Ronde van Valencia, live op tv en livestream

Ronde van Valencia, live op tv en livestream De Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Ronde van Valencia wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Volta a la Comunitat Valenciana online volgen via een livestream. Er staan veel interessante deelnemers op de startlijst van deze Spaanse rittenkoers. Doorgaans wordt deze wielerwedstrijd in februari verreden, maar de Ronde van Valencia 2021 vindt plaats van woensdag 14 april tot en met zondag 18 april 2021. Hoe is de geschiedenis van deze Oost-Spaanse wielerwedstrijd verlopen?

Geschiedenis Ronde van Valencia

Wisselende namen

Deze Spaanse rittenkoers ontstond eind jaren twintig. Van oorsprong heette deze wedstrijd echter nog niet de Ronde van Valencia, maar de 'Vuelta a Levante' (Ronde van Levante). Deze naam had de koers vanaf de eerste editie (in 1929) tot en met 1977. Levante is de streek in het oosten van Spanje, waartoe onder meer de regio's Valencia en Murcia behoren.

Nadat de koers in 1978 niet georganiseerd kon worden, besloot men hem in 1979 nieuw leven in te blazen, ditmaal onder de naam Vuelta a la Region de Valencia. Slechts eenmaal droeg de wedstrijd officieel die naam. In 1980 kreeg deze Spaanse wielerkoers wederom een nieuwe naam, namelijk: de Vuelta a las Tres Provincias (de ronde van de drie provincies).

Vuelta a la Comunitat Valenciana

In 1984 kreeg de wedstrijd alweer een nieuwe naam: de Vuelta a la Comunidad Valenciana. Deze officiële naam heeft deze ronde sindsdien behouden. In 2008 kwamen er grote organisatorische problemen. Dit had mede te maken met de grote financiële crisis waar Spanje zwaar door werd getroffen. Daardoor kon de wedstrijd in de periode 2009-2015 niet worden georganiseerd.

Terugkeer

Er waren pogingen om de Ronde van Valencia in 2010 of 2011 weer terug te laten keren op de wielerkalender. Die initiatieven mislukten echter. In 2015 kwam er een nieuwe poging, ditmaal mede door de Spaanse ex-toprenner Angel Casero (winnaar van de Vuelta 2001) en diens broer Rafaël Casero. Deze twee ex-profs zijn beiden afkomstig uit Valencia. De poging van de broers Casero werd een succes. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Ronde van Valencia in 2016 'slechts' als eendagswedstrijd terug zou keren op de kalender, maar uiteindelijk slaagde men erin om de wedstrijd in 2016 weer, net als in het verleden, een rittenkoers te laten zijn.

Erelijst

In 1929 werd de eerste editie van deze koers gewonnen door de Spanjaard Salvador Cardona. Hoe ziet anno 2021 de erelijst van deze wielerwedstrijd eruit? In de loop der jaren is deze Spaanse rittenkoers door veel grote renners gewonnen. Daaronder waren Julian Berrendero (1942), Rik van Looy (1959), Eddy Merckx (1969), Bernard Hinault (1986), Stephen Roche (1987), Laurent Jalabert (1996) en Alejandro Valverde (2004, 2007 en 2018). Twee keer werd de Ronde van Valencia door een Nederlander gewonnen: Tom Cordes (1990) en Wout Poels (2016).

Parcours en rittenschema - Volta a la Comunitat Valenciana

Hoe ziet het parcours van de Volta a la Comunitat Valenciana eruit? Men schotelt de deelnemers doorgaans een zeer gevarieerd parcours voor, waarin heuvelritten, vlakke etappes en minstens één rit door het middengebergte zitten. Vaak zit er in de finale van een etappe nog een klimmetje. Hieronder vindt u het parcours voor de editie van 2021.

Parcours: etappeschema 2021

 • Woensdag 14 april: Elche Ondara 159,5km (heuvelrit)
 • Donderdag 15 april: Alicante Alicante 179km (vlakke etappe)
 • Vrijdag 16 april: Torrent Alto de la Reina 160,5km (bergrit)
 • Zaterdag 17 april: Chilches Almenara 21,2km (tijdrit)
 • Zondag 18 april: Paterna Valencia 95,5km (vlak)

Deelnemers: startlijst Ronde van Valencia

Omdat deze koers doorgaans een interessant en veelzijdig parcours heeft, hebben veel toppers interesse om deze wedstrijd als voorbereidingskoers te rijden. Op de startlijst van de Volta a la Comunitat Valenciana staan daarom vaak zowel befaamde klassiekerspecialisten als grote ronderenners. In 2021 is de startlijst echter wel wat anders van samenstelling, aangezien deze editie in een ander deel van het seizoen plaatsvindt (april in plaats van februari), waardoor de meeste klassiekerspecialisten afwezig zijn.

Ronde van Valencia live op tv in 2021: Eurosport

Welke zender en hoe laat?

De live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ronde van Valencia 2021 zijn voor Nederland en België in handen van Eurosport. De uitzendingen beginnen doorgaans na afloop van de uitzendingen van de Tour of Turkey. Indien er andere grote evenementen in deze periode zijn waarvan Eurosport ook de live-uitzendrechten heeft, dan zenden ze soms niet alle etappes live uit op hun hoofdnet Eurosport 1, maar zeker wel alles online via de stream. (Bij sommige voorgaande edities, bijvoorbeeld de editie die tijdens de Olympische Winterspelen 2018 plaatsvond, waren zelfs alle ritten van deze Spaanse wielerwedstrijd niet live te zien het hoofdnet, maar op hun abonneezender Eurosport 2.) Sowieso biedt Eurosport echter wel van elke etappe een livestream aan. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema.

