Parijs-Roubaix live op tv en livestream

Parijs-Roubaix live op tv en livestream De Franse wielerklassieker Parijs-Roubaix bestaat al sinds 1897. Het parcours is vooral bekend vanwege zijn vele kasseistroken. De wedstrijd behoort tot de populairste en belangrijkste klassiekers. De bijnaam van Parijs-Roubaix is de 'Hel van het Noorden'. Parijs-Roubaix wordt live op tv uitgezonden en is ook op het internet via een livestream te bekijken.

Geschiedenis van Parijs-Roubaix

Het ontstaan van deze wielerkoers is te danken aan twee Franse textielfabrikanten: Théodore Vienne en Maurice Perez. Zij waren eerder reeds de drijvende krachten achter de bouw van het Velodrome (de wielerbaan) van Roubaix, die in juni 1895 geopend werd. Begin 1896 kwamen ze met het idee om in de toekomst een wegwielerwedstrijd te organiseren, waarvan de start in de Franse hoofdstad Parijs zou zijn en de finish op hun wielerbaan. De koers was bedoeld als een middel ter promotie van zowel die wielerbaan als de textielstad Roubaix. De eerste editie zou plaatsvinden in 1897. Dat jaar ging de zege naar de Duitse Josef Fischer.

Oorspronkelijk werd de wedstrijd gepresenteerd als een voorbereidingswedstrijd voor Bordeaux-Parijs, wat indertijd één van de meest prestigieuze wegwielerwedstrijden ter wereld was. Op den duur groeide Parijs-Roubaix uit tot een wedstrijd met veel meer prestige dan Bordeaux-Parijs. Parijs-Roubaix werd één van de vijf 'grote monumenten' in de wielerwereld, samen met Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Bordeaux-Parijs kreeg daarentegen in de loop der jaren steeds minder prestige en in 1988 werd de laatste editie van die voormalige topklassieker gehouden.

Bijnaam: hel van het Noorden

In 1919 kreeg de wedstrijd de bijnaam 'de Hel van het Noorden' (l'Enfer du Nord). Deze benaming dankte men aan een journalist, die dat jaar een reportage schreef over Parijs-Roubaix. Het was de eerste editie die na de Eerste Wereldoorlog werd verreden. Oorspronkelijk sloeg die benaming 'hel' vooral op het decors waarin de koers dat jaar werd verreden: Noord-Frankrijk was extreem zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog en langs de route waren overal kapot geschoten gebouwen en andere overblijfsels van de oorlog te zien. Vervolgens is men deze wedstrijd 'de Hel van het Noorden' blijven noemen, maar in latere jaren ging daarbij het woord 'hel' steeds vaker slaan op het helse, zware parcours, met de vele kasseistroken.

Erelijst van Parijs-Roubaix

Hoe ziet de erelijst van deze klassieker eruit, voorafgaand aan Parijs-Roubaix 2022? Op de lijst van renners met de meeste zeges in Parijs-Roubaix staan twee Belgen bovenaan. Roger de Vlaeminck en Tom Boonen wonnen deze helleklassieker allebei vier keer. Zeven renners slaagden erin om Parijs-Roubaix drie keer te winnen: Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Francesco Moser, Eddy Merckx, Rik van Looy, Gaston Rebry en Octave Lapize.

België is het succesvolste land uit de geschiedenis van Parijs-Roubaix. Van de 117 verreden edities werden er 55 door Belgen gewonnen. Frankrijk won er dertig en Italië won er elf. Zes keer pakte een Nederlander de zege in Roubaix. Peter Post was in 1964 de eerste Nederlander die de zege pakte in 'de Hel van het Noorden'. Daarna volgden Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001) en Niki Terpstra (2014).

Datum: voorjaar

Doorgaans vindt deze wielerklassieker plaats in het voorjaar. In 2020 kon de koers vanwege de coronacrisis niet doorgaan. In 2021 werd de wedstrijd vanwege de coronacrisis in het najaar gehouden. Bij de edities van 2022 en 2023 is de koers wel weer in de eerste helft van april gepland. Parijs-Roubaix 2022 staat overigens wel iets later op de kalender dan gewoonlijk. In april 2022 worden namelijk Franse presidentsverkiezingen gehouden. Om daarmee niet in conflict te komen, wordt de koers in 2022 twee weken na de Ronde van Vlaanderen verreden, op 17 april 2022. In 2023 en 2024 wordt de klassieker wel weer op de eerste zondag na de Ronde van Vlaanderen gehouden.

