Ronde van Valencia, live op tv en livestream

Ronde van Valencia, live op tv en livestream De Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Ronde van Valencia wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Volta a la Comunitat Valenciana online volgen via een livestream. Er staan veel interessante deelnemers op de startlijst van deze Spaanse rittenkoers. Hoe is de geschiedenis van deze Oost-Spaanse wielerwedstrijd verlopen?

Geschiedenis Ronde van Valencia

Wisselende namen

Deze Spaanse rittenkoers ontstond eind jaren twintig. Van oorsprong heette deze wedstrijd echter nog niet de Ronde van Valencia, maar de 'Vuelta a Levante' (Ronde van Levante). Deze naam had de koers vanaf de eerste editie (in 1929) tot en met 1977. Levante is de streek in het oosten van Spanje, waartoe onder meer de regio's Valencia en Murcia behoren.

Nadat de koers in 1978 niet georganiseerd kon worden, besloot men hem in 1979 nieuw leven in te blazen, ditmaal onder de naam Vuelta a la Region de Valencia. Slechts eenmaal droeg de wedstrijd officieel die naam. In 1980 kreeg deze Spaanse wielerkoers wederom een nieuwe naam, namelijk: de Vuelta a las Tres Provincias (de ronde van de drie provincies).

Vuelta a la Comunitat Valenciana

In 1984 kreeg de wedstrijd alweer een nieuwe naam: de Vuelta a la Comunidad Valenciana. Deze officiële naam heeft deze ronde sindsdien behouden. In 2008 kwamen er grote organisatorische problemen. Dit had mede te maken met de grote financiële crisis waar Spanje zwaar door werd getroffen. Daardoor kon de wedstrijd in de periode 2009-2015 niet worden georganiseerd.

Terugkeer

Er waren pogingen om de Ronde van Valencia in 2010 of 2011 weer terug te laten keren op de wielerkalender. Die initiatieven mislukten echter. In 2015 kwam er een nieuwe poging, ditmaal mede door de Spaanse ex-toprenner Angel Casero (winnaar van de Vuelta 2001) en diens broer Rafaël Casero. Deze twee ex-profs zijn beiden afkomstig uit Valencia. De poging van de broers Casero werd een succes. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Ronde van Valencia in 2016 'slechts' als eendagswedstrijd terug zou keren op de kalender, maar uiteindelijk slaagde men erin om de wedstrijd in 2016 weer, net als in het verleden, een rittenkoers te laten zijn.

Erelijst

In 1929 werd de eerste editie van deze koers gewonnen door de Spanjaard Salvador Cardona. Hoe ziet de erelijst eruit voorafgaand aan de Ronde van Valencia 2022? In de loop der jaren is deze Spaanse rittenkoers door veel grote renners gewonnen. Daaronder waren Julian Berrendero (1942), Rik van Looy (1959), Eddy Merckx (1969), Bernard Hinault (1986), Stephen Roche (1987), Laurent Jalabert (1996) en Alejandro Valverde (2004, 2007 en 2018). Twee keer werd de Ronde van Valencia door een Nederlander gewonnen: Tom Cordes (1990) en Wout Poels (2016).

Parcours en rittenschema - Volta a la Comunitat Valenciana

Hoe ziet het parcours van de Volta a la Comunitat Valenciana eruit? Men schotelt de deelnemers doorgaans een zeer gevarieerd parcours voor, waarin heuvelritten, vlakke etappes en minstens één rit door het middengebergte zitten. Vaak zit er in de finale van een etappe nog een klimmetje.

Datum: voorjaar

Doorgaans wordt deze rittenkoers in februari verreden. In 2021 was de koers vanwege de coronacrisis verplaatst naar april. De Ronde van Valencia 2022, maar ook de edities van 2023 en 2024 worden in principe echter weer in februari gehouden.

Deelnemers: startlijst Ronde van Valencia

Omdat deze koers doorgaans een interessant en veelzijdig parcours heeft, hebben veel toppers interesse om deze wedstrijd als voorbereidingskoers te rijden. Op de startlijst van de Volta a la Comunitat Valenciana staan daarom vaak zowel befaamde klassiekerspecialisten als grote ronderenners.

Ronde van Valencia live op tv : Eurosport

Welke zender en hoe laat?

De live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ronde van Valencia zijn voor Nederland en België in handen van Eurosport. Zij zenden de etappes doorgaans live uit op hun hoofdnet Eurosport 1. Ook biedt Eurosport van elke etappe een livestream aan. Live-uitzendingen beginnen doorgaans om 16u00.