Uitzendschema Ronde van Valencia 2021 (tv en stream)

 • Woensdag 14 april 2021: 14u00 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 • Donderdag 15 april 2021: 14u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Vrijdag 16 april 2021: 14u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Zaterdag 17 april 2021: livestream om 14u00, samenvatting tv om ca. 16u55
 • Zondag 18 april 2021 livestream om ca. 17u00, op tv om ca. 17u15

Uitzending dames op 18 april 2021?

Bij de dames staat er op 18 april 2021 een eendagswedstrijd in Valencia op het programma. Helaas wordt die door Eurosport in Nederland en België niet live op tv uitgezonden. Wel is de dameswedstrijd op die zondag vanaf 12u00 via een livestream te bekijken.

Livestream Ronde van Valencia 2021

Livestream van Eurosport bij de Ronde van Valencia 2021

De Volta a la Comunitat Valenciana is ook live online te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream is de Ronde van Valencia te volgen via smartphones, tablets, laptops, desktop computers, enzovoort. De officiële livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Om deze livestream te gebruiken, dient men een abonnement op deze app te hebben. Eurosport presenteert zich op die livestream-app ook echt als de 'Home of Cycling'. Er zijn heel veel wielerwedstrijden live via die livestream te bekijken. Zo heeft Eurosport anno 2021 de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia. Op hun livestream zijn echter ook veel kleine koersen live te zien, waaronder zelfs koersen die in de lage landen niet live op tv te zien zijn.

Go App: livestream Ronde van Valencia 2021 (hele EU)

Het is ook mogelijk om per livestream via de Go App (online tv) naar de Ronde van Valencia 2021 te kijken. Met die applicatie kan men per livestream kijken naar de zenders uit het standaardpakket van Ziggo. Hiermee kan men dus ook via een livestream kijken naar de live-uitzendingen van Eurosport bij de Volta a la Comunitat Valenciana 2021. (Zo'n livestream is bij die dienst anno 2021 in de hele EU te bekijken, maar ook is zo'n stream live te bekijken in sommige andere landen zoals Noorwegen, Groot-Brittannië en IJsland.) Alle etappes die door Eurosport live uitgezonden op Eurosport 1 zijn sowieso door alle Ziggo-klanten te bekijken, want dat kanaal zit in het standaardpakket, zodat men die dus per 'gratis' livestream op die app kan bekijken. Voor etappes die op Eurosport 2 worden uitgezonden, dient men een aanvullend abonnement te hebben, om de livestream daarvan middels die app te kunnen bekijken. Via zo'n stream op de Ziggo Go App kan men niet alleen live naar de etappes van de Ronde van Valencia kijken, maar kan men ook de uitzendingen achteraf terugkijken.

Livestream Ronde van Valencia via iTV-app in 2021

De Ronde van Valencia 2021 is ook live online via een livestream op de iTV-app te bekijken. Met die app zijn, op dezelfde manier als bij de Go App van Ziggo, de live tv-uitzendingen van Eurosport anno 2021 per livestream te bekijken. De iTV-app is daarentegen de livestream-dienst voor de klanten van Interactieve Tv bij KPN. Zo'n livestream van deze rittenkoers is anno 2021 en 2022 live in de hele EU te bekijken.

Livestream NPO? Livestream Sporza? Neen

Is de koers in 2021 per livestream te zien bij de Nederlandse publieke omroep NOS (NPO) of het Vlaamse Sporza (VRT)? Neen, de NPO en Sporza bieden in 2021 niet een livestream aan van deze Spaanse koers.

Livestream Ronde van Valencia 2021 bij GCN

De Ronde van Valencia is anno 2021 ook via een livestream te bekijken bij GCN (Global Cycling Network). Zijn werken bij het aanbieden van zo'n livestream samen met Eurosport. De livestream van elke etappe is te vinden op hun GCN-app. In principe zenden zij ook de Ronde van Valencia 2022, maar ook de edities van 2023 en 2024 met zo'n livestream uit. Is het een gratis livestream van deze ronde anno 2021? Om zo'n livestream van hen bij deze Spaanse rittenkoers te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben. In tegenstelling tot sommige andere wedstrijden zenden ze hiervan niet een gratis livestream uit. De livestream is bij hen helaas ook geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream niet in elk land beschikbaar is.

Lees verder

© 2014 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Ronde van Vlaanderen live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen live op tv en livestreamDe Ronde van Vlaanderen behoort tot de grootste monumenten van de wielerwereld. De finish van deze mythische voorjaarskl…
Ronde van het Baskenland - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland - live op tv en livestreamDe Ronde van het Baskenland is een onderdeel van de UCI World Tour. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' wordt verreden in…

Mathieu van der Poel: biografie van hem en zijn familieMathieu van der Poel: biografie van hem en zijn familieMathieu van der Poel behoort tot de beste wielrenners ter wereld. Hij blinkt uit in het veldrijden, wegwielrennen en mou…
Global Bodyweight Training - Arm, Borst en Rug OefeningenGlobal Bodyweight Training - Arm, Borst en Rug OefeningenHet Global Bodyweight Training Programma is er op gericht om je spierkracht te verhogen door gebruik te maken van je eig…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingnews.com/news/cavendish-cancellara-kittel-and-sagan-to-ride-the-inaugural-dubai-tour
 • http://www.demorgen.be/dm/nl/1001/Wielrennen/article/detail/1756304/2013/12/11/Wielertoppers-present-in-ambitieuze-Ronde-van-Dubai.dhtml
 • http://www.dubaitour.com/
 • http://www.rcssport.it/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://nl.eurosport.com
 • http://www.procyclingstats.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-04-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!