Parcours Parijs-Roubaix

Hoe ziet het parcours van Parijs-Roubaix eruit? Parijs-Roubaix gaat doorgaans van start in Compiègne. Het startschot klinkt daar omstreeks 11u00 op het Place Général de Gaulle. De finish is op de wielerbaan in Roubaix. De lengte van het parcours is circa 260 kilometer. In het parcours zijn doorgaans tussen de 25 en 30 kasseistroken opgenomen. Een beroemd deel van het parcours bevindt zich op circa 100 kilometer van de finish. De deelnemers rijden dan door het 'Bos van Wallers'en over de 'Trouéée d'Arenberg'. Op die passages breekt de koers vaak open. Andere beroemde passages zijn onder meer Mons en Pévèle (op circa 48 kilometer van de finish) en het Carrefour de L'Arbre (op 16,5 kilometer van de eindstreep). De laatste 'echte' kasseienstrook is doorgaans de 'Willems à Hem' op circa 7,5 kilometer van de finish. Daarna volgt tijdens de finale in Roubaix, vlak voordat men de wielerbaan opdraait, nog één keienweg die qua wegdek echter veel beter berijdbaar is dan de overige kasseistroken: de Espace Charles Crupelandt. Die weg van 300 meter is een symbolisch eerbetoon aan de Noord-Franse coureur Crupelandt die Parijs-Roubaix in 1912 en 1914 won. Vlak nadat de renners over deze strook hebben gereden, rijden zij de wielerbaan op, waarop ze nog anderhalve ronde moeten afleggen.

Parcours

Parcours dameswedstrijd

De dameskoers staat op de zaterdag op het programma. De start van de dameswedstrijd is in Denain. De afstand van het parcours is circa 120 kilometer. Er zijn 17 kasseistroken opgenomen in hun parcours. De laatste 85 kilometer van hun route zijn hetzelfde als die van het parcours van de heren. Het befaamde Bos van Wallers ontbreekt echter wel in het parcours van de dameswedstrijd.

Parcours herenwedstrijd

De start van de herenwedstrijd is in Compgiègne. Het parcours heeft een lengte van circa 260 kilometer. Er bevinden zich circa 30 kasseistroken in de route. De totale lengte van de kasseistroken is 55 kilometer.

Overzicht: alle kasseiwegen in het parcours

Hieronder vindt u een overzicht van alle kasseistroken in het parcours van deze Franse wielerklassieker. Voor elke strook staat het nummer vermeld waaraan deze te herkennen is. Achter de naam van de strook staat eerst de lengte van de strook en daarna de afstand die de renners vanaf die kasseistrook nog moeten afleggen tot aan de finish. Deze 30 stroken zijn allen opgenomen in het parcours van de herenwedstrijd. Bij de wedstrijd van de dames zijn alleen de stroken 17 tot en met 1 opgenomen.

Kasseistroken in het parcours van Parijs-Roubaix

 • 30: Troisvilles - Inchy, lengte 2,2 km - nog 160,3 km tot de finish
 • 29: Viesly - Quiévy, 1,8 km - nog 153,8 km.
 • 28: Quiévy - St. Python (langste strook) 3,7 km - nog 151,2 km
 • 27: St. Python 1,5 km - nog 146,5 km
 • 26: St. Martin sur Écaillon - Vertain 2,3 km - 139,4 km
 • 25: Verschain Maugré a Querenaing 1,6 km - 129,km
 • 24: Querenaing a Maing 2,5 km - 126,7 km
 • 23: Maing - Monchaux sur Écaillon 1,6 - 123,6 km
 • 22: Haspress a Thiant 1,7 - 117
 • 21: Haveluy - Wallers 2,5 - 103,5
 • 20: Trouée d'Arenberg (Bos van Wallers) 2,4 - 95,3
 • 19: Wallers - Hélesmes 1,6 - 89,3
 • 18: Hornaing - Wandignies 3,7 - 82,5
 • 17: Warlaing - Brillon 2,4 - 75,0
 • 16: Tilloy - Sars et Rosières 2,4 - 71,5
 • 15: Secteur pavé de Beuvry la Foret - Orchies (Espace Madiot) 1,4 - 65,2
 • 14: Espace Orchies 1,7 - 60,2
 • 13: Auchy - Bersée 2,7 - 54,1
 • 12: Mons en Pévèle 3 - 48,6
 • 11: Mérignies - Avelin 0,7 - 42,6
 • 10: Pont Thibaut (Ennevelin) 1,4 - 39,2
 • 9: Templeuve L'Épinette 0,2 - 33,8
 • 8: Templeuve et Moulin de Vertain 0,5 - 33,3
 • 7: Cysoing - Bourghelles (Pavé Gilbert Duclos-Lassalle) 1,3 - 26,9
 • 6: Bourghelles - Wannehain (Pavé des 4 chemins et du Calvaire) 1,1 - 24,4
 • 5: Espace Camphin en Pévèle (Pavé de la Justice) 1,8 - 19,9
 • 4: Carrefour de l’Arbre 2,1 - 17,2
 • 3: Gruson 1,1 - 14,9
 • 2: Secteur pavé de Hem 1,4 km - 8,2 km
 • 1: Roubaix (Espace Charles Crupelandt) 0,3 km - nog 1,4 km

Live op tv, welke zender? Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport

Herenwedstrijd en dameswedstrijd live op tv: hoe laat en welke zenders?

