorp Gavere wordt jaarlijks de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere telt mee voor de UCI Wereldbeker Veldrijden. De Cyclocross Gavere wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Op welke tv-zender is deze veldrit te zien en waar vindt men een livestream?

Geschiedenis: veldrijden in Gavere

In Gavere werden reeds in de jaren vijftig topveldritten georganiseerd. In 1956 pakte bijvoorbeeld Roger de Clercq de zege in het Oost-Vlaamse Gavere. Andere prominente winnaars in Gavere waren onder meer Berten van Damme (in 1964) en de gebroeders De Vlaeminck: Eric won er in 1978 en Roger zegevierde er zowel in 1979 als in 1982.

In de winter van 1982-1983 werd er voor het eerst een Superprestige Veldrijden georganiseerd. De organisatoren van de veldrit in Gavere behoorden tot de oprichters van dit prestigieuze klassement. In 1983 pakte de Nederlander Hennie Stamsnijder de zege in de eerste Superprestige-cross van Gavere. Hij zou ook in 1985 en 1986 deze veldrit winnen. Een andere Nederlander die erg succesvol was in Gavere, was Richard Groenendaal. Hij won deze cross in 1996, 1997 en 1999. Veruit de succesvolste coureur uit de historie van deze veldrit is echter de Belg Sven Nys. Hij won de cyclocross van Gavere maar liefst negen maal.

Gavere

Gavere is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Deze gemeente heeft ruim 12.000 inwoners. Historisch gezien is deze plaats vooral bekend van de 'Slag bij Gavere' in 1453. Dit was de beslissende slag in de zogenaamde 'Gentse Opstand'. De inwoners van Gent waren in het jaar 1449 in opstand gekomen tegen Filips de Goede, de hertog van Bourgondië. De belangrijkste oorzaak van deze opstand was de hoge belasting die de hertog van de Gentenaren eiste. De protesten tegen Filips de Goede leidden op den duur tot een ware oorlog, waarin de troepen van de hertog tegenover Gentse milities stonden. Tijdens de 'Slag bij Gavere' kwam de opstand op bloedige wijze ten einde: de Gentse milities werden verpletterend verslagen door het leger van de hertog van Bourgondië.

Asper-Gavere

De veldrit van Gavere wordt in de volksmond nog vaak de cyclocross van Asper-Gavere genoemd. In het verleden was dit namelijk de officiële naam van deze veldrit. Asper is een deelgemeente van de gemeente Gavere. Qua inwoneraantal is het dorp Asper de grootste plaats in de gemeente Gavere. De deelgemeente Asper heeft anno 2022 ruim 4000 inwoners. De deelgemeente Gavere telt anno 2022 ongeveer 2800 inwoners.

Superprestige en Wereldbeker Veldrijden

De Cyclocross van Gavere is een 'Founding Father' van de Telenet Superprestige Veldrijden. Sinds de oprichting van dat klassement was het vele jaren een onderdeel van die wedstrijdserie. Uiteindelijk heeft Gavere echter besloten om die serie te verlaten. De wedstrijd is verhuisd naar de UCI Wereldbeker Veldrijden.

Locatie: parcours Cyclocross Gavere

Het parcours van de veldrit van Gavere gaat deels over het domein van Kasteel Grenier. Dit is een militair domein. Er zijn ingangen voor het publiek aan de noordkant en de westkant van het parcours. Er zal een grote parking voor het publiek beschikbaar zijn op het industrieterrein van Asper. Vanaf dat parkeerterrein kunnen de toeschouwers met shuttlebussen naar het parcours worden vervoerd.

Live op tv, welke zender? Cyclocross Gavere

Cyclocross Gavere live bij Telenet

Bij Telenet is de wedstrijd ieder jaar te zien. De live tv-uitzending begint bij Telenet op Playtime en Play Sports omstreeks 13u25. Bij hen zijn de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live op tv te zien. De start van de dameswedstrijd is live te zien om 13u40. De start van de herenwedstrijd is live te zien om 15u00. De zender Telenet Playtime is te bekijken door iedereen die een abonnement voor digitale tv van Telenet heeft. Daarnaast is deze cross ook live te zien op de kanalen van Play Sports, die te bekijken zijn door iedereen die een abonnement heeft op die Vlaamse sportomroep. Eveneens is de wedstrijd live op tv te zien (en per livestream) bij Proximus Sports.

Live op Sporza

De veldrit van Gavere behoort soms tot de wereldbekerwedstrijden die ook door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) live op tv (en online via een gratis livestream) wordt uitgezonden. In de periode toen deze cross nog een onderdeel was van de Superprestige Cyclocross, werd hij ook al vaak door Sporza live uitgezonden (tv en livestream). Die publieke omroep zendt slechts een zeer beperkt aantal crossen van de Superprestige Veldrijden uit, maar omdat Gavere een populaire klassieker is, kozen ze er vaak voor om die wel live op tv en via de stream te laten zien.

