Scheldeprijs live op tv en livestream

Scheldeprijs live op tv en livestream De Scheldeprijs is een wielerkoers met een grote historie. De finish van deze wielerwedstrijd ligt Schoten (België). De wedstrijd wordt doorgaans in het voorjaar verreden. Deze sprinterkoers is jaarlijks live op tv te bekijken. Ook is de Scheldeprijs op het internet te bekijken via een livestream. Hoe is deze wielerkoers eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis van de Scheldeprijs

Ontstaan

De Scheldeprijs behoort tot de oudste nog bestaande Belgische profwedstrijden. In 1907 werd de eerste editie verreden, waarmee deze klassieker dus bijvoorbeeld nog zes jaar ouder is dan de Ronde van Vlaanderen. Die eerste editie van de Scheldeprijs werd in 1907 georganiseerd als onderdeel van de festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan Belgische wielerbond. De organisator van die eerste editie van de Scheldeprijs was Alfred Martougin. Een Franstalig sportblad uit Antwerpen, La Chronique Sportive, ondersteunde de organisatie van deze nieuwe wedstrijd. Opvallend genoeg werd in die begintijd de koers dan ook vooral bij zijn Franse naam genoemd 'Grand Prix de l’Escaut', al had deze wedstrijd indertijd ook al een Vlaamse naam: ‘de Groote Scheldeprijs’.

Het parcours van de eerste Scheldeprijs was slechts 100 kilometer lang. De start en de finish waren in Antwerpen (locatie: wielerbaan Zurgenberg). De renners reden onder meer Mechelen, Leuven en Lier. Indertijd was de Scheldeprijs nog geen voorjaarswedstrijd. De wedstrijd werd middenin de zomer verreden, op zondag 28 juli 1907. De winnaar was dat jaar de Fransman Maurice Leturgie.

Erelijst

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van deze Antwperse wielerwedstrijd eruit? De Scheldeprijs is in de loop der jaren vaak in een massasprint geëindigd. Op de erelijst van deze koers staan dan ook erg veel befaamde sprinters, waaronder Jean-Paul van Poppel (1986 en 1988), Mario Cipollini (1991 en 1993), Jeroen Blijlevens (1999), Robbie McEwen (2002), Tom Boonen (2004 en 2006), Alessandro Petacchi (2009), Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011), Alexander Kristoff (2015) en Caleb Ewan (2020). De recordhouder qua aantal zeges is de Duitse topsprinter Marcel Kittel, die vijf keer deze semiklassieker won (in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017).

Nederlandse successen

Van de 109 verreden edities van de Scheldeprijs (tot aan 2022) werden er 78 gewonnen door Belgen. Nederland staat tweede in de landenranking, met elfd zeges. In 1953 was Hans Dekkers de eerste Nederlander die erin slaagde om deze koers te winnen. In 1981 zegevierde Ad Wijnands in de Scheldeprijs. Adrie van der Poel won in 1985. Jean-Paul van Poppel (de vader van Boy en Danny van Poppel) won in 1986 en 1988. John Talen zegevierde in 1990. Servais Knaven won in 1998. Jeroen Blijlevens pakte in 1999 de zege in deze koers.

In 2005 was Thorwald Veneberg de winnaar van deze koers. Die zege van Veneberg was opvallend. Veneberg was nochtans prof geworden omdat hij beschouwd werd als een klimtalent, maar hij pakte op die dag in het voorjaar van 2005 zijn eerst en enige grote zege, tijdens één van de allervlakste topkoersen. In een prachtige sprint-a-deux versloeg hij Tomas Vaitkus, die vooraf door velen als een veel betere sprinter werd beschouwd. In 2018 werd de Scheldeprijs voor de tiende keer gewonnen door een Nederlander. Dat jaar ging de zege naar het sprinttalent Fabio Jakobsen. Ook in 2019 won hij deze koers.