Livestream Ronde van Valencia

Livestream van Eurosport bij de Ronde van Valencia

De Volta a la Comunitat Valenciana is ook live online te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream is de Ronde van Valencia te volgen via smartphones, tablets, laptops, desktop computers, enzovoort. De officiële livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Om deze livestream te gebruiken, dient men een abonnement op deze app te hebben. Eurosport presenteert zich op die livestream-app ook echt als de 'Home of Cycling'. Er zijn heel veel wielerwedstrijden live via die livestream te bekijken. Zo heeft Eurosport de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia. Op hun livestream zijn echter ook veel kleine koersen live te zien, waaronder zelfs koersen die in de lage landen niet live op tv te zien zijn.

Go App: livestream Ronde van Valencia (hele EU)

Het is ook mogelijk om per livestream via de Go App (online tv) naar de Ronde van Valencia te kijken. Met die applicatie kan men per livestream kijken naar de zenders uit het standaardpakket van Ziggo. Hiermee kan men dus ook via een livestream kijken naar de live-uitzendingen van Eurosport bij de Volta a la Comunitat Valenciana. (Zo'n livestream is bij die dienst in de hele EU te bekijken, maar ook is zo'n stream live te bekijken in sommige andere landen zoals Noorwegen, Groot-Brittannië en IJsland.) Alle etappes die door Eurosport live uitgezonden op Eurosport 1 zijn sowieso door alle Ziggo-klanten te bekijken, want dat kanaal zit in het standaardpakket, zodat men die dus per 'gratis' livestream op die app kan bekijken. Voor etappes die op Eurosport 2 worden uitgezonden, dient men een aanvullend abonnement te hebben, om de livestream daarvan middels die app te kunnen bekijken. Via zo'n stream op de Ziggo Go App kan men niet alleen live naar de etappes van de Ronde van Valencia kijken, maar kan men ook de uitzendingen achteraf terugkijken.

Livestream Ronde van Valencia via iTV-app

De Ronde van Valencia is ook live online via een livestream op de iTV-app te bekijken. Met die app zijn, op dezelfde manier als bij de Go App van Ziggo, de live tv-uitzendingen van Eurosport per livestream te bekijken. De iTV-app is daarentegen de livestream-dienst voor de klanten van Interactieve Tv bij KPN. Zo'n livestream van deze rittenkoers is live in de hele EU te bekijken.

Livestream NPO? Livestream Sporza? Neen

Is de koers per livestream te zien bij de Nederlandse publieke omroep NOS (NPO) of het Vlaamse Sporza (VRT)? Neen, de NPO en Sporza bieden niet een livestream aan van deze Spaanse koers.

Livestream Ronde van Valencia op Discovery+

Deze koers is ook via een livestream bij Discovery+ te bekijken. De livestream is beschikbaar voor Nederlanders met een abonnement op die dienst.

Livestream Ronde van Valencia bij GCN

De Ronde van Valencia is ook via een livestream te bekijken bij GCN (Global Cycling Network). Zijn werken bij het aanbieden van zo'n livestream samen met Eurosport. De livestream van elke etappe is te vinden op hun GCN-app. In principe zenden zij de Ronde van Valencia met zo'n livestream uit. Is het een gratis livestream van deze ronde? Om zo'n livestream van hen bij deze Spaanse rittenkoers te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben. In tegenstelling tot sommige andere wedstrijden zenden ze hiervan niet een gratis livestream uit. De livestream is bij hen helaas ook geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream niet in elk land beschikbaar is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Ronde van Burgos live op tv en livestreamRonde van Burgos live op tv en livestreamDe Ronde van Burgos wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze Spaanse rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe To…
Ronde van het Baskenland - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland - live op tv en livestreamDe Ronde van het Baskenland is een onderdeel van de UCI World Tour. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' wordt verreden in…

Mathieu van der Poel: biografie van hem en zijn familieMathieu van der Poel: biografie van hem en zijn familieMathieu van der Poel behoort tot de beste wielrenners ter wereld. Hij blinkt uit in het veldrijden, wegwielrennen en mou…
Global Bodyweight Training - Arm, Borst en Rug OefeningenGlobal Bodyweight Training - Arm, Borst en Rug OefeningenHet Global Bodyweight Training Programma is er op gericht om je spierkracht te verhogen door gebruik te maken van je eig…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingnews.com/news/cavendish-cancellara-kittel-and-sagan-to-ride-the-inaugural-dubai-tour
  • http://www.demorgen.be/dm/nl/1001/Wielrennen/article/detail/1756304/2013/12/11/Wielertoppers-present-in-ambitieuze-Ronde-van-Dubai.dhtml
  • http://www.dubaitour.com/
  • http://www.rcssport.it/
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://nl.eurosport.com
  • http://www.procyclingstats.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.