EurosportNL

De uitzendrechten van deze manche van de World Cup Cyclocross zijn in Nederland ook in handen van Eurosport. Zij zenden deze cross doorgaans uit op de Nederlandse versie van Eurosport 1. Als er echter een heel groot ander sportevenement op die dag is waarvan Eurosport ook de uitzendrechten heeft, dan kan men besluiten om de veldrit van Gavere niet live op hun hoofdnet uit te zenden. Bij elke editie verzorgen ze echter sowieso wel een livestream van deze veldrit. Hun live-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u35. De herenwedstrijd van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden is live te zien om circa 14u55.

Ziggo Sport Totaal? Nee

Wordt deze cross in de Wereldbeker Veldrijden in Nederland ook live op tv (of per livestream) uitgezonden door Ziggo Sport Totaal? Neen, zij hebben niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. Enige jaren heeft Ziggo Sport behoorlijk wat interesse in het veldrijden gehad en ook best veel live op tv en online via een livestream uitgezonden, maar uiteindelijk heeft men wegens tegenvallende kijkcijfers op hun abonneezenders bij veldritten besloten om de concurrentiestrijd met het Nederlandse Eurosport niet aan te gaan en geen uitzendrechten (live tv en livestream) meer aan te kopen.

Livestream Cyclocross Gavere

Livestream Telenet Play Sports

Er wordt een livestream door Telenet Play Sports aangeboden van deze cross. Met die livestream kan men deze Vlaamse veldrit live op een computer of smartphone bekijken. Via hun livestream is (net als op tv) de zowel de damescross als de herencross te bekijken. De livestream begint om circa 13u25 (tegelijk met de live tv-uitzending). De start van de cyclocross van de dames is rond 13u40. De start van de herenwedstrijd bij deze cyclocross kan men op circa 15u00 op de livestream bekijken. De livestream van de Cyclocross Gavere is onder meer beschikbaar op de website van Play Sports. Op die site kunnen abonnees van het tv-zenderpakket van Play Sports inloggen om zo'n livestream te bekijken. Het is echter ook mogelijk om geen tv-abonnement bij hen te hebben, maar voor een puur digitaal abonnement te kiezen op de Play Sports Go App. Daarmee kan men livestream al hun uitzendingen op een smartphone of tablet bekijken. Elke livestream van hen (en dus ook van deze Superprestige Cyclocross) is in de hele EU te bekijken op die app. Wie niet een vast abonnement bij hen wil, kan een dagpas kopen, waarmee men een heel etmaal elke livestream van Play Sports kan bekijken. Ook is het mogelijk om een weekendpas te kopen, waarmee men een weekend lang elke livestream van hen kan bekijken. Behalve veldrijden, is er ook veel voetbal, formule 1, hockey en motorcross per livestream bij hen te bekijken.

Livestream Cyclocross Gavere bij Sporza

Er wordt ook een livestream van deze cross aangeboden door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. De livestream begint enkele minuten na half twee in de middag. Die gratis livestream van deze cyclocross van Gavere is op hun site te bekijken voor Belgische veldritfans. (Voor kijkers uit andere landen is die gratis stream op de website 'geo-blocked'.) Er is ook een livestream beschikbaar op hun app.

Livestream Cyclocross Gavere bij Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport aangeboden bij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden. Die livestream van de Cyclocross Gavere is op die zondagmiddag op hun Eurosport Player te vinden. Om hun livestream te kunnen gebruiken van deze Cyclocross Gavere, dient u wel een betaald abonnement bij hen te hebben.

Alternatief: livestream Cyclocross Gavere op de Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze World Cup Cyclocross te kijken. Via die app kan men per livestream naar tv-zenders kijken in de hele Europese Unie. Deze app is een dienst van Ziggo. Men kan op die applicatie per livestream kijken naar de uitzendingen van Sporza en Eurosport. De uitzendingen van die zenders zijn automatisch (gratis) te bekijken via een livestream op de Go App door alle abonnees van Ziggo. In 2019 was deze veldrit op deze applicatie alleen per livestream te bekijken met een aanvullend abonnement. In 2023 is dat waarschijnlijk niet meer het geval omdat Eurosport via hun 'gratis' kanalen deze Cyclocross Gavere live op tv uitzendt en men die zender dus via de livestream van deze app 'gratis' kan bekijken.

Livestream Cyclocross Gavere iTV-app?

Is het ook mogelijk om de Cyclocross Gavere per livestream te bekijken op de iTV-app van KPN? Men kan deze manche van de Wereldbeker Veldrijden per livestream op die app bekijken indien een editie van de Cyclocross Gavere op het hoofdnet van Eurosport te zien is. Via iTV is immers Eurosport 1 per livestream te bekijken.

