Ronde van het Baskenland - live op tv en livestream

Ronde van het Baskenland - live op tv en livestream De Ronde van het Baskenland is een onderdeel van de UCI World Tour. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' wordt verreden in het voorjaar Deze Baskische rittenkoers wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de etappes van deze Ronde van het Bakenland op het internet bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' verlopen? Door welke omroep wordt deze Baskische koers live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van de Ronde van het Baskenland?

Geschiedenis Ronde van het Baskenland

Erelijst

De Fransman Francis Pélisier was in 1924 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van het Baskenland. Hoe ziet de erelijst van deze rittenkoers eruit, voorafgaand aan de Ronde van het Baskenland 2022? Wie waren de succesvolste deelnemers uit de historie van deze koers? De Spanjaarden José Antonio González en Alberto Contador zijn de renners met de meeste eindzeges in deze rittenkoers. Zij pakten beiden vier keer de eindzege. Gonzalez zegevierde in 1972, 1975, 1977 en 1978. Contador won in 2008, 2009, 2014 en 2016. Twee renners slaagden er drie keer in om deze koers te winnen: de Ier Sean Kelly en de Zwitser Tony Rominger.

Zeges per land

Van de 58 verreden edities die verreden werden, voorafgaand aan de Ronde van het Baskenland 2022, werden er 26 gewonnen door Spaanse wielrenners. Nummer twee in de landenranking staat Italië met zeven eindzeges. België staat zesde in de landenranking, met drie eindzeges. Al die Belgische zeges werden geboekt in de oertijd van de Ronde van het Baskenland: Auguste Verduyk won de wedstrijd in 1925 en Maurice de Waele won de koers zowel in 1928 als in 1929. Nederland staat op de landenranking op een gedeelde achtste plek met slechts één zege: Erik Breukink zegevierde in 1988 in de Ronde van het Baskenland.

Ronde van het Baskenland: status

Prestige

De Ronde van het Baskenland is een rittenkoers die al decennialang een behoorlijk grote prestige heeft binnen de wielerwereld. De koers is een vast onderdeel van de UCI World Tour. Velen beschouwen het ook als één van de mooiste en zwaarste rittenkoersen in het voorjaar. De wedstrijd is doorgaans qua deelnemersveld ook zeer sterk bezet. Toch is het doel waarmee toprenners in deze koers starten wel zeer verschillend. Voor veel Spaanse renners behoort de Ronde van het Baskenland tot hun hoofddoelen in het voorjaar.

Ardennenklassiekers en grote rondes

Voor veel buitenlandse toprenners is de Ronde van het Baskenland echter vooral een mooie voorbereidingswedstrijd, bijvoorbeeld voor de klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) die kort daarna plaatsvinden. Ook vinden veel toppers deze rittenkoers een mooie test, met het oog op de grote rondes zoals de Tour en de Giro, die later in het seizoen worden verreden.

Vuelta Ciclista al Pais Vasco

De officiële Spaanse benaming van de Ronde van het Baskenland is de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. Dit is ook de benaming die doorgaans internationaal voor deze koers wordt gebruikt. De officiële Baskische benaming van de Ronde van het Baskenland is echter de Euskal Herriko txirrindulari itzulia.

Ronde van het Baskenland, live op tv, welke zender en hoe laat? Eurosport

Op welke zender is deze wielerkoers live te zien? De Ronde van het Baskenland wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen? De live tv-uitzendingen van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' zijn in principe op de meeste dagen gepland om 15u30 op de zender Eurosport1. Mede vanwege de vele live-evenementen die Eurosport dagelijks uitzendt, zijn de uitzendtijden in de programmering van deze zender sowieso altijd enigszins 'onder voorbehoud'. Indien er een erg drukke programmering is bij deze sportomroep, dan vinden sommige live-uitzendingen van deze wielerkoers helaas alleen plaats op de abonneezender Eurosport 2, of zelfs alleen via een livestream op de Eurosport Player. Dit geldt echter doorgaans slechts voor een zeer beperkt aantal etappes. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van deze editie van de Rond van het Baskenland. .

Live op tv bij Sporza of de NOS? Nee

Kan men deze Spaanse World Tour-wedstrijd ook live op tv (of per livestream) bekijken bij de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen, respectievelijk de VRT (Sporza) en de NPO (NOS Studio Sport)? Neen, die hebben niet de uitzendrechten om de Ronde van het Baskenland live op tv (of online via een stream) uit te zenden.

