Strade Bianche live op tv en livestream

Strade Bianche live op tv en livestream De Strade Bianche is een Italiaanse wielerwedstrijd. Deze fameuze koers heeft een grandioos parcours, waarin veel ‘gravel roads’ zijn opgenomen. De Strade Bianche is jaarlijks live op tv te zien en online per livestream te volgen. De Strade Bianche is een onderdeel van de UCI World Tour. Er staan jaarlijks veel prominente deelnemers op de startlijst van deze Italiaanse koers, waaronder zowel klassiekerspecialisten als ronderenners.

Geschiedenis Strade Bianche

Deze koers is eigenlijk ontstaan uit nostalgie. De wedstrijd kwam voort uit een evenement voor wielertoeristen, genaamd de Monte Paschi Eroica. Het oorspronkelijke evenement, dat ook wel kortweg L'Eroica (de heroïek) wordt genoemd, was een soort toertocht voor wielerfans met een grote liefde voor de wielerhistorie. Aan die tocht mocht men alleen deelnemen met fietsen die minstens 30 jaar oud waren en daarbij droegen de meeste deelnemers ook wielershirts die minstens net zo oud waren als hun fietsen. Bovendien koos men bij L'Eroica voor een parcours dat deed denken aan de parcoursen uit de oertijd van de wielersport: een groot deel bestond uit onverharde wegen. Dit waren met name 'gravel roads'.

Profkoers

De bovengenoemde toertocht werd in 1997 voor het eerst georganiseerd en werd zeer populair onder de wielerfans. Daarom besloot men om vanaf 2007 ook een profwielerwedstrijd over zo'n heroïsch parcours met gravel roads te laten rijden. Vanzelfsprekend rijden de renners in die profkoers niet in antieke shirts en op antieke fietsen, maar hebben zij 'gewoon' hun nieuwe teamshirts aan en rijden ze 'gewoon' op hun nieuwe fietsen.

Naamgeving

Net als de toertocht heette de wedstrijd oorspronkelijk ook de 'Monte Paschi Eroica'. In 2009 wijzigde men de naam in Monte Paschi Strade Bianche. Monte Paschi was oorspronkelijk de naamsponsor van dit evenement. Strade Bianche betekent simpelweg 'witte wegen' (een verwijzing naar de 'gravel roads'). Met ingang van 2012 is de sponsornaam weggevallen uit de naam van deze koers en heet de profkoers kortweg 'Strade Bianche'. Buiten Italië is er overigens nog weleens verwarring over de naam van deze koers. Sommigen denken namelijk dat de wedstrijd ‘Strade Bianchi’ heet en dat het fietsenmerk Bianchi de hoofdsponsor is, maar dit is niet het geval.

Klassiekers

Nadat de eerste editie in het najaar was verreden, koos men er met ingang van de twee editie voor om deze profkoers in het voorjaar plaats te laten vinden. Deze wedstrijd past beter in dit jaargetijde, aangezien het een zeer geschikte voorbereidingswedstrijd is voor toppers die in de grote voorjaarsklassiekers willen uitblinken. (In 2020 werd de koers eenmalig, vanwege de coronacrisis, niet in het voorjaar maar in de nazomer verreden.) Deze koers heeft vanwege het prachtige, heroïsche parcours veel allure en is zeer geliefd bij veel wielerfans. Ook heel wat toprenners beschouwen het als een prachtige koers die ze graag op hun erelijst hebben.

Erelijst Strade Bianche

Hoe ziet de erelijst van deze Italiaanse koers eruit, voorafgaand aan Strade Bianche 2022? De Rus Aleksandr Kolobnev was in het najaar van 2007 de eerste coureur die deze prachtige Italiaanse wielerkoers won. De Zwitser Fabian Cancellara zegevierde in 2008. Hij won de wedstrijd in 2012 voor de tweede keer en in 2016 voor de derde keer. Cancellara is daarmee de coureur met de meeste zeges in de Strade Bianche. Deze koers werd ook gewonnen door de Zweed Thomas Lövkvist (2009), de Kazach Maskim Iglinski (2010) en de Belg Philippe Gilbert (2011). In 2013 zegevierde de Italiaan Moreno Moser. De Pool Michal Kwiatkowski won in 2014 en 2017. De Tsjech Zdenek Stybar pakte de zege in 2015. De Belg Tiesj Benoot pakte de zege in 2018. De Fransman Julian Alaphilippe won in 2019. Wout van Aert pakte de zege in 2020. Mathieu van der Poel won in 2022.

Corona

De Strade Bianche 2020 zou oorspronkelijk op 7 maart verreden worden. De wedstrijd moest in het voorjaar echter worden afgelast vanwege het coronavirus. Op de herziene wielerkalender heeft deze koers in dat jaar als nieuwe datum 1 augustus gekregen. Het was daarmee de eerste wedstrijd van UCI World Tour die verreden wordt na de 'coronabreak'. De Strade Bianche 2021 stond weer in het voorjaar op de kalender. Ook in 2022 is dat het geval. Strade Bianche 2022 wordt verreden op 5 maart 2022. Het is de planning dat deze Italiaanse klassieker ook in 2023 en 2024 in het voorjaar verreden wordt.

Parcours Strade Bianche

Het parcours van Strade Bianche heeft een lengte van circa 184 kilometer. Daarvan bestaat circa 64 kilometer uit onverharde wegen, de zogenaamde 'gravel roads'. De eerste gravel road komen de renners al na 17,6 kilometer koers tegen. Op ruim vijftig kilometer van de finish komen de renners op een grote onverharde beklimming van circa 11,5 kilometer. Deze 'gravel road' kan mogelijk een zeer belangrijke rol in het wedstrijdverhaal spelen. Die strook heeft als naam de 'Fabian Cancellara-road' gekregen, als eerbetoon aan de drievoudige winnaar.

De laatste gravel road begint op 13 kilometer van de finish. Dit is echter beslist niet de laatste hindernis die renners tegenkomen. In de slotfase, wanneer de renners reeds in de finishplaats Siena zijn aangekomen, moeten ze nog een korte beklimming overwinnen die circa 16 procent omhoog gaat. De wedstrijd heeft in de loop der tijd een tamelijk vaststaand parcours gekregen, maar vanwege praktische of organisatorische redenen kan men beslissen om daar toch kleine wijzigingen in te doen.

Strade Bianche live op tv: Eurosport en Sporza

Welke zender?

Door welke zender wordt de Strade Bianche live op tv uitgezonden? De Strade Bianche is live te zien bij Eurosport en bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze wedstrijd in de lage landen alleen maar live op tv zou worden uitgezonden door Eurosport. Zij hadden immers een exclusief contract getekend voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van wedstrijden van het Italiaanse organisatiebureau RCS (waartoe ook deze Strade Bianche behoort). Later heeft Sporza (VRT) echter alsnog een sublicentie gekocht, zodat deze wedstrijd ook door hen live kan worden uitgezonden.

Live op de NOS? Neen

Wordt de Italiaanse koers Strade Bianche in Nederland ook live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport? De Nederlandse publieke omroep (NPO - NOS Studio Sport) heeft in tegenstelling tot Sporza geen sublicentie voor deze koers gekocht, dus neen, zij zenden de Strade Bianche niet live uit op tv en ook niet via een livestream.

Livestream Strade Bianche

Livestream Sporza

Er wordt een livestream van Strade Bianche verzorgd door Sporza (VRT). Met die Vlaamse livestream kan men deze Italiaanse koers op een smartphone of computer live volgen. De livestream van Sporza bij de Strade Bianche is gratis. Deze gratis livestream van Sporza bij Strade Bianche is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van Sporza officieel alleen in België bekeken mag worden. Men vindt de livestream op de wedstrijddag onder meer op de website van Sporza, in de rubriek 'nu live'. Verder kan men op die zaterdagmiddag deze gratis livestream van de Strade Bianche ook vinden via de rubriek 'Wielrennen' op die site. Daarnaast is het mogelijk om Vlaamse gratis livestream te bekijken via de Sporza App.

Livestream Eurosport

Deze Italiaanse wedstrijd is live te volgen via een livestream van Eurosport in Nederland en België. Op de livestream van Eurosport is zowel de wedstrijd van heren als de koers van de dames te bekijken. Hun officiële livestream van de Strade Bianche bevindt zich op de Eurosport Player. Om live deze stream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben. Op die Eurosport Player is ook in de rest van het seizoen extreem veel andere topwielersport live via een stream te aanschouwen.

Livestream Strade Bianche via Go App (hele EU)

Voor Nederlandse wielerliefhebbers is de Go App (online tv) nog een ander alternatief waarmee men per livestream de Strade Bianche kan bekijken. Wat is dit voor 'n app? Daarmee is het mogelijk om per livestream naar de live-uitzendingen van de Strade Bianche op Sporza en Eurosport te kijken. Zowel de heren- als de dameskoers is per livestream met die applicatie te bekijken. Deze app is een product van VodafoneZiggo. Elke livestream op deze Ziggo Go App kan men in de gehele EU bekijken. (In de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream van deze dienst van Ziggo overigens wel 'geo-blocked' geblokkeerd.) De livestream-dienst van de Go App is automatisch beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Elke klant kan hierop dezelfde tv-kanalen via de livestream bekijken, als hij of zij thuis in de woonkamer op televisie kan bekijken. Wie dus een aanvullend tv-pakket (met extra zenders) heeft, kan die zenders dus via die app ook middels een livestream online bekijken. Met de Ziggo Go App kan men niet alleen per livestream naar de Strade Bianche kijken; men kan bij deze dienst achteraf de live-uitzendingen van deze heroïsche Italiaanse koers ook terugkijken.

Livestream NOS? Neen

Is het mogelijk om deze Italiaanse voorjaarskoers via een livestream te bekijken op de site van de NOS? Of is er een livestream beschikbaar op de site of app van NPO Start? Neen, aangezien de NOS geen sublicentie voor de uitzendrechten van de Strade Bianche heeft, kunnen ze geen livestream van deze wedstrijd aanbieden. Helaas had de NOS ook al geen stream bij Kuurne-Brussel-Kuurne, terwijl ze in het verleden vaak wel een gratis livestream en een live tv-uitzending aanboden van die koers. Later in het wielerseizoen 2022 biedt de NOS Studio Sport echter wel een gratis livestream (en live tv-uitzendingen) aan bij topklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Livestream van Strade Bianche bij NLziet? Neen

NLziet is een app die onder meer als mogelijkheid biedt om via een livestream naar diverse Nederlandse tv-zenders te kijken. Is het mogelijk om via die app per livestream naar deze heroïsche Italiaanse wielerwedstrijd te kijken? Nee, op die app is niet een livestream beschikbaar van deze wedstrijd. Men kan met die app namelijk alleen via de livestream kijken naar de zenders van Talpa (SBS Broadcasting), RTL Nederland en de NPO (Nederlandse publieke omroep). Geen van deze zenders zendt live op tv deze Italiaanse koers uit en dus kan men ook niet via een livestream op die app naar deze wedstrijd kijken.

Livestream iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnen deze koers bekijken via een livestream op de iTV-app. Zij kunnen daarbij kiezen of deze Italiaanse voorjaarsklassieker willen bekijken via een livestream van de live tv-uitzending van Eurosport1, of van Sporza. Ook kunnen klanten van KPN deze Italiaanse wielerkoers bekijken via een livestream op de site van Interactieve Tv. Zo'n livestream van de KPN is in de hele EU te bekijken.

Livestream Strade Bianche bij GCN

Er wordt ook door GCN een stream aangeboden waarop de Strade Bianche live bekeken kan worden. Ook bij de Strade Bianche 2022 zullen zij in principe zo'n stream aan. GCN heeft een samenwerkingsverband met Eurosport waardoor men sinds medio 2020 in veel meer regio's dan voorheen veel meer topwedstrijden live via een stream kan uitzenden, waaronder dus de Strade Bianche. Om hun stream van de Strade Bianche te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream Strade Bianche bij Discovery+

De Discovery+ App heeft hetzelfde moederbedrijf als Eurosport. Daarom delen zij heel wat uitzendrechten. Zo is de Strade Bianche per livestream voor Nederlandse abonnees op die app te zien.

Livestream FloBikes? Alleen Canada en USA

Er wordt ook een livestream van de Strade Bianche geproduceerd door FloBikes. Dit bedrijf uit Noord-Amerika heeft in Europa enige populariteit gekregen vanwege hun online-uitzendingen van met name veldritten. Hun livestream van de Strade Bianche is echter niet bedoeld voor kijkers in Europa. Deze livestream mag men alleen in Canada en de Verenigde Staten bekijken. Voor kijkers uit andere landen is de livestream van FloBikes bij deze heroïsche voorjaarskoers 'geo-blocked'.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Lombardije, live op tv en livestreamRonde van Lombardije, live op tv en livestreamDe Ronde van Lombardije is de grootste najaarsklassieker in de wielerwereld. De bijnaam van deze wedstrijd is 'de Koers…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Schaatstalent Reina AnemaReina Anema (25-07-1993) is een schaatstalent uit het Friese Gorredijk. Waar zij begonnen is als klein meisje met grote…
Parijs-Roubaix live op tv en livestreamParijs-Roubaix live op tv en livestreamDe Franse wielerklassieker Parijs-Roubaix bestaat al sinds 1897. Het parcours is vooral bekend vanwege zijn vele kasseis…
Bronnen en referenties
  • http://www.gazzetta.it/Speciali/StradeBianche/en/
  • https://www.veldritkrant.be/nieuws/2018-01-15/begint-van-aert-aan-zijn-voorjaar-in-strade-bianche
  • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2016/route-sb-2021
  • http://eroica.cyclingfever.com/race.html?_ap=historie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Strade_Bianche
  • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2017/parcours-sb-2017/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/229310/giro-2017-androni-giocattoli-en-nippo-vini-fantini-grijpen-naast-wildcard.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.