Namen van de Scheldeprijs

Oorspronkelijk had de Scheldeprijs dus zowel een Franse naam, 'Grand Prix de l’Escaut', als een Vlaamse naam, 'de Groote Scheldeprijs'. In de loop der jaren zijn er diverse kleine wijzigingen aangebracht in de officiële naam van deze Vlaamse koers. Zo heette de wedstrijd onder meer 'de Scheldeprijs Schoten', 'de Grote Scheldeprijs' en 'de Scheldeprijs Vlaanderen'. Op den duur zijn al die toevoegingen aan de naam echter verdwenen. Anno 2016 heet de koers 'de Scheldeprijs'. Deze wedstrijd wordt overigens georganiseerd door Flanders Classics. Dit organisatiebureau organiseert onder meer ook de Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Parcours Scheldeprijs

In het verleden was de start van de wedstrijd vaak in het centrum van Antwerpen. In 2018 kwam daar verandering in: Terneuzen (Nederland) werd de nieuwe startplaats. Voortaan gaat het parcours van deze koers voor een heel groot deel over Nederlandse grondgebied. Dit gaf een interessant nieuw aspect aan de wedstrijd: op de Zeeuwse wegen was namelijk veel kans op waaiervorming. Vanwege de Nederlandse maatregelen tegen het coronavirus kon deze koers in 2020 echter niet in Terneuzen van start gaan. Het was daardoor in dat jaar weer een puur Belgische wedstrijd. De editie van 2021, maar ook de Scheldeprijs 2022 en eveneens de editie van 2023 zullen wel weer in Terneuzen starten.

Datum: voorjaarskoers

Deze sprinterswedstrijd is gewoonlijk een voorjaarskoers. Net als bijna alle andere wielerkoersen in het voorjaar van 2020 is ook de Scheldeprijs afgelast vanwege het coronavirus. Bij diverse topwedstrijden bestond de hoop dat men deze koersen in het najaar nog kon inhalen. Bij de Scheldeprijs leek die kans echter zeer klein. Uiteindelijk kregen ze echter alsnog die kans, toen een andere Belgische wedstrijd (Dwars door Vlaanderen) een datum op de herziene kalender had gekregen, maar de organisatoren van die wielerwedstrijd vervolgens besloten om er alsnog van af te zien om die koers in 2020 nog te organiseren. Daarop kwam die datum vrij: 14 oktober. Vervolgens is die datum aan de Scheldeprijs gegeven. In 2021 wordt de wedstrijd weer in het voorjaar gehouden. In 2022 is dat ook het geval. De Scheldeprijs 2022 wordt verreden op 6 april 2022. Deze sprinterkoers staat ook in 2023 en 2025 gepland in het voorjaar.

Scheldeprijs live op tv: welke zender en hoe laat?

Live op Sporza

De Scheldeprijs wordt live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op welke zender wordt deze wedstrijd live uitgezonden? De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één.

Live op tv bij Eurosport2

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Antwerpse wielerkoers. Vanwege de drukke sportkalender in het voorjaar zenden zij niet elk jaar deze sprinterkoers live uit op hun hoofdnet (Eurosport 1). Vaak zenden ze het live uit op hun abonneezender Eurosport 2. (Daarnaast verzorgen ze een livestream van de Antwerpse koers. Op die stream is zowel de dames- als de herenwedstrijd live te zien.)

Live op tv bij de NOS of Omroep Zeeland? Neen

Hoewel het vernieuwde parcours van de Scheldeprijs sinds 2018 voor een heel groot deel door Nederland liep, wordt deze koers niet live op tv uitgezonden door een Nederlandse tv-zender (bijvoorbeeld de NOS of Omroep Zeeland). Er werd toen nochtans verwacht dat er veel meer aandacht van Nederlandse media (waaronder tv) voor deze wedstrijd zou komen, maar ook in 2022 zenden de Nederlandse zenders het niet live op tv uit.

Dameswedstrijd bij Proximus

De wedstrijd van de dames is in live op tv te zien bij Proximus. (Daarnaast is de Scheldeprijs van de dames ook online via een livestream te zien bij GCN en Eurosport.)

Livestream Scheldeprijs

Livestream van Sporza voor de Scheldeprijs

Er wordt een livestream van de Scheldeprijs verzorgd door Sporza. De Scheldeprijs is via die Vlaamse livestream online te volgen op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream om circa 15u00 begint. De livestream van de Scheldeprijs is gratis bij Sporza. Men kan deze livestream onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun website. Daarnaast is deze gratis livestream van deze Nederlands-Vlaamse koers ook te vinden in de rubriek 'Wielrennen' van hun site. Ook vindt men deze gratis livestream op de Sporza App. Hun livestream is officieel helaas wel alleen maar beschikbaar voor kijkers uit België. (Deze livestream is 'geo-restricted'.) Voor kijkers uit andere landen is de livestream van Sporza bij deze Nederlands-Vlaamse wielerwedstrijd officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Scheldeprijs op de Eurosport Player