Livestream Ronde van het Baskenland

Livestream Eurosport

De etappes van de Ronde van het Baskenland zijn allemaal via een livestream van Eurosport te bekijken. Met zo'n stream ziet u de etappes van deze koers op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op Eurosport App. Is dit een gratis livestream? Om bij deze officiële livestream van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die Eurosport Player te hebben, dus neen, die stream is niet gratis. Via die dienst kan men per livestream dagelijks naar sportevenementen kijken op bijvoorbeeld de smartphone, laptop of tablet. Eurosport presenteert zich als 'The Home of Cycling' en er zijn daarom ook veel wielerwedstrijden per livestream op die Eurosport App te bekijken. Niet alleen kan men via die livestream naar de koersen kijken die Eurosport live op tv uitzendt, maar daarnaast zijn er op die stream ook diverse andere wielerkoersen live te bekijken, waarvoor men geen plek had in de live tv-programmering van de tv-zenders van Eurosport.

Alternatief: livestream Ronde van het Baskenland via Go App

De ritten van de Ronde van het Baskenland zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Daarop kan men immers online (via de livestream) naar de live tv-uitzendingen van Eurosport kijken. Dit is een geheel legaal alternatief dat gebruikt kan worden door sportliefhebbers die geen abonnement hebben op de livestream van de Eurosport Player App en toch live via een stream naar deze Baskische rittenkoers willen kijken. De Go App is echter wel verbonden aan Ziggo Go: klanten van VodafoneZiggo kunnen via die app per livestream naar tv kijken. Wie een abonnement voor digitale tv heeft, hoeft niets bij te betalen om via deze app per livestream naar tv te kijken. Veel klanten van Ziggo kijken al vaak televisie via deze app; voor hen is dit dus in de praktijk een eigenlijk een geheel legale gratis livestream van de Ronde van het Baskenland. Via die livestream zijn echter alleen automatisch (en 'gratis') de etappes te zien die live op Eurosport 1 worden uitgezonden. De livestream van Eurosport 2 is alleen te bekijken door mensen met een aanvullend abonnement. De livestream van ritten die exclusief op de Eurosport Player worden uitgezonden, zijn logischerwijs helemaal niet op deze Go App te zien. Gelukkig gebeurt het slechts zeer incidenteel dat een rit alleen op die 'Player' live wordt uitgezonden.

Livestream Ronde van het Baskenland bij Sporza? Livestream NOS? Nee

Is het mogelijk om de Ronde van het Baskenland online te bekijken via een livestream aan Sporza of de NOS? Neen, deze omroepen bieden een gratis livestream aan bij heel wat koersen waarvan zij de live-uitzendrechten hebben, maar van deze rittenkoers hebben zij de live-uitzendrechten niet en ze kunnen dus ook geen stream aanbieden van de Ronde van het Baskenland.

Livestream 'Itzulia Basque Country' bij FloBikes? 'USA only'

De bekende streamingdienst FloBikes biedt ook een livestream aan van deze Baskische rittenkoers. Hun livestream van de Ronde van het Baskenland is echter zeer geo-retricted; alleen abonnees in de Verenigde Staten mogen die stream live bekijken.

Livestream NLziet? Nee

Is het mogelijk om de Ronde van het Baskenland via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Nee, de Ronde van het Baskenland wordt niet live uitgezonden op een zender die op deze app te vinden is. Er is ook geen livestream van deze Spaanse rittenkoers te vinden op NPO Start.

Livestream Ronde van het Baskenland bij Discovery+

De live-uitzendingen van Eurosport bij deze Ronde van het Baskenland zijn per livestream te zien op de app Discovery+ (voor Nederlandse abonnees van die dienst).

Livestream Ronde van het Baskenland bij GCN

Deze etappekoers is ook via een livestream van GCN (Global Cycling Network) op het internet te bekijken. Die livestream bevindt zich elke dag op hun app. Hun livestream begint doorgaans tegelijkertijd met de stream van Eurosport. Is dit een gratis livestream van deze Spaanse wielerwedstrijd? Om de livestream van GCN bij deze Baskische rittenkoers te kunnen bekijken, dient u een betaald abonnement bij hen te hebben, dus neen, dit is niet een gratis stream.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…

Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Tijdens je fitnessoefeningen zal je meer dan waarschijnlijk al in contact gekomen zijn met een trilplaat. Of je hebt hie…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149886&c=3
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_het_Baskenland_2014
  • http://www.touretappe.nl/ronde-van-het-baskenland-2015/
  • http://nl.eurosport.com
  • http://www.2cycle.be/forum/showthread.php?s=fb505a0612c5ea0557b63db4811042ab&postid=657436#post657436
  • https://da.wikipedia.org/wiki/Baskerlandet_Rundt_2017
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171014&c=3
Reactie

C. Oomen, 08-04-2016
Wie is de vrouwelijke comentator naast Michael bogerd? Op eurosport bij de rond van baskenland Reactie infoteur, 09-04-2016
Dat is José Been:
https://twitter.com/tourdejose

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 28-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.