Livestream Ziggo Sport Totaal? Neen

Ziggo Sport verzorgde ook enige jaren een livestream van deze veldrit. In de eerste jaren hadden ze alleen een livestream van de herenwedstrijd. In 2019 hadden ze ook een livestream van de dameswedstrijd. Zij hebben echter niet meer een livestream van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden.

Livestream FloBikes? Niet meer

Naast de livestreams voor België en Nederland was er in 2018 ook een officiële internationale livestream beschikbaar van de Cyclocross Gavere. Deze livestream was in handen van het Noord-Amerikaanse FloBikes. In 2022 bieden zij echter geen livestream aan van de veldrit van Gavere. Ook in 2023 is dit normaal gesproken niet het geval en evenmin in 2024. Via die dienst kan men wel veel andere veldritten per livestream bekijken. Onder meer ook de wedstrijden uit de wedstrijdserie 'Ethias Crossen' zijn per livestream bij hen te zien. Om zo'n livestream van een veldrit bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben bij FloBikes. Veel grote wegwielerwedstrijden zijn eveneens bij FloBikes voor abonnees per livestream te volgen. Voor heel wat wedstrijden (met name Europese wegkoersen) geldt wel dat de livestream 'geo-restricted' zijn. Dat houdt in dat deze livestream dan in veel landen niet live te zien is. Dit heeft te maken met uitzendrechtenkwesties; bij veel grote wegkoersen heeft FloBikes de uitzendrechten voor de livestream slechts voor een beperkt aantal landen en soms zelfs alleen maar voor Canada. FloBikes behoort tot het bedrijf FloSports, een groot Noord-Amerikaans bedrijf dat ook veel evenementen uit andere sporten via een livestream uitzendt.

Livestream Cyclocross Gavere bij GCN

De cyclocross van Gavere is ook met een livestream van GCN te bekijken. Zij kunnen dankzij hun bondgenootschap met Eurosport in veel landen zo'n stream van de Wereldbeker Cyclocross Gavere aanbieden. Ook bij toekomstige edities van de Cyclocross Gavere bieden zij in principe zo'n stream aan. Zo'n stream van de Cyclocross Gavere is bij hen echter wel dikwijls geo-restricted en dus niet in ieder land te bekijken. Bovendien dient u een abonnement te hebben bij GCN om een stream van de Wereldbeker Cyclocross Gavere bij hen te mogen bekijken. In tegenstelling tot diverse andere livestreams van wielerwedstrijden die zij aanbieden (onder meer op YouTube), die gratis zijn, is de stream van de Cyclocross Gavere niet gratis. Ook bij andere manches van de Wereldbeker Cyclocross dient u voor het live bekijken van hun stream een abonnement te hebben.

Discovery+ livestream veldrit Gavere

In samenwerking met Eurosport Nederland beschikt ook Discovery+ over de live-uitzendrechten van deze cross. Nederlandse abonnees kunnen de veldrit daarom per livestream op die app bekijken.

Livestream veldrit Gavere bij de NPO

Sinds de cross een onderdeel is van de UCI Wereldbeker Veldrijden heeft de Nederlandse publieke omroep (NPO Studio Sport) ook de uitzendrechten. Zij kunnen er dus ook voor kiezen om deze van Gavere live op tv en via de livestream uit te zenden. Dit doen zij echter niet automatisch met elke cross waarvan zij de live-uitzendrechten hebben. Het is altijd af te wachten of het wel of niet in hun programmering past.

Datum: plek op de kalender

De veldrit van Gavere heeft doorgaans een plek op de kalender in november. Incidenteel wijkt men uit naar december of oktober. In het seizoen 2021-2022 heeft de cross echter een geheel andere plek op de kalender. In dat jaar wordt hij verreden op 12 februari 2022. Hierover is ontevredenheid bij de organisatie. In de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 hopen zij op een andere plek op de kalender dan februari. (Deze opvallende datum heeft mede te maken met de wijzigingen in de kalender die plaatsvonden omdat de cross van Middelkerke niet doorgaat en die oorspronkelijk in februari gepland stond. In Middelkerke besloot men hun Noordzeecross niet te organiseren, omdat men zich in dat seizoen volledig focuste op het BK veldrijden dat in die West-Vlaamse badplaats georganiseerd werd.)

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?Bodybuilding voor jongeren; Hoe word je gespierd?De puberteit begint en de meeste tieners willen net als veel supersterren een perfect lichaam, maar al jaren lang wordt…
Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=165
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
  • http://www.cyclocrossgavere.be/kaart.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentse_Opstand_(1449-1453)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.