Parijs-Roubaix wordt live uitgezonden door het Nederlandse NOS Studio Sport, Eurosport en het Vlaamse Sporza (VRT). Dit geldt voor zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd. Hieronder vindt u info over deze live tv-uitzendingen. Verderop vindt u informatie over de mogelijkheden om Parijs-Roubaix via een livestream online te volgen.

Live op Eurosport: hoe laat?

Op zaterdag zendt Eurosport de dameswedstrijd van deze koers live uit. Hoe laat begint hun live-uitzending? De uitzending van de dameskoers begint om circa kwart voor twee op Eurosport 1.

Herenwedstrijd: integraal live bij Eurosport

Deze sportzender zendt op zondag de herenwedstrijd van deze Franse kasseienklassieker integraal live op tv uit, dus van start tot finish. De live-uitzending van Parijs-Roubaix begint om circa half elf op de zender Eurosport 1.

Live op Sporza (België)

Bij Sporza begint op zaterdag de uitzending van de dameswedstrijd na het één uur journaal, om circa 13u35. De live-uitzending vindt plaats op de zender VRT één. Op zondag staat ook de uitzending van de herenwedstrijd gepland om circa 13u30 op VRT één. In tegenstelling tot Europort zenden ze de Hel van het Noorden niet integraal live uit op tv of stream.

Live bij de NOS

Ook NOS Studio Sport zendt Parijs-Roubaix live uit op tv. Op zaterdag is de dameswedstrijd bij hen te zien. De live-beelden van de dameswedstrijd zijn vanaf circa kwart voor twee te zien op de zender NPO1.

Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd van deze Franse wielerklassieker is op zondag het hoofdonderdeel van hun grote zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1), waarin ook diverse andere sporten worden uitgezonden. De zondagmiddaguitzending van NOS Studio Sport begint op NPO1 rond 13u10. Hoe laat exact in die uitzending de live wedstrijdbeelden van Parijs-Roubaix te zien zijn, is afhankelijk van de overige sportactualiteit van die dag. Meestal staat die zondagmiddag echter wel voor het overgrote deel in het teken van deze helleklassieker.

Livestream Parijs-Roubaix

Eurosport Player livestream Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix is te bekijken via een livestream van Eurosport. Zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd is bij hen per livestream te volgen. Hoe laat begint de livestream bij Eurosport? Hun livestream begint van de herenwedstrijd begint op zondagochtend tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Op die livestream is dus de gehele herenkoers (van start tot finish) live te zien. Op zaterdag begint de livestream van de dameswedstrijd ook tegelijkertijd met de live tv-uitzending. (De stream van de dameskoers van Parijs-Roubaix is dus niet een integrale livestream.) Hun livestream van deze helleklassieker is bedoeld voor kijkers vanuit zowel Nederland als België. Hun livestream van de 'Hel van het Noorden' bevindt zich op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport voor Parijs-Roubaix is alleen maar beschikbaar voor betalende abonnees van die Eurosport Player App. Via deze streamingdienst van 'The Home of Cycling' kan men in het hele seizoen veel koeren via een livestream bekijken. Daarnaast kan men de wedstrijden ook later via een stream terugkijken.

Sporza livestream Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix is ook live op het internet te zien via een livestream van Sporza (VRT). Hiermee kan men een smartphone of computer live naar Parijs-Roubaix kijken. Ook bij hen is per livestream zowel de heren- als de dameswedstrijd live online te zien. Hun livestream van deze kasseienklassieker is gratis. De livestream van Sporza begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. De livestream van Sporza is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat hij alleen in België te bekijken is. Voor andere landen is de livestream van Sporza geblokkeerd (vanwege uitzendrechtenkwesties). Deze Belgische stream van Parijs-Roubaix is op de wedstrijddag te vinden in de rubriek 'Nu Live' op de website van Sporza. Daarnaast is de livestream van deze Franse kasseienklassieker te vinden in de rubriek 'Wielrennen'. Eveneens bevindt zich een link naar die gratis livestream van de 'Hel van het Noorden' op die zondagmiddag op de voorpagina van deze sportwebsite van de Vlaamse publieke omroep. Ook kan men in België deze livestream via de gratis Sporza App.