Deze koers wordt ook online per livestream uitgezonden door Eurosport. Deze livestream bevindt zich op de woensdag van dit Antwerpse evenement op de de Eurosport Player. Deze livestream begint om circa 15u00. Daarvoor begint er overigens om 14u00 al een stream waarop de dameswedstrijd te zien is. Men dient om zo'n livestream van het wielrennen te kunnen bekijken een betaald abonnement op die app te hebben. Eurosport presenteert zichzelf vaak als 'The Home of Cycling' en dat maken ze onder meer op die Eurosport Player zeker waar: tijdens het wegwielerseizoen zijn er bijna elke week wel meerdere wielerkoersen per livestream bij hen te bekijken. Ook bieden zij bijvoorbeeld voor Nederland en Vlaanderen een exclusieve livestream aan bij de Giro d'Italia.

Go App: livestream Scheldeprijs (hele EU)

Men kan deze koers ook online bekijken via een livestream op de Go App (online tv). De zender VRT één behoort immers tot de zenders uit het standaardpakket van Ziggo die men per livestream via die app kan bekijken. Op die manier kan men als klant van Ziggo dus de Ziggo Go App gebruiken, om in Nederland alsnog geheel legaal de Vlaamse uitzending van Sporza via een livestream te bekijken. Is deze livestream geo-restricted? Ja, elke livestream op de Ziggo Go App is geo-restricted, maar deze livestreams zijn wel veel minder geo-restricted dan de streams op de websites van de reguliere tv-omroepen. Elke livestream op de Ziggo Go App mag men namelijk in de hele EU kijken. (Ter vergelijking: de livestream op de Sporza App kan men alleen in België bekijken.) In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream van de Ziggo Go App wel 'geo-blocked'.

Scheldeprijs livestream bij Flobikes: alleen USA en Canada

De Scheldeprijs wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Hun livestream van deze Nederlands-Vlaamse semiklassieker is echter geo-restricted. Alleen abonnees in Canada en de Verenigde Staten mogen deze livestream bekijken. In overige landen is de livestream van deze sprinterskoers 'geo-blocked'.

Livestream bij NLziet? Livestream NOS? Neen

Kan men de Scheldeprijs in 2022 of 2023 ook bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, er is niet een livestream beschikbaar op die app. De Scheldeprijs wordt namelijk niet live uitgezonden door de tv-zenders die te zien zijn op die app. Hoewel deze koers doorgaans voor een belangrijk deel door Nederland gaat, wordt hij niet per livestream (noch live op tv) uitgezonden door de NOS. Er is dus ook geen livestream van deze wedstrijd te vinden op NPO Start. Er is ook niet een livestream van deze doorgaans grotendeels Zeeuwse koers te vinden bij Omroep Zeeland; zij zenden het evenmin live op tv uit.

Het is met name erg jammer voor Nederlandse wielerliefhebbers dat deze koers niet door de NOS wordt uitgezonden. Deze omroep biedt immers van elke wielerkoers die zij live op tv uitzenden, ook online een gratis livestream aan. Aangezien zij niet de uitzendrechten hebben (live tv en livestream) van deze semiklassieker, is dat bij deze koers dus niet het geval. De NOS zendt doorgaans alleen Vlaamse koersen live op tv en per livestream uit als die in het weekend worden verreden. Zo zenden zij anno 2022 wel een gratis livestream uit van Gent-Wevelgem, de Omloop het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen.

Livestream Scheldeprijs 2022 en volgende edities bij Discovery+

Met ingang van 2022 is deze Belgische sprinterskoers ook met een livestream bij Discovery+ te volgen.

Livestream Scheldeprijs bij GCN

Het Global Cycling Network (GCN) biedt wel een livestream aan van deze Belgische wedstrijd in het voorjaar. Hun livestream is op die woensdag te vinden op de GCN-app. De livestream is alleen door abonnees van hen te gebruiken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Hardlopen: trainen met hartslagzonesHardlopen: trainen met hartslagzonesJe hart vertelt je veel over de inspanning die je levert tijdens het hardlopen. Het meten van je hartslag is dan ook een…
Dwars door Vlaanderen live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI World T…
Bronnen en referenties
  • http://www.scheldeprijs.be/nl/elite-men/history/hall-of-fame
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
  • http://www.cyclingfever.com
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164360&c=3
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/142710/scheldeprijs-komt-met-wijzigingen-voor-een-veiligere-koers.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.