Tirreno-Adriatico, live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico, live op tv en livestream De Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico is een onderdeel van de UCI World Tour. Tirreno-Adriatico wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men 'Koers van de Twee Zeeën' op het internet volgen via een livestream. Op welke zender is de Tirreno live te zien? Waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van deze Italiaanse wielerwedstrijd verlopen?

Geschiedenis van Tirreno-Adriatico

Eerste editie

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd ‘Tre Giorni del Sud’, oftewel de ‘Driedaagse van het Zuiden’. De eerste editie van deze Italiaanse rittenkoers werd verreden in 1966. De start was op 11 maart in Rome en de finish was op 13 maart in Pescara. De eerste editie van deze rittenkoers werd gewonnen door Dino Zandegù. Deze renner was een zeer kleurrijk figuur en droeg bijnamen zoals 'Il Cantante' en 'de Zingende Sprinter'. Wanneer hij een wielerkoers won, trakteerde hij vanaf het overwinningspodium namelijk vaak het publiek op een lied. Dino Zandegù was niet alleen een vrolijke clown, maar ook een ijzersterke coureur. Op zijn erelijst staan onder meer zes ritzeges in de Giro d'Italia en de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 1967.

Groei en een nieuwe naam

Na de eerste editie van de ‘Tre Giorni del Sud’ in 1966 groeide deze nieuwe Italiaanse rittenkoers al snel uit tot een grotere en prestigieuzere koers. In 1967 was de wedstrijd reeds veranderd van een driedaagse in een vijfdaagse. De oude naam 'Driedaagse van het Zuiden' was dus niet van toepassing op deze koers. De wedstrijd kreeg een nieuwe naam: Tirreno-Adriatico. Deze is ontleend aan de namen van de zee waar deze koers van start gaat, de Tirreno (Tyrreense zee), en de zee waar deze koers finisht, de Adriatico (Adriatische Zee). De bijnaam van Tirreno-Adriatico is dan ook 'de koers van de twee zeeën'.

De koers die ooit begon als een klein voorbereidingskoersje in maart, groeide op den duur uit tot één van de meest prestigieuze rittenkoersen in het voorjaar. In de 21e eeuw heeft de Tirreno-Adriatico een vaste plek gekregen in het programma van veel topklassementsrenners. De wedstrijd lijkt wat dat betreft duidelijk Parijs-Nice in te hebben gehaald. Daarnaast is het ook een favoriete voorbereidingswedstrijd van heel veel klassiekercoureurs en sprinters die zich onder meer op Milaan-San Remo willen voorbereiden.

Organisatie

Oorspronkelijk werd Tirreno-Adriatico georganiseerd door de Velo Club Forze Sportive Romane. Later is de organisatie echter overgenomen door RCS Sport, het organisatiebureau van de Gazzetta Dello Sport, dat ook veel andere grote sportevenementen organiseert, waaronder Milaan-San Remo en de Giro d'Italia.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van deze wedstrijd eruit, voorafgaand aan Tirreno-Adriatico 2022? Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van deze wedstrijd is de Belg Roger de Vlaeminck. Hij pakte maar liefst zes jaar op rij de eindzege in deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers: in 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 en 1977. Met die zes zeges staat De Vlaeminck op eenzame hoogte. Op de ranglijst van coureurs met de meeste zeges in Tirreno-Adriatico wordt de tweede plek gedeeld door vijf renners die de Tirreno twee keer wonnen. Dat zijn de Italianen Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Vincenzo Nibali, de Deen Rolf Sorensen en de Zwitser Tony Rominger. Drie keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers. Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste Nederlander die de eindzege pakte. Erik Dekker was de tweede in 2002. Thomas Dekker won de Tirreno in 2006. Behalve Roger de Vlaeminck hebben nog twee andere Belgen deze koers gewonnen: Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016.

Parcours Tirreno

Het parcours van Tirreno-Adriatico doet doorgaans zijn naam eer aan: de start is bij de Tyrreense Zee (Tirreno) en de slotrit finisht aan de Adriatische Zee (Adriatico). Reeds sinds de tweede editie van deze koers (in 1967) is de plaats San Benedetto del Tronto de vaste finishplaats van de slotetappe. Oorspronkelijk was die slotrit doorgaans een 'gewone' rit in lijn. Later koos men als laatste rit van Tirreno-Adriatico meestal voor een tijdrit, maar soms kiest men toch weer voor een 'gewone' etappe als slotrit. De wedstrijd wordt meestal medio maart verreden.

Deelnemers: Startlijst

Welke teams staan op de startlijst van deze koers? Behalve alle World Tour Teams doen er ook een aantal ProContinentale Teams mee die hiervoor wildcards krijgen. Elke ploeg mag van start gaan met 7 deelnemers.

Tirreno-Adriatico live op tv in Nederland en België, welke zender?

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de Tirreno zijn in Nederland en België in handen van Eurosport. Zij zenden deze koers elke dag live op tv uit. Eurosport heeft ook de uitzendrechten van Parijs-Nice, dat doorgaans deels tegelijkertijd wordt verreden. Bij de live-uitzendingen op hun eerste net (Eurosport 1) geven ze echter de voorkeur aan Tirreno-Adriatico.

Niet live op tv bij Sporza

Deze Italiaanse koers wordt door Sporza niet live op tv en niet via de livestream uitgezonden. In het verleden (tot 2017) zond ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dikwijls de etappes van Tirreno-Adriatico live televisie uit. Ook verzorgden ze bij die edities een gratis livestream van Tirreno-Adriatico op hun website. (Die officiële livestream was dan wel geo-restricted, wat inhield dat men deze gratis stream van Sporza officieel alleen in België live mocht bekijken.) Sinds 2017 zendt Sporza (VRT) deze koers helaas niet meer live op tv of per livestream uit, aangezien men hiervoor geen contract met de organisatie RCS heeft. Sporza zendt bijvoorbeeld ook niet meer Milaan-San Remo en de Giro d'Italia live uit op tv of per livestream. Deze Italiaanse koersen zijn daarentegen we live op tv en via een stream te zien bij Eurosport.

Livestream Tirreno-Adriatico

Livestream Tirreno-Adriatico van Eurosport (ook Nederland en België)

Deze Italiaanse rittenwedstrijd Tirreno-Adriatico is via een livestream van Eurosport te volgen. Met zo'n livestream kan men alle etappes deze Italiaanse rittenkoers op een smartphone, tablet, laptop of andere computer live volgen. De officiële livestream van Tirreno-Adriatico voor Nederland en België beschikbaar op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport voor de Tirreno-Adriatico te bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben. Zo'n stream is met die app in de hele EU live te bekijken door abonnees. Eurosport profileert zich online ook als 'The Home Of Cycling'. Op de Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Ook diverse andere koersen die Eurosport niet live op tv uitzendt (wegens gebrek aan plek in de programmering) kan men online wel per livestream volgen.

Geen livestream Tirreno-Adriatico bij Sporza, ook geen stream bij de NOS

Bij veel grote wielerwedstrijden wordt er door Sporza (VRT) een gratis livestream aangeboden voor de kijkers in Vlaanderen. In het verleden hadden zij ook een gratis stream bij diverse edities van Tirreno-Adriatico. Sinds 2017 is dit niet het geval: Sporza heeft immers niet meer de uitzendrechten van deze koers en logischerwijs kunnen zij dus ook geen livestream meer aanbieden. Ook de NOS heeft de uitzendrechten van deze koers niet en ook zij bieden daarom geen livestream aan van deze koers. Wel wordt door de NOS in deze periode voor de kijkers in Nederland een gratis livestream aangeboden van de Tour de France; door Sporza wordt er een gratis stream aangeboden voor de kijkers van die Ronde van Frankrijk in België.

Livestream Tirreno-Adriatico via Go App

Het is ook mogelijk om de Tirreno live online te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men op het internet via een livestream tv kijken. Dit is een dienst van VodafoneZiggo. Zo'n livestream van een tv-uitzending is dan in de hele EU te ontvangen. Ook in diverse landen buiten de EU (waaronder Noorwegen en Groot-Brittannië) is zo'n livestream te gebruiken. Elke klant van digitale tv bij Ziggo kan zo'n livestream 'gratis' bekijken.

Livestream iTV-app?

Klanten van KPN kunnen deze Italiaanse koers per livestream bekijken op de iTV-app. Net als bij de Go App van Ziggo geldt hierbij dat men daarop via de livestream naar tv-uitzendingen kan kijken. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken. In 2020 was de wielerwedstrijd niet per livestream op die app te bekijken (omdat het toen exclusief live online bij streamingdiensten zoals Eurosport Player en GCN te zien was en niet live op tv), maar bij overige edities is dat wel weer het geval.

Livestream Tirreno-Adriatico via GCN (abonnees)

De Tirreno is wel online via een livestream te volgen op de GCN-app. GCN is een afkorting van Global Cycling Network. Zij zenden veel wielerkoersen via de livestream uit. Om hun livestream van deze Italiaanse rittenkoers te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement bij hen te hebben.

Livestream FloBikes (Canada only)

Tirreno-Adriatico wordt ook via een livestream uitgezonden door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Hun livestream van deze Italiaanse rittenkoers is in echter alleen te bekijken door abonnees uit Canada. Deze livestream van 'koers van de twee zeeën' is voor de kijkers uit andere landen 'geo-blocked'.

Livestream Tirreno-Adriatico bij Discovery+

Deze Italiaanse rittenkoers wordt ook live uitgezonden via een stream op de Discovery+ App. Dit is een livestream die bedoeld is voor abonnees van die dienst. De stream is geo-restricted. Niet in elk land is deze stream te bekijken. In Nederland is de stream wel beschikbaar.

Livestream via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Italiaanse rittenkoers via de tv-app NLziet? Nee, er is op die app niet een livestream te vinden van Tirreno-Adriatico 2022, 2023 of 2024. Op de zenders die via deze app per livestream te bekijken zijn, wordt de Tirreno niet uitgezonden. Eurosport heeft immers de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijd. Deze sportzender behoort niet tot de zenders die meewerken aan deze tv-app, vandaar dat men hun uitzendingen dus ook niet via een livestream bij NLziet kan bekijken. De zenders die men anno 2022 wel op die app via ene livestream kan bekijken behoren tot NPO Start (publieke omroep), KIJK (Talpa: SBS Broadcasting) en RTL Nederland.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Parijs-Nice, live op tv en livestreamParijs-Nice, live op tv en livestreamDe Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice behoort tot de bekendste rittenkoersen die in het voorjaar worden verreden. Parijs…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Luik-Bastenaken-Luik live op tv en livestreamLuik-Bastenaken-Luik live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden. Deze Belgische wielerkoers wordt live op tv…
Veldrit: Kermiscross ArdooieVeldrit: Kermiscross ArdooieDe Cyclocross van Ardooie (België) staat jaarlijks in oktober op de kalender. Deze veldrit wordt doorgaans in de kermisp…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=3
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Zandegu
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tirreno-Adriatico_2015
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2717/tirreno-adriatico.html
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/223177/tirreno-adriatico-2017-over-grotendeels-dezelfde-wegen.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.