Nederland: NPO livestream Parijs-Roubaix (niet integraal)

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport biedt een livestream aan van Parijs-Roubaix. Ook bij hen is zowel de dames- als de herenwedstrijd live per stream te volgen. Net als bij Sporza, is ook de livestream van de NOS geo-restricted. Dat houdt bij de livestream van de NOS in, dat deze stream voor Parijs-Roubaix alleen in Nederland bekeken mag worden. Het is een gratis livestream. Deze gratis livestream bevindt op de website van de NOS. Men kan deze gratis livestream van Parijs-Roubaix 2022 echter ook vinden via de NOS-app. In 2018 zond de NOS deze klassieker nog integraal (van de start tot en met de finish) via een livestream uit op het internet (net als Sporza en Eurosport). In 2022 en 2023 is de Parijs-Roubaix echter niet integraal bij hen via de livestream te bekijken. Op zaterdag begint de livestream van de herenwedstrijd van deze klassieker waarschijnlijk weer tegelijk met hun tv-uitzending: om 13u10. Een dag eerder is vanaf 15u10 de livestream van de dameswedstrijd te zien.

Livestream Go App

Het is voor Nederlanders ook mogelijk om Parijs-Roubaix via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Elke livestream op de Go App kan men in de gehele EU bekijken op een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer. Deze livestream-dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo, om op deze manier online tv te kunnen kijken. Met deze app kan men dus per livestream kijken naar de live-uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS. De zenders waarop deze omroepen die Franse kasseienklassieker uitzenden behoren immers tot het basispakket van de tv-zenders van Ziggo, die men als klant van digitale tv via de livestream kan bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar de 'Hel van het Noorden' kijken, men kan als abonnee ook achteraf de live-uitzendingen van deze Franse kasseienklassieker via een stream terugkijken. Buiten de EU is de livestream van de Ziggo Go App overigens in de meeste landen 'geo-blocked'. Voor klanten van KPN bestaat er een soortgelijke app waarmee zij live met een stream op een smartphone of computer naar tv kunnen kijken: de iTV-app. Ook zo'n livestream van KPN is in elk EU-land te bekijken.

NLziet livestream

Men kan deze Franse wielerklassieker ook via een livestream van NLZIET volgen. Met deze app kan men echter alleen de reguliere live tv-uitzending van de NOS per livestream bekijken (die uitgezonden wordt op Nederland 1). Met deze app kunt dus niet de delen van de koers bekijken, die door de zendgemachtigden zoals Sporza en Eurosport wel online via de livestream doch niet live op tv worden uitgezonden. U dient een abonnement op NLziet te hebben, om de livestream van de tv-uitzending te kunnen bekijken.

Livestream NPO Start

Ook met een livestream van NPO Start kan men, net als bij NLziet, de live tv-uitzending van de NOS bekijken. Hierbij geldt echter eveneens dat de ware wielerfan, die ook het eerste deel van de wedstrijd wil kijken, meer kan zien op bijvoorbeeld de livestream van Eurosport, of de livestream van Sporza, dan via de stream van NPO Start.

Livestream Parijs-Roubaix bij Discovery+

De Franse kasseienklassieker is ook bij Discovery+ met een livestream te bekijken. Zo'n livestream van deze Helse kasseienkoers is echter in een beperkt aantal landen (waaronder Nederland) te ontvangen. Om die stream te gebruiken, dient u een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Livestream FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van deze Franse kasseienklassieker te vinden bij de Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes? Nee, FloBikes biedt bij 'de Hel van het Noorden' geen livestream aan.

Livestream Parijs-Roubaix bij GCN

Parijs-Roubaix is via een livestream bij GCN (Global Cycling Network) te bekijken. Mede dankzij een samenwerkingsverband met Eurosport heeft GCN anno 2022 de live-uitzendrechten van een groot aantal koersen in een groot aan landen. Daaronder is dus ook Parijs-Roubaix. In principe hebben ze die live-uitzendrechten ook in 2023 en 2024. Om zo'n livestream van Parijs-Roubaix bij hen te kunnen bekijken, dient u we een abonnement bij hen te hebben. Bij GCN is ook zowel de dames- als de herenwedstrijd live online te bekijken via een stream.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Strade Bianche live op tv en livestreamStrade Bianche live op tv en livestreamDe Strade Bianche is een Italiaanse wielerwedstrijd. Deze fameuze koers heeft een grandioos parcours, waarin veel ‘grave…
Danspassen en choreografie beter onthoudenDanspassen en choreografie beter onthoudenDanschoreografie onthouden; iedereen die op dansen zit krijgt er mee te maken. En de een is er nou eenmaal beter in dan…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/paris-roubaix/2016/us/pre-race/news/ahc/off-the-saddle-on-the-cobblestones.html
 • https://catenacycling.com/nl/cyclopedia/events/wedstrijden-nationaal-en-internationaal/weg/parijs-roubaix
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Paris%E2%80%93Roubaix
